Liderul PDL Cluj, Daniel Buda, catalogheaza decizia constituirii comisiei speciale privind Rosia Montana drept una "ipocrita" si spune ca membrii acesteia se vor uita, "ca pisica in calendar, la un taram binecuvantat de Dumnezeu, pe care vor sa il transforme, incet, dar sigur, in iadul de pe pamant".

"Decizia premierului Victor Ponta de a constitui comisia speciala care sa se ocupe de proiectul de lege prin care se incearca reglementarea proiectului minier de la Rosia Montana este o decizie ipocrita. USL da dovada inca o data de ipocrizie crasa, punandu-i pe cei 19 parlamentari uslasi sa se ocupe de acest proiect de o importanta majora pentru Romania fara ca acestia sa fie macar specialisti in domeniu. Mai mult, acesti parlamentari, in frunte cu presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, intentioneaza sa se deplaseze la Rosia Montana, la insistentele lui Victor Ponta, si sa se uite, ca pisica in calendar, la un taram binecuvantat de Dumnezeu, pe care vor sa il transforme, incet, dar sigur, in iadul de pe pamant. Victor Ponta si Crin Antonescu sunt mai periculosi decat cianurile", arata liderul PDL Cluj, Daniel Buda, intr-un comunicat de presa transmis duminica si citat de Mediafax.

Liderul PDL Cluj adauga ca prezenta membrilor din comisia parlamentara la Rosia Montana "nu va lamuri cu nimic spinoasa problema a mediului cu care se va confrunta aceasta zona". "USL doreste sa creeze falsa impresie a initierii unui dialog intre putere si societatea civila implicata in problema Rosia Montana, insa, in fapt, nu se urmareste altceva decat atribuirea prin lege a contractului cu RMGC care sa aiba ca si rezultat acordul de exploatare cu o redeventa insignifianta catre statul roman. Stimati parlamentari, nu transformati Romania intr-o societate cianurizata si retrageti proiectul din Parlament. Altfel, ne vom intoarce la vremurile in care spuneam ca ᅡMuntii nostri aur poarta/ Noi cersim din poarta in poartaᅡ", a spus Daniel Buda.

In urma cu aproximativ zece zile, 33 de mineri de la Rosia Montana s-au blocat in subteran, cerand deplasarea in zona a lui Crin Antonescu. Ei au iesit la suprafata in urma cu o saptamana, dupa ce premierul Victor Ponta le-a promis ca le va aduce Comisia parlamentara.

Parlamentarii din Comisia speciala pentru proiectul de lege privind Rosia Montana au decis, miercuri, sa mearga peste o saptamana la Rosia Montana, vizita urmand sa dureze doua zile.

Conform deciziei conducerii Parlamentului, pana la 1 octombrie se vor depune amendamente la comisie din partea senatorilor si deputatilor, iar pana la 20 octombrie urmeaza sa fie elaborat un raport asupra proiectului de lege propus de Guvern.

Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a declarat, duminica, la Rosia Montana, la iesirea din galeria miniera Catalina Monulesti, ca cei care sunt impotriva proiectului trebuie sa propuna solutii pentru locuri de munca, el adaugand: "Nu poti sa fi numai asa, Gica Contra".

Presedintele Camerei a precizat ca a coborat in galeria miniera pentru a da un mesaj de normalitate colegilor sai din Parlament, un mesaj prin care vrea sa arate ca "daca vrei sa iei o decizie, trebuie sa te documentezi in prealabil si sa asculti atat argumente pro cat si argumente contra".

Sambata seara, la Bucuresti, mii de oameni au format un lant in jurul Palatului Parlamentului, timp de aproape o ora, in semn de protest fata de proiectul minier de la Rosia Montana.

Din 1 septembrie, in centrul Capitalei si in mai multe orase din tara au loc zilnic proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Rosia Montana. Protestele au inceput dupa ce Guvernul a aprobat, in 27 august, un proiect de lege care reglementeaza exploatarea minereurilor din perimetrul Rosia Montana, documentul fiind transmis Parlamentului spre adoptare.