Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a declarat, luni, ca, daca presedintele Traian Basescu va trimite "printr-un tertip" bugetul la Parlament, atunci parlamentarii vor munci pe 27, 28, 29 decembrie ca sa inainteze sefului statului bugetul. Zgonea a spus ca in acest moment ar fi "Romania contra unui singur om", potrivit Mediafax.

El a aratat ca parlamentarii vor incepe marti dimineata dezbaterea bugetului de stat in plenul reunit si spera ca pana joi, vineri sa dea un vot asupra bugetului, dupa care acesta va fi trimis presedintelui tarii, care are la dispozitie 20 de zile.

"Nu exista niciun argument juridic si nu s-a intamplat niciodata in 23 de ani ca presedintele statului sa puna piedica functionarilor sa-si primeasca resursele financiare, ministerelor sa aiba investitii, administratiei locale sa aiba buget. In acest moment ar fi Romania contra un singur om. Nu cred ca va trimite bugetul de stat", a spus Zgonea.

Presedintele Camerei Deputatilor a mai aratat ca, daca presedintele va trimite Parlamentului bugetul, atunci parlamentarii "vor face Craciunul cu bugetul". "Din punctul meu de vedere, daca presedintele va trimite, printr-un tertip, nu pot sa vad care, daca va vrea sa fie asa cum am spus eu in ghilimele fie spus antiroman si sa trimita acest buget, el va veni undeva catre 24 decembrie catre Parlament. Asta inseamna ca parlamentarii vor munci pe 27, 28si 29 ca sa trimita domnului presedinte acest buget. Asta e singura informatie pe care putem sa o judecam palpabil. Facem Craciunul cu bugetul! De aceea suntem parlamentari, sa venim atunci cand e nevoie de noi", a explicat Zgonea.

El a adaugat ca poate sa promita un singur lucru, respectiv ca in aceasta saptamana se va vota bugetul de stat si bugetul asigurarilor sociale. "Eu va promit un singur lucru, ca in aceasta saptamana votam bugetul de stat si bugetul asigurarilor sociale. Il trimitem domnului presedinte, dupa care argumentatia de respingere sau de retrimitere catre parlamentari, dar cea constitutionala, trebuie sa v-o prezinte presedintele", a mai spus Zgonea.

"Cu privire la nedorirea domniei sale de a semna documentul prin care se prelungeste acordul cu FMI, lasati-ma sa vad care sunt implicatiile si obligatiile Parlamentului Romaniei si in momentul in care am aceste informatii vor veni si va voi prezenta dumneavoastra", a aratat Valeriu Zgonea.

Zgonea a fost intrebat de ziaristi ce semnal se da FMI prin neaprobarea memorandului, Zgonea aratand ca la aceasta intrebare trebuie sa raspunda presedintele Traian Basescu. "Aceasta intrebare trrebui s-o adreseze colega dumneavoastra care este corespondent la Cotroceni si presedintele Traian Basescu trebuie sa raspunda fara sa spuna emotional ca nu stiu ce cu acciza, fara acciza, sa spuna care este semnalul pe care-l dam noi credibilitatii institutiilor fiannciare", a adaugat Zgonea.

Presedintele Traian Basescu a anuntat, luni seara, ca a decis sa nu aprobe Memorandumul cu FMI, din cauza accizei de 7 eurocenti la carburanti. Seful statului a declarat saptamana trecuta ca va returna Parlamentului proiectul bugetului de stat pe 2014 daca nu se va renunta la cresterea accizei la combustil, propusa de Guvern.