Presedintele Traian Basescu a afirmat, in discursul sustinut duminica seara la Cotroceni cu prilejul receptiei oferite cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei, ca spatiul public este "inundat de idei si teme ce tin de agendele politice, dar si de instrumente de acaparare a mintii si spiritului oamenilor in interesul grupurilor de afaceri sau al unor trusturi de presa."

Presedintele Traian Basescu saluta Drapelul de LuptaFoto: HotNews / Dan Popescu

El a afirmat de asemenea ca generatiile actuale si viitoare sunt datoare sa atinga idealurile poporului roman ce tin de spatiul euroatlantic.

Presedintele a amintit si de afirmatia facuta recent cu privire la unirea Romaniei cu Republica Moldova.

"Nu este un ideal de realizat pe termen scurt, dar trebuie sa ni-l asumam si sa-l afirmam, daca dorim ca atunci, candva, acest ideal sa se realizeze", a afirmat el.

Discursul de 1 Decembrie, sustinut duminica seara de presedintele Traian Basescu:

In urma cu 95 de ani se infaptuia cel mai de pret ideal al romanilor ca popor. La 1 decembrie 1918, se infaptuia Romania Mare prin revenirea Transilvaniei, Basarabiei si Bucovinei la Romania, un ideal pe care il savarsise Mihai Viteazul acum peste 400 de ani. E un moment astral al neamului romanesc pe care nu putem sa-l uitam pentru ca este punctul de referinta in veacuri al reunirii tuturor romanilor in acelasi stat.

Generatia actuala si generatiile viitoare sunt datoare sa atinga idealurile de veac si pe cele actuale ale poporului roman. Acestea tin de incheierea modernizarii statului roman, integrarea deplina in vatra de civilizatie europeana, in spatiul de securitate si prosperitate euroatlantic, de care am apartinut dintotdeauna si de la care am fost deturnati mai bine de 50 de ani de o ideologie straina si implantata aici, pe care unii incearca sa ne-o inoculeze si in ziua de azi.

Putem sa razbim in istorie mai ales in aceste momente zbuciumate de criza si schimbare, numai cu solidaritate si coeziune, cu definirea interesului national, cu viziune si planificarea atenta a proiectelor strategice, pe termen lung.

Un element extrem de important pe care ar trebui sa-l asumam este libertatea de a gandi. Avem spatiul public inundat de idei si teme ce tin de agendele politice, dar si de instrumente de acaparare a mintii si spiritului oamenilor in interesul grupurilor de afaceri sau al unor trusturi de presa. Libertatea de a gandi inseamna educatie, inseamna sa discernem ce este informatie si ce este propaganda, denaturare, minciuna sau dezinformare. Si nu putem sa facem acest lucru daca nu ne cultivam spiritul critic, o abordare traditionala a lui Titu Maiorescu si a scolii de la Junimea.

In fine, nu putem sa trecem prin furtuna schimbarilor lumii contemporane, daca nu redescoperim o valoare ce asigura impreuna dorinta de libertate si demnitate, mandria si coeziunea, solidaritatea si spiritul critic, aceasta valoare se numeste patriotism. Tine de romani, de sistemul de invatamant, de familie, dar si de modul responsabil in care tratam actul guvernarii si actiunea politica sa reusim sa insuflam din nou tuturor romanilor patriotismul, iubirea de tara, iubirea de aproape, de concetatenii romani, indiferent de originea etnica sau de locul in care traiesc pe acest pamant.

Am evocat zilele trecute un proiect de tara, o viziune: am propus o reflectie si am anuntat un deziderat, unul care apartine Presedintelui Romaniei si cred ca e impartasit de cea mai mare parte a poporului roman: acela de a ne reintalni cu fratii nostri din Republica Moldova, acela de a ne reuni ca popor. Tot atunci conditionam realizarea acestui deziderat de timp, de vointa poporului si de abilitatea si de ingeniozitatea politicienilor. Nu este un ideal de realizat pe termen scurt, dar trebuie sa ni-l asumam si sa-l afirmam, daca dorim ca atunci, candva, acest ideal sa se realizeze.

Trebuie sa acceptam ca doar timpul poate aduce un asemenea deziderat la realizare, pentru ca doar poporul de pe ambele maluri ale Prutului poate sa hotarasca.

Folosesc acest prilej pentru a felicita in mod special autoritatile si pe cetatenii Republicii Moldova pentru succesul de a fi facut un pas mare inainte in relatiile cu Uniunea Europeana. La Vilnius, acum doua zile, am fost martori la parafarea Acordul de Asociere si Acordul de Liber Schimb Aprofundat si Cuprinzator, doua documente esentiale pentru materializarea perspectivei de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeana.

Sarbatoarea nationala a tuturor romanilor este cel mai bun moment pentru reinnoirea asigurarilor ca Romania va sustine in continuare implinirea aspiratiilor de integrare europeana ale romanilor de peste Prut.

Celebrarea Zilei Nationale imi da prilejul sa adresez romanilor din tara, dar si romanilor de pretutindeni, celor care isi construiesc cu greu si migala viata, isi sustin familiile si isi fac datoria la locurile lor de munca, milioanelor de oameni obisnuiti care fac viitorul acestei tari, dar si militarilor romani aflati la datorie, felicitari si urari de sanatate, de prosperitate cu ocazia sarbatorii noastre nationale.

La multi ani, romani! La multi ani, Romania!¬