Romanii care vor pleca la munca in strainatate nu vor fi un pericol pentru nici o tara. O spune, intr-un interviu la RFI, ministrul Muncii, Mariana Campeanu. Asta in contextul in care piata muncii din blocul comunitar a devenit complet libera pentru romani si bulgari de la 1 ianuarie 2014. Campeanu crede ca romanii care vor pleca sa lucreze in alte tari vor reprezenta in general forta de munca bine pregatita.

Mariana Campeanu spune ca muncitorii romani nu vor invada Occidentul: "Asta este o poveste spusa in general in tarile unde fie sunt alegeri, fie sunt niste probleme nerezolvate de-a lungul timpului si s-au gasit niste tapi ispasitori, cum ar fi romanii si bulgarii. Eu cred ca este cel mai normal fenomen care trebuie sa se intample intr-o Uniune Europeana, unde principiul de baza este libera circulatie (...). Din pacate pentru Romania, daca vor mai pleca persoane din Romania, acelea vor fi persoane cu calificare inalta, ceea ce pentru noi este un lucru total nefavorabil".

Unde vor pleca romanii la munca de la 1 ianuarie? Ministrul Muncii crede ca "o tara tentanta, care de altfel, dintotdeauna a fost asa pentru romani, este in continuare Germania. Pentru persoanele cu studii superioare si tarile nordice, cum ar fi Danemarca si Olanda sau Suedia sunt tari unde ei se adapteaza destul de usor (...). In Norvegia ne-au plecat foarte multi ingineri specializati in extractia petrolului. In Marea Britanie, unde se face atata tevatura, au plecat mii de doctori, de altfel se fac targuri de selectare a medicilor in Romania, deci ei vin si incearca sa selecteze cat mai multe cadre sanitare si ingrijitoare si asistente medicale si doctori pentru Marea Britanie, iata atunci nu se mai plange nimeni de invazia doctorilor".

Continuarea pe www.rfi.ro.