Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a declarat, luni, ca Biroul Permanent a decis sa trimita un raspuns la scrisoarea presedintelui Traian Basescu privind un pact intre Parlament, Guvern si Presedintie, in care se arata disponibilitatea pentru acest "triunghi de putere", relateaza Mediafax.

"Astazi (n.r.- luni) voi trimite o scrisoare presedintelui Traian Basescu. Este un punct de vedere in care ne manifestam disponibilitatea, in acest triunghi de putere, Guvern - Parlament - Presedintie, pentru a indeplini toate angajamentele pe care le avem si care au fost facute dupa 9 decembrie in fata cetatenilor si bineinteles, ca stat european, in fata institutiilor europene. Scrisoarea presedintelui este absolut corecta si normala, este vorba despre functionarea institutiilor statului. Cele trei institutii lucreaza si comunica intre ele. Camera Deputatilor, grupurile parlamentare, membrii Biroului permanent isi manifesta disponibilitatea ca agenda aceasta a celor trei institutii sa fie una comuna si pe plan intern si pe plan extern, in tot ceea ce inseamna interes al statului roman, al cetatenilor din tara, sau a romanilor care lucreaza in UE", a declarat Zgonea dupa sedinta Biroului permanent al Camerei Deputatilor.

Presedintele Traian Basescu a trimis in 23 martie la Parlament o scrisoare in care solicita un parteneriat cu Parlamentul si Guvernul in ceea ce priveste asumare in comun a obiectivelor privind un stat de drept modernizat si consolidat, adoptarea monedei euro si aderarea la spatiul Schengen.

El a propus un plan de actiune pentru indeplinirea acestor 3 obeictive care prevede adoptarea noului Statut al deputatilor si senatorilor si adoptarea unui cod de conduita al parlamentarilor, cu termen inainte de sfarsitul sesiunii, respectarea si executarea hotararilor judecatoresti si asigurarea protectiei adecvate pentru sistemul judiciar si institutiile anticoruptie impotriva presiunilor nejustificate, cu termen imediat-permanent.

Planul mai cuprinde revocarea membrilor Guvernului care fac obiectul unor actiuni in instanta pentru fapte penale, angajarea raspunderii membrilor Parlamentului pentru fapte de incalcare a regimului de integritate si prevenirea, sanctionarea coruptiei privind achizitiile publice si dezvoltarea rolului ANI in acest domeniu, cu termen 30 aprilie si desemnarea conducerii Parchetului General si DNA cu termen imediat.