Presedintele Consiliului Judetean Arges, Constantin Nicolescu (PSD), a fost declarat in conflict de interese si este obligat sa demisioneze din functie, potrivit sentintei definitive pronuntate marti de Inalta Curte de Casatie si Justitiei.

Constantin NicolescuFoto: Agerpres

ANI a sesizat si DNA, la momentul inceperii investigatiei. DNA Pitesti a dat initial NUP in dosar, ANI a cerut reexaminarea solutiei, iar DNA a infirmat din oficiu solutia, astfel ca pe numele lui Nicolescu exista in curs si un dosar penal fiind cercetate un posibil conflict de interese si abuz in serviciu.

Procesul a inceput in 2011, iar in prima faza, la Curtea de Apel din Targu Mures, Nicolescu a avut castig de cauza. Agentia Nationala de Integritate a facut recurs la ICCJ, aceasta fiind ultima instanta. In aceste conditii, prefectul trebuie sa emita ordinul de demitere a acestuia.

Instanta suprema a admis recursul declarat de Agentia Nationala de Integritate (ANI) si a anulat o decizie a Curtii de Apel Targu Mures, care ii daduse, in martie 2012, castig de cauza lui Constantin Nicolescu.

Potrivit agentiei Agerpres, pe 22 martie 2011, ANI l-a declarat pe Constantin Nicolescu in conflict de interese, deoarece a aprobat incheierea de contracte intre societati comerciale la care este actionar cu institutii aflate in subordinea CJ Arges.

Constantin Nicolescu a atacat in instanta raportul intocmit de ANI iar Curtea de Apel Targu Mures i-a dat dreptate, insa acesta a pierdut in recurs la instanta suprema.

In urma evaluarilor efectuate, ANI a constatat existenta conflictului de interese, prin semnarea sau aprobarea de catre Nicolescu a 14 contracte (13 contracte in suma de 1.139.715 lei - TVA inclus si un contract aditional prelungire perioada) incheiate de Consiliul Judetean Arges sau institutii si servicii publice aflate sub coordonarea, in subordinea sau sub autoritatea institutiei cu SC Autopro Mond SA si SC Mac Auto SA (societati la care Constantin Nicolescu este actionar majoritar, in procent de 92,194%, respectiv 63,08%).

De asemenea, ANI sustinea atunci savarsirea de catre Nicolescu a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie, ca urmare a semnarii sau aprobarii a 9 contracte incheiate de CJ Arges sau institutii si servicii publice aflate in subordine cu SC Autopro Mond SA, SC Mac Auto SA (societati la care Nicolescu este actionar majoritar) si SC Dinik Mar Arg SRL (societate unde sotia lui, Viorica Nicolescu, este actionar majoritar). In cazul acestor contracte au fost prezentate oferte doar de catre societati comerciale la care sotii Nicolescu sunt actionari.

Suma totala a celor 9 contracte incheiate sub semnatura lui Constantin Nicolescu, a altor 5 contracte incheiate cu aprobarea acestuia si a celor 12 contracte incheiate de societati la care el sau sotia sunt actionari majoritari, precum si a prestarilor de servicii efectuate institutiilor si serviciilor publice aflate in coordonarea, subordinea sau sub autoritatea CJ Arges de catre societatile la care sotii Nicolescu sunt actionari majoritari este de 1.567.305 lei.

In cazul unui alt contract incheiat intre Directia Generala pentru Administrare, Intretinere si Reparatii Drumuri si Poduri Judetene Arges (institutie aflata in coordonarea CJ Arges) si SC Mac Auto SA au fost prezentate oferte doar de catre aceasta societate si SC Autopro Mond SA.

ANI declara ca exista indicii temeinice privind savarsirea de catre Nicolescu a infractiunii de fals in declaratii, deoarece exista omisiuni in declaratiile sale de avere si interese.

Astfel, in declaratiile de interese depuse la 20 iunie 2004, 5 aprilie 2005 si 25 iulie 2005, Nicolescu nu a mentionat calitatea de actionar detinuta la: OTP Garancia Asigurari SA (267 actiuni in valoare de 26.700 lei, reprezentand o cota participare la beneficii si pierderi de 0,839%, actiuni care au fost vandute la 24 noiembrie 2005); ATE Bank Romania SA (fosta Banca pentru Mica Industrie si Libera Initiativa Mindbank SA, actiuni in valoare de 63.816,40 lei, care au fost vandute la 3 aprilie 2007) si SC Compania Hoteliera Intercontinental Romania SA (152.250 actiuni in valoare de 15.225 lei, reprezentand 0,0001% din capitalul social al societatii).

In declaratiile de interese depuse la 26 iunie 2008 si 12 iunie 2009, Constantin Nicolescu nu a mentionat calitatea de actionar detinuta la urmatoarele societati: SC Autopro Mond SA (165.209 actiuni in valoare de 413.022,50 lei, reprezentand o cota participare la beneficii si pierderi de 92,194%); SC Expert Consult & Management SRL (5 actiuni in valoare de 50 lei, reprezentand o cota participare la beneficii si pierderi de 25%); SC Mac Auto SRL (16.610 actiuni in valoare de 166.100 lei, reprezentand o cota participare la beneficii si pierderi de 63,08%); SC Compania Hoteliera Intercontinental Romania S.A (152.250 actiuni in valoare de 15.225 lei, reprezentand 0,0001% din capitalul social al societatii).

De asemenea, Constantin Nicolescu nu a mentionat in declaratia de interese depusa la 3 noiembrie 2010 calitatea de actionar detinuta la SC Autopto Mond SA, SC Mac Auto SRL si Compania Hoteliera Intercontinental Romania SA. In plus, nu a mentionat 18 contracte aflate in derulare, incheiate de SC Autopro Mond SA cu institutii si autoritati publice aflate in subordinea CJ Arges.

Dintre cele 18 contracte, in 4 au fost identificate elemente in sensul existentei unui conflict de interese.

ANI a sesizat atunci instanta de contencios administrativ in vederea anularii actelor emise, adoptate sau intocmite de Constantin Nicolescu cu incalcarea prevederilor legale privind conflictul de interese si repunerea partilor in situatia anterioara, fiind sesizata si DNA pentru cercetarea lui Nicolescu.