Ministrul afacerilor externe, Titus Corlatean, efectueaza in perioada 8-10 iulie 2013 o vizita la Moscova pentru convorbiri oficiale cu omologul rus, Serghei Lavrov, infomeaza MAE, intr-un comunicat. Vizita reprezinta primul contact, in plan bilateral, la nivel de ministri ai afacerilor externe, dupa 2009.

In programul vizitei la Moscova sunt prevazute, de asemenea, intrevederi ale ministrului roman al afacerilor externe cu presedintii Comitetelor pentru Afaceri Externe din cele doua Camere ale Adunarii Federale (Parlamentul) din Federatia Rusa, Duma de Stat si Consiliul Federatiei, convorbiri cu co-presedintele partii ruse in Comisia Mixta Interguvernamentala de colaborare economica si tehnico-stiintifica, si o prelegere la Academia Diplomatica a MAE rus.

In cadrul vizitei este preconizata semnarea a doua documente juridice interguvernamentale - Acordul intre Guvernul Romaniei si Guvernul Federatiei Ruse cu privire la infiintarea si conditiile de functionare a Institutului Cultural Roman de la Moscova si a Centrului Rus de Stiinta si Cultura de la Bucuresti si Programul de cooperare in domeniile culturii, educatiei, mass media, tineretului, sportului si turismului intre Guvernul Romaniei si Guvernul Federatiei Ruse, precum si a unui document de cooperare la nivelul Ministerelor Afacerilor Externe ale Romaniei si Federatiei Ruse (Planul de consultari intre cele doua ministere de externe pentru anii 2013-2014).

Obiectivul vizitei la Moscova a ministrului de externe,Titus Corlatean, vizeaza realizarea, impreuna cu partea rusa, a unei evaluari de etapa privind stadiul si perspectivele dialogului si cooperarii in diverse domenii dintre Romania si Federatia Rusa, inventarierea domeniilor de cooperare in plan regional si international, respectiv discutarea posibilitatilor de extindere a acestora.

Ultima vizita la Moscova la nivel de ministru al afacerilor externe a avut loc la 27 februarie 2009.

In perioada 2010-2013 s-au desfasurat anual, la Bucuresti si Moscova, consultari politico-diplomatice pe linia MAE la nivel de secretar de stat in MAE roman/adjunct al ministrului rus de externe.

In perioada 18-19 aprilie 2013, a avut loc la Bucuresti sesiunea a XI-a a Comisiei Interguvernamentale mixte romano-ruse pentru cooperare economica si tehnico-stiintifica.

La 17 iunie 2013, Secretarul Consiliului de Securitate al Federatiei Ruse, Nikolai Patrusev, a efectuat o vizita la Bucuresti, ocazie cu care a avut intrevederi cu Presedintele Traian Basescu, Prim-ministrul Victor Ponta si ministrul afacerilor externe, Titus Corlatean, precum si cu consilierul prezidential Iulian Fota.