Presedintele Ungariei, Janos Ader, isi petrece concediul, alaturi de familie, in judetul Harghita, el aflandu-se in Romania in vizita privata, transmite Agerpres.

Seful statului ungar a mers in acest weekend in localitatea Criseni, acolo unde se desfasoara Festivalul Palariilor de Paie si unde exista singurul muzeu al palariilor de paie din Romania.

Janos Ader a incercat cea mai mare palarie de paie existenta in muzeu, care are diametrul de doi metri si cu care se fotografiaza fiecare turist. El si-a exprimat bucuria ca numarul vizitatorilor din zona a crescut si ca oamenii pastreaza intacte traditiile locului.

"Cum am sosit, am si primit vestea ca am ajuns exact cand au loc zilele satului si am venit sa vedem daca sunt schimbari atat demografice, cat si economice fata de perioada trecuta si constat ca sunt din ce in ce mai multi turisti interesati de aceasta zona si de acest festival, multumita efortului depus de organizatori, familiei care intretine acest muzeu al palariilor din paie, dar mai ales populatiei din Criseni, care pastreaza si duce mai departe traditiile zonei, care erau pe cale de disparitie. Aici este dovada cum un sat mic poate sa devina, cu eforturi mari, renumit la nivel national si european", a declarat presei presedintele Ungariei.

Janos Ader s-a aflat pentru a treia oara in satul Criseni si, la fel ca alta data, a primit in dar o palarie de paie.

Singurul muzeul al palariilor de paie din Romania a fost infiintat de Szocs Lajos, a carui familie se ocupa de patru generatii de confectionarea palariilor. Muzeul este gazduit de o casa taraneasca traditionala, care a fost renovata, iar turistii pot admira 150 de modele de palarii din Transilvania.