Fostul premier Adrian Nastase i-a trimis o scrisoare deschisa ambasadorului Austriei la Bucuresti pentru a-i reclama declaratiile critice facute de Traian Basescu cu privire la privatizarea Petrom.

In aceasta scrisoare, postata pe blogul lui si care ii are trecuti la CC pe Wofgang Schussel, fost cancelar al Austriei, Wolfgang Ruttenstorfer, fost presedinte al Consiliului de administratie al OMV, presedinte al Consiliului de supraveghere al Vienna Insurance Group si pe Mariana Gheorghe, CEO si Presedinte al Directoratului OMV Petrom SA, Adrian Nastase il numeste pe Traian Basescu 'fostul presedinte', formula care se justifica, in opinia sa, "prin rezultatul votului, de anul trecut, pentru demiterea sa".

Nastase relateaza ca, intr-un interviu recent, Traian Basescu a afirmat: '"Aici insa poate fi un aranjament murdar...Mai mult sau mai putin tehnica lui Adrian Nastase, care a reusit sa-si ascunda marile ticalosii in spatele unor legi de tipul celei privind privatizarea Petrom cu tot cu resursele subsolului si cele submarine..." Cu doar trei saptamani in urma, acelasi fost presedinte se exprima in felul urmator: "Petrom cum s-a privatizat? Prin lege. Pentru ca nimeni sa nu-l poata intreba pe Adrian Nastase - cum ai dat resursele pe 30 de ani (sic - era vorba de concesionare nu pe 30 de ani ci pe 10 ani - perioada care se incheie anul acesta), mai omule? Dar a construit o relatie foarte buna cu socialistii austrieci (sic - guvernul Austriei, in 2004, era condus de Wolfgang Schussel, care conducea un partid membru al PPE!)".

"Daca astfel de declaratii ale sale aveau, poate, o explicatie subiectiva in campania pentru prezidentiale din 2004 sau pentru a justifica hartuirea mea politica din anii care au urmat, continuarea formularii unor astfel de acuze, dupa aproape zece ani, creaza in mod nejustificat dificultati de imagine pentru cel mai mare contributor roman la bugetul de stat dar si pentru imaginea Austriei si a firmelor sale in Romania, asociata cu ideea unor 'mari ticalosii'", spune Adrian Nastase.

In opinia sa, astfel de acuzatii nu mai constituie o problema doar pentru el si isi exprima speranta, chiar stie ca ambasadorul Michael Schwarzinger nu se poate pronunta public asupra acestei chestiuni, ca autoritatile austriece, "inclusiv cele judiciare, sa se pronunte daca o companie importanta din Austria a participat sau nu la o 'mare ticalosie' in Romania, asa cum afirma fostul presedinte al Romaniei, Traian Basescu".