Premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca singurul caz in care se va apela la angajarea raspunderii pe Legea regionalizarii va fi situatia in care, dupa revizuirea Constitutiei, va exista un consens intre toate fortele politice, mai putin PDL, pe care l-a catalogat drept un partid neserios.

"Nu vom avea angajarea raspunderii Guvernului pe legea regionalizarii decat daca exista un acord cu toate fortele politice din Parlament. Cand vorbesc de forte politice din Parlament, nu ma refer la PDL, ca ei nu mai exista, ei sunt pe post de "Gica contra" sau fac, asa, un fel de balet de opozitie, dar de fapt se cearta intre ei", a sustinut Ponta, potrivit Mediafax.

El a fost intrebat despre pozitia vicepresedintelui UDMR Laszlo Borbely, care a precizat ca nu sustine varianta propusa de USL pentru regionalizare.

"Dar n-au vazut forma, poate se... s-ar putea sa nu se opuna. Dar daca nu exista acest acord cu toate fortele politice serioase, mai putin PDL, pe care nu-i consider o forta politica serioasa, legea va merge in Parlament si va fi adoptata de Parlament, dar numai dupa aprobarea revizuirii Constitutiei. Inainte de asta, nu are niciun rost sa vorbim, daca nu trecem in Constitutie ca exista regiuni", a precizat premierul.

Ponta a fost intrebat daca legea regionalizarii nu poate fi adoptata inaintea referendumului de revizuire a Constitutiei, urmand ca intrarea in vigoare sa aiba loc de la 1 ianuarie 2014.

"Nu, pentru ca e neserios. Pana nu ai trecut in Constitutie, nu vorbesti despre lege. Deci nu va exista nicun proiect de lege inainte sa fie revizuita Constitutia, pentru ca nu poti sa pui carul inaintea boilor", a mai explicat premierul.

Legea de infiintare a viitoarelor regiuni ar putea fi adoptata prin angajarea raspunderii Guvernului, in luna noiembrie, dupa ce va avea loc modificarea Constitutiei, a declarat, vineri, vicepremierul Liviu Dragnea.

Acesta a spus, intr-o conferinta de presa la Cluj, ca modul in care vor arata viitoarele regiuni va fi finalizat in vara acestui an, dupa care vor urma dezbateri publice regionale, iar apoi, dupa modificarea Constitutiei, Legea de infiintare a viitoarelor regiuni ar putea fi adoptata prin angajarea raspunderii Guvernului.

Ulterior, intr-o conferinta de presa la Oradea, vicepremierul a motivat aceasta optiun, spunand ca daca puterea nu isi va angaja raspunderea pe Legea de infiintare a viitoarelor regiuni va rata obiectivul privind finalizarea ei pana la sfarsitul anului si nu ar putea fi terminata inainte de inceperea noului exercitiu financiar.

Prim-vicepresedintele PDL Liviu Negoita a declarat, vineri, pentru Mediafax, ca PDL considera drept "inadmisibila" asumarea raspunderii Guvernului in Parlament pe regionalizare, avand in vedere ca exista o coalitie la guvernare care are o majoritate de 70% in Parlament.

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, spune ca Uniunea nu este de acord cu adoptarea Legii de infiintare a regiunilor prin angajarea raspunderii pentru ca nu se poate ocoli o dezbatere parlamentara pe o tema care vizeaza fiecare cetatean si ar reprezenta "cea mai mare greseala a coalitiei".

UPDATE Vasile Blaga: PDL se opune categoric unei proceduri de asumare a raspunderii Guvernului pe regionalizare

PDL se opune categoric procedurii de asumare a raspunderii Guvernului pe legea regionalizarii, a declarat luni presedintele PDL, Vasile Blaga, aratand ca adevarata intentie a USL este "de a face regiunile vasale baronilor locali USL", transmite Mediafax.

"PDL se opune categoric unei proceduri de asumare a raspunderii Guvernului pe reforma administrativ-teritoriala sau regionalizare, cum ii spune domnul Ponta. Este revoltator ca o coalitie care are 70% in Parlament stabileste procedura tehnica pentru un act normativ atat de important inainte de a spune romanilor cum vede aceasta reorganizare administrativ teritoriala", a precizat Blaga, intr-o conferinta de presa, dupa sedinta BPN al PDL.

El a aratat ca nu a fost stabilit niciun criteriu pe care il are Victor Ponta in vedere cand discuta despre regionalizare.

"Nu a fost nicio dorinta a lor de a propune romanilor unitati administrativ-teritoriale viabile, care sa poata sa si cofinanteze proiectele pe fonduri nerambursabile. Suntem indreptatiti sa presupunem ca adevarata intentie a USL este de a face regiunile vasale baronilor locali USL pentru ca nu au in vedere nici restrangerea birocratiei la nivel administratiilor teritoriale locale, nici reducerea cheltuielilor", a adaugat Vasile Blaga.

El a mai sustinut ca actualii guvernanti doresc sa instituie inca un nivel de impozitare la nivelul regiunilor care nu ar face nimic altceva decat sa impuna noi taxe si impozite pentru a finanta inca un nivel birocratic.