Presedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat, marti, ca etapa esentiala a consultarii populare se incheie odata cu prezentarea raportului de catre Forumul constitutional, el aratand ca de miercuri vor incepe lucrarile Comisiei parlamentare de revizuire a Constitutiei. "Suntem la capatul primei etape, o etapa decisiva, esentiala, anume aceasta consultare cat mai larga a opiniei publice, a segmentelor reprezentative din opinia publica in legatura cu tema unei revizuiri a Constitutiei. E o etapa esentiala cea care se incheie cu alcatuirea raportului Forumului constitutional", a spus Antonescu, citat de Mediafax.

El a anuntat ca de miercuri incep lucrarile Comisiei parlamentare de revizuire a Constitutiei pornind de la viziunea, propunerile si amendamentele inaintate de partidele parlamentarre, in reprezentativitatea lor conferita de mandatul popular si, pe de alta parte, de la "colectia bogata" de optiuni adunate din societate si din mediul academic: "Comisia va lucra cu intensitate, iar ceea ce este esential intre aceste doua etape - depunerea raportului Forumului si inceperea lucrarilor in comisie - este ca noi sa putem face efortul de a gandi, dezbate, decide cu o oarecare inteleapta distanta de emotia jocului politic al zilei".

El a aratat ca legea fundamentala nu se modifica pentru o persoana sau pentru mai multe persoane, pentru un actor politic sau altul, pentru un partid politic sau altul sau in functie de o conjunctura politica existenta la un moment dat.

Potrivit lui Crin Antonescu, Constitutia va fi revizuita tinand cont de experienta, de modul de functionare a vechii Constitutii, de toate amenintarile care pot fi imaginate si de toate variantele care pot fi imaginate pentru ca Romania sa aiba o Constitutie mai clara, pentru a lasa cat mai putin loc conjuncturilor si pentru a nu mai aduce Curtea Constitutionala in situatia de a suplini Constitutia sau lacunele sau zonele de echivoc prin hotarari.

El a pledat pentru o Constitutie care sa aduca la zi tot ce a insemnat in ultimul deceniu evolutia din societatea romaneasca, in peisajul international sau in modul romanilor de a intelege si de a practica democratia: "Nu sunt atat de optimist incat sa-mi inchipui ca am putea discuta detasati de orice apartenenta politica, de orice interes politic. Pana la urma e normal sa facem acest lucru, pentru ca asta reprezentam noi, partidele parlamentare, o anumita viziune, optiuni inclusiv in materie constitutionala. Cred ca speranta noastra a tuturor e sa avem o revizuire care sa dureze cel putin cat cea precedena".

Liderii USL au avut, luni seara, o discutie asupra propunerilor de modificare a Constitutiei si au convenit asupra amendamentelor la legea fundamentala, urmand ca propunerile sa fie inaintate Comisiei de revizuire a Constitutiei. Ei au convenit si asupra unui program de lucru in comisia pentru revizuirea Constitutiei de opt ore pe zi, fiecare formatiune din USL angajandu-se sa asigure prezenta tuturor membrilor sai la lucrari, au declarat surse din USL pentru Mediafax.

Presedintele Senatului, Crin Antonescu, a participat marti, incepand cu ora 9:00, la dezbaterea "Garantii procedurale privind calitatea procesului de revizuire a Constitutiei", la Senat.Crin Antonescu si presedintele Forumului Constitutional, Cristian Pirvulescu, au facut declaratii de presa la finalul dezbaterii.

Crin Antonescu a declarat, marti, ca legea fundamentala a tarii nu este revizuita pentru pentru mandatul unui presedinte, "acesta sau altul", al unui premier sau unui guvern, ci se face pe o perioada mai lunga de timp, pentru a raspunde "tuturor intrebarilor" si pentru a preveni toate formele de criza, de blocaj.

"Nu modificam Constitutia pentru o persoana, pentru mai multe persoane, pentru un actor politic sau altul, pentru un partid sau altul. Nu modificam Constitutia in functie de si pentru o conjunctura politica. Trebuie, sunt convins, modificam Constitutia tinand cont de o durata ceva mai lunga, de experienta, de modul in care a functionat vechea Constitutie, de toate amenintarile pe care le putem imagina si de toate variantele pe care le putem imagina, pentru ca Romania sa aiba o Constitutie mai clara, pentru a lasa cat mai putin loc interpretarilor de conjunctura, pentru a nu mai aduce CCR in situatia de a suplini Constitutia si de a suplini lacune sau zone de echivoc ale Constitutiei prin hotararea CCR", a afirmat Antonescu la dezbaterea ,,Garantii procedurale privind calitatea procesului de revizuire a Constitutiei'.

In opinia sa, noua forma a Constitutiei va trebui sa reflecte si evolutiile inregistrate in ultimul timp atat in plan intern, cat si extern: "O Constitutie, pe de alta parte, care sa aduca la zi tot ce a insemnat in ultimul deceniu evolutie in societatea romaneasca, evolutie in peisajul public international, evolutie in insusi modul nostru de a intelege si de a practica democratia, in toata amplitudinea acestui termen. Nu sunt atat de optimist incat sa imi inchipui ca am putea sa discutam detasati de orice apartenenta politica, de orice interes politic. Pana la urma, este normal sa facem acest lucru, pentru ca asta reprezentam fiecare dintre noi, partidele parlamentare, o anumita viziune, anumite optiuni, inclusiv in materie constitutionala. Cred ca speranta noastra, a tuturor, este sa facem o revizuire care sa dureze cel putin cat cea precedenta, nu este o revizuire pentru un ciclul electoral, acesta sau altul, nu este o revizuire pentru mandatul unui presedinte, acesta sau altul, al unui premier sau unui guvern", a subliniat presedintele Senatului.

El a precizat ca incepand de miercuri Comisia parlamentara pentru revizuirea Constitutiei isi va incepe activitatea si va lucra "cu intensitate", discutiile urmand sa porneasca de la "viziunea", propunerile si amendamentele inaintate de partidele parlamentare: "Suntem la capatul primei etape, o etapa din punctul meu de vedere decisiva, esentiala, si anume aceasta consultare cat mai larga posibil, cat mai semnificativa, cat mai bogata a opiniei publice, a segmentelor reprezentative de dimensiuni din opinia publica, din societatea romaneasca, in legatura cu tema unei revizuiri a Constitutiei. Cred ca este o etapa esentiala cea care se incheie cu alcatuirea acestui raport al Forumului Constitutional, pentru ca imi pare esential atunci cand vorbim de o asemenea lucrare sa existe un raport, o consonanta, o legatura intre ceea ce este semnificativ ca aspiratie in societate si raspunsul legislatorului, raspunsul politicienilor, parlamentarilor. Maine vor incepe lucrarile Comisiei parlamentare de revizuire a Constitutiei si vor incepe pornind, pe de o parte, de la viziunea, de la propunerile, de la amendamentele inaintate de partidele parlamentare in reprezentativitatea lor conferita de mandatul popular, de mandatul parlamentar si, pe de alta parte, de la aceasta bogata si semnificativa colectie de optiuni din societate, din mediul academic, din mediul de specialitate pe care profesorul Parvulescu si colegii sai din cadrul Forumului le-au acumulat, le-au sintetizat si le inainteaza. Comisia va lucra cu intensitate iar la capatul acestei prime etape si inainte de debutul de maine al comisiei este esential pe mai departe ca noi sa putem face efortul de a gandi, de a dezbate si de a decide cu o oarecare inteleapta distanta de emotia jocului politic al zilei", a spus presedintele Comisiei pentru revizuirea Constitutiei.