Un grup de 24 de cetateni a initiat modificarea Constitutiei. Proiectul prevede nationalizarea resurselor naturale, nationalizarea presei si votul obligatoriu

de C.P.     HotNews.ro
Joi, 23 mai 2013, 15:06 Actualitate | Politic


24 de cetateni romani au initiat un proiect de modificare a Constitutiei, proiectul legislativ fiind publicat in Monitorul Oficial joi, 24 mai. Proiectul prevede, printre altele, nationalizarea resurselor naturale, nationalizarea presei si construirea unui trust mass-media condus de un director "ales de popor", obligativitatea votului, Parlament unicameral cu 300 de membri, alegerea prin vot direct a guvernatorului BNR si a magistratilor.

Aparitia acestei propuneri din partea unui grup de cetateni are loc pe fundalul initiativei USL de modificare a Constitutiei.

Reamintim ca, potrivit Constitutiei, revizuirea legii supreme poate fi initiata de cel putin 500.000 de cetateni cu drept de vot. Cetatenii care initiaza revizuirea Constitutiei trebuie sa provina din cel putin jumatate din judetele tarii, iar in fiecare din aceste judete sau in municipiul Bucuresti trebuie sa fie inregistrate cel putin 20.000 de semnaturi in sprijinul acestei initiative. Proiectul de revizuire trebuie adoptata de Camera Deputatilor si de Senat, cu o majoritate de cel putin doua treimi din numarul membrilor fiecarei Camere, iar revizuirea este definitiva dupa aprobarea ei prin referendum, organizat in cel mult 30 de zile de la data adoptarii proiectului sau a propunerii de revizuire.

Potrivit Legii privind exercitarea initiativei legislative de catre cetateni (Legea 189/1999), promovarea initiativei legislative a cetatenilor se asigura de catre un comitet de initiativa alcatuit din cel putin 10 cetateni cu drept de vot (in cazul de fata, comitetul de initiativa are 24 de membri). Propunerea legislativa a acestui comitet trebuie publicata in Monitorul Oficial al Romaniei.

Cei 24 de cetateni fac parte din Mişcarea pentru Constituţia Cetăţenilor. Printre ei se numara Neculai Atelesei (membru in Partidul Poporului - varianta Cojocaru), Luiza Volf (sefa unei ONG de mediu), George Ninel Popescu (fost bucatar in Cipru).


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6976 vizualizari

 • -11 (17 voturi)    
  subcriu (Joi, 23 mai 2013, 16:41)

  self [utilizator]

  Subscriu si eu la aceasta platforma, sa nu mai vad antene!!!!
 • +9 (19 voturi)    
  distrusi (Joi, 23 mai 2013, 16:42)

  Anastasius [utilizator]

  Duceti-va naibii in Coreea de Nord. O sa gasitit totul nationalizat acolo. Inclusiv lagarele de concetrare.
 • +12 (16 voturi)    
  Hai , ma,i ne lasi !!!! (Joi, 23 mai 2013, 16:42)

  Bambina [utilizator]

  Chiar este o stire de ras !!!! de ce ati preluat ca stire(??!!!) un asemenea proiect fantasmagoric. Am plans de fericire cand am spus in decembrie 1989 cuvantul "LIBERTATE" si ia te uita la cetatenii astia care vor ca presa sa fie nationalizata si poporul sa aleaga prin vot direct guvernatorul BNR !!!! Am ajuns sa publicam in Monitorul Oficial asemenea grozavii???
 • +16 (20 voturi)    
  WTF? (Joi, 23 mai 2013, 16:48)

  Cnut [utilizator]

  Ăștia e proști cu naționalizarea presei?? Adică să decidă puterea ce se publică și ce nu?... Unii nu se mai satură de dictatură... ar trebui exportați în Coreea de Nord :)
  • -3 (11 voturi)    
   ”Ăștia e proști cu naționalizarea presei?” (Joi, 23 mai 2013, 19:21)

   creierul [utilizator] i-a raspuns lui Cnut

   Ti se pare că presa actuală e independentă??? Și puterea nu decide ce se publică și ce nu?? Tu ști de cine sunt deținute trusturile media din România? De către politicieni! Acum e mai rău decât cu presa naționalizată.
   • +6 (8 voturi)    
    Faci confuzii mari, mai gandeste putin... (Joi, 23 mai 2013, 19:57)

    LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui creierul

    Una e nationalizarea si alta lipsa de independenta... Nationalizarea ar insemna un control unic. Asa, chiar daca nu e independenta, macar exista mai multe trusturi cu apartenenta diferita, si deci cu orientari politice diferite.
  • 0 (2 voturi)    
   Comstitutia Poporului (Vineri, 24 mai 2013, 21:22)

   Ioan Ionut [anonim] i-a raspuns lui Cnut

   Adica sa decida poporul, o altfel de putere dcat cea de acum.
   Unii s-au saturat de dictatura mascata in democratie promovata de 23 de ani de mass media privata. Numai cine are bani poate difuza informatii si evident bine selectate. Numai cine are bani poate avea posturi de radio si televiziune, poate avea parlement, guvern, presedintie.
   Chiar va simtiti cumva in democratie reala?
   V-a inrebat cineva daca suntetide acord sa vi se demoleze economia, sa vi se vanda tara, se fiti din nou indatorati etc..
   Si exploatati de UE, NATO, corporatiile mondiale?
 • +5 (9 voturi)    
  super! (Joi, 23 mai 2013, 17:17)

  J_W [utilizator]

  Inainte sa ne mai miram de politicieni, astfel de stiri ne mai amintesc cate poame se afla si in "poporul de rand". Deci de unde sa avem clasa politica de calitate cand "materialul brut" e atat de prost (la propriu si la figurat)?
 • +6 (8 voturi)    
  ... (Joi, 23 mai 2013, 17:23)

  nelu [anonim]

  Eu zic ca specifice si nationalizare cetatenilor de ce doar a presei si a resurselor naturale. Cred ca ne-ar sta bine ca sclavi la stat nu? Comunismul vad ca inca nu a murit... Eu sicer as fi de acord cu denationalizarea a tot ce exista nationalizat. Oricum in acest moment 75 % din economie e nationalizata asa ca vedem cat de bine merge romania...
  • 0 (2 voturi)    
   constitutie (Sâmbătă, 25 mai 2013, 9:26)

   Ioan Ionut [anonim] i-a raspuns lui nelu

   Nelu, vad ca te-a lucrat bine mass media burgheza. Nu mai vezi nimic aptceva decat ce vor ei. Mai gandeste-te...
 • +7 (11 voturi)    
  Prostii (Joi, 23 mai 2013, 17:26)

  Marius Ogrean [anonim]

  Niste oameni care nu prea stiu pe ce lume traiesc.
  Nationalizarea presei, alegerea prin vot a guvernatorului? Ce tare, sa il puna guvernator pe domnul acela, fost bucatar in Cipru, ca doar poporul e suveran...

  Niste prostii. Asa popor, asa propuneri.
  • 0 (2 voturi)    
   constitutie (Sâmbătă, 25 mai 2013, 10:05)

   IoanIonuț [anonim] i-a raspuns lui Marius Ogrean

   deocamdata guvernatorul BNR este dictat de corporatiile financiare straine. E mai bine asa?
 • +7 (11 voturi)    
  North Korea (Joi, 23 mai 2013, 17:33)

  hot news [utilizator]

  Astia sunt genul de nebuni care nu vor sa scapam de cainii maidanezi deoarece "e si ei suflete, saracii" si in general se opun oricaror tentative de a modifica ceva.

  In cazul in care acest proiect nu va fi adoptat, exista cateva tari in care acesti cetateni ar putea cere azil politic: Belarus, Coreea de Nord, Cuba sau Venezuela. Numai ca acolo s-ar putea ca, daca deschizi gura impotriva sistemului sa nu mai apuci a II-a zi... ;)
 • +6 (10 voturi)    
  Scanteia redivivus (Joi, 23 mai 2013, 17:57)

  fane_grija [utilizator]

  Si manifestatii pe stadioane. Obligatoriu in Constitutie.
  Iar guvernator la BNR sa fie ales dintre asistatii social.
 • -4 (6 voturi)    
  Citirea proiectului original (Joi, 23 mai 2013, 19:06)

  Mircea CIOBANU [anonim]

  Rog cititorii sa intre pe site-ul Regiei Autonome a Monitorului Oficial (www.monitoruloficial.ro) si sa citeasca textul original.
 • -5 (7 voturi)    
  Citirea textului original (Joi, 23 mai 2013, 19:25)

  Mircea CIOBANU [anonim]

  Rog cititorii sa intre pe site-ul Monitorului Oficial (www.monitoruloficial.ro) si sa citeasca textul original.

  Atat textul proiectului, cat si expunerea de motive se gasesc publicate in nr. 294 din 23.05.2013 (pag. 5--32).

  Pentru accesare intrati pe e-Monitor si click-ati pe nr. 294 (din partea de centru-jos a paginii).
  • +2 (2 voturi)    
   am început să îl citesc (Vineri, 24 mai 2013, 12:17)

   Ava [anonim] i-a raspuns lui Mircea CIOBANU

   M-am oprit la „singurele instituții care pot acorda credite pentru consum sunt casele de ajutor reciproc” (ha, ha), „statul român și autoritățile publice locale nu se pot împrumuta decît în situații deosebite, în stare de război, de asediu sau de urgență” (păi atunci ar trebui urgent să pună osul la treabă mai mulți oameni, fiindcă banii se vor termina urgent), „stema țării să fie imprimată pe culoarea galben a tricolorului” (mă trec fiorii, mai știu o stemă care a fost acolo).
   Sînt și ceva lucruri logice acolo, dar prea puține raportat la întregul volum de text.
 • +1 (5 voturi)    
  O Constitutie trasnita! (Joi, 23 mai 2013, 19:32)

  mircea [anonim]

  Ajungem sa spunem ca Antonescu face o Constitutie mai buna.Poate-ca acesta este si scopul initiativei.Sa ne convinga ca Antonescu ne vrea binele.Binele lui!
  • +1 (7 voturi)    
   Eviden, ce credeai? (Joi, 23 mai 2013, 20:02)

   LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui mircea

   Uita-te si la titlu: "Un grup de 24 de cetateni a initiat modificarea Constitutiei"! Pai cum de doar 24 au putut face asta cand in Constitutie spune clar ca "revizuirea legii supreme poate fi initiata de cel putin 500.000 de cetateni cu drept de vot"? Nu e o micuta diferenta inre 24 si 500000?? Deci e clar comandata si sustinuta de cineva...
 • +2 (4 voturi)    
  Constitutia (Joi, 23 mai 2013, 21:54)

  luiza volf [anonim]

  Inainte de a face comentarii cititi INCA O DATA paragraful de mai jos: ,,Potrivit Legii privind exercitarea initiativei legislative de catre cetateni (Legea 189/1999), promovarea initiativei legislative a cetatenilor se asigura de catre un comitet de initiativa alcatuit din cel putin 10 cetateni cu drept de vot (in cazul de fata, comitetul de initiativa are 24 de membri). Propunerea legislativa a acestui comitet trebuie publicata in Monitorul Oficial al Romani.""
  Pana la publicarea Initiativei noastre s-au parcurs PASII LEGALI, CAT DESPRE PRESUPUSA NATIONALIZARE cititi Initiativa din M.O. :http://www.monitoruloficial.ro/emonitornew/emonviewmof.php?fid=MS42OTU4OTgwMzM5NTMzRSszMA==
  • -2 (2 voturi)    
   Scuze, din articol nu reiese asta... (Joi, 23 mai 2013, 22:28)

   LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui luiza volf

   Si e drept ca nu e prima data. Dar si la acest text sunt foarte multe de comentat, unele sunt acceptabile, unele chiar foarte bune, unele inacceptabile.
   De ce oare toata lumea se foloseste inca de pachete si nu se discuta punctual? Oare le e asa de dor de vanzarile la pachet din epoca lui ceausescu? Suntem in plin secol XXI, in plina epoca a calculatoarelor! Se poate si vota punctual (vezi Canada unde exista votul electronic: se scaneaza si interpreteaza punctual votul). E drept ca asa dispare posibilitatea de vot multiplu, se stie exact cine si cand a votat, NU SI CE A VOTAT!!
 • +4 (4 voturi)    
  nationalizare (Vineri, 24 mai 2013, 9:37)

  george [anonim]

  Mai ramane sa nationalizam mijloacele de productie, dragi tovarasi...
 • -4 (4 voturi)    
  Constitutie (Vineri, 24 mai 2013, 9:42)

  luiza volf [anonim]

  Imi doresc ca romanii sa caute informatiile la sursa. Atunci poate se vor trezi mai multi si vor accepta faptul ca suntem o natie vanduta. Intrebarea este: pana cand?
  • +3 (3 voturi)    
   Prudentia (Vineri, 24 mai 2013, 11:38)

   Anastasius [utilizator] i-a raspuns lui luiza volf

   Ma intreb oare unde o sa gasiti aceste fiinte incoruptibile care vor tine fraiele economiei si presei in "numele poporului"? Probabil va imaginati ca d-voastra si prietenii d-voastra ar face acest lucru...?
   Nu o sa se intample.

   "Daca numai am pune oameni vrednici si patrioti sa controleze totul in numele poporului."
   Ideea e pe cat de simpla, pe atat de naiva. Nu! Puterea corupe.

   De-a lungul istoriei, rezultatul acestui gen de idei a fost tirania, mizeria si in unele cazuri mai grave, genocidul.
  • +4 (4 voturi)    
   le-am căutat (Vineri, 24 mai 2013, 12:24)

   Ava_ps [utilizator] i-a raspuns lui luiza volf

   Sînt îngrijorătoare. Arată că nu realizați că Romînia este o țară ce există în cadrul unui continent, ce există în cadrul unei planete. Puține țări au ales să trăiască izolat (citiți: naționalizat), iar acelea nu cred că reprezintă raiul pe pămînt pentru cetățenii lor oricît control ar avea asupra resurselor naturale, presei și bugetului național - aveți exemple enumerate mai sus.
 • +1 (1 vot)    
  aberatii (Vineri, 24 mai 2013, 17:32)

  gabrielita [anonim]

  Tara plina de cretinei ! In aceasta tara nu mori de plictiseala,mereu apar trasnai in serie,caci mintea prostilor naste monstri,dar sigur, mergand pe caile trasate de imbecili,vom ajunge la groapa de gunoi.Nu mai este mult pana acolo !
  • -1 (1 vot)    
   ambiguu (Sâmbătă, 25 mai 2013, 12:10)

   IoanIonuț [anonim] i-a raspuns lui gabrielita

   La ce te teferi, gabrielita, exact? E foarte ambiguu si se poate interpreta oricum daca nu precizezi.
   https://www.facebook.com/groups/297965450260701/533581536699090/?notif_t=group_activity
 • -1 (1 vot)    
  Constitutie... (Sâmbătă, 25 mai 2013, 10:34)

  IoanIonuț [anonim]

  Citesc comentariile si ma minunez cu cata inversunare, omul de rand se impotriveste propriilor lui interese. Cum si car a reusit mass media burgheza sa faca din acesta propriul sau inamic.
  Si la un astfel de fenomen se referea nationalizarea presei.
  O broblema ciudata e sperietoarea cu comunismul. Si asta o fac de 23 de ani chiar fostii comunisti tradatori convertiti la capitalism, adica miliardarii de astazi, creati prin vanzarea di demolarea economiei nationale, prin vanzarea sau concesionarea resurselor ai intereselor pporului roman. Si asta e de bine fiindca asa va scoleaza mass media romaneasca (proprietate a corporatiilor straine, daca asta nu stiati).
  Nu va mai speriati de comunism. Comunismul e viitorul omenirii dupa ce nivelul de constiinta va evolua suficient incat sa atinga acest nivel. Deocamdata suntem la alt nivel; acela de a ne calca in picioare unii pe altii si care rezista, ramane.
  Numai ca asta duce curand la blocarea intregii economii mondiale prin masa monetara acaparata zilnic si imobilizarea acesteia in conturi bancare de valori astonomice. In acest caz investitiile sunt tot mai putin posibile fiindca sansa ca aceasta sa fie profitabila (conditie tipic capitalista) e tot mau redusa din cauza unei penurii monetare progresive pe piata de marfuri.
  Ati auzit de cruza mondiala? Asta e cauza, capitalismul insusi.
  Aceasta noua Constititutie e o componenta a noului sistem socio-economica care preconizeaza reconstrucatia economiei in folosul cetatenilor si nu al unnui procent infim din acestia in detrimentul marii majoritatii, cu e acum.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by