Propunerea de program a Miscarii Populare va fi publicata "foarte curand", iar toti simpatizantii vor putea veni "cu propuneri de imbunatatire in vederea elaborarii programului fundatiei", scrie pe blogul sau Daniel Funeriu, consilier pe probleme de educatie al presedintelui Traian Basescu. Daniel Funeriu mai spune ca "Ma voi ocupa in aceasta prima etapa de coordonarea celor douasprezece domenii de activitate", dar si ca "Primul pas este ca toti cei care simpatizeaza cu ideile Miscarii Populare sa se inscrie pentru a-si anunta domeniile de competenta."

In ceea ce ii priveste pe liderii Miscarii Populare, Funeriu scrie ca "Vor fi lideri cei care vor da raspunsuri viabile la problemele reale ale oamenilor reali, cei care vor concepe programe de calitate si cei care isi vor convinge colegii de calitatea raspunsurilor lor. Vor fi lideri cei capabili sa sustina proiecte, cei capabili sa genereze dezbatere, cei capabili sa stranga oameni de valoare, cei capabili sa-i sprijine pe cei din jurul lor, pe scurt, cei capabili sa genereze incredere. Nu va fi usor, dar este singura cale pentru ca fiecare simpatizant al Miscarii Populare sa devina actionarul progresului Romaniei, nu doar consumatorul pasiv al unor politici puse in practica de ineptocratia de partid."

Daniel Funeriu considera ca Miscarea Populara este " instrumentul pentru cresterea increderii intre romani si intre romani si institutii. Miscarea Populara este gandita ca instrument de exercitare a democratiei participative care sa produca printr-un sistem de selectie cele mai bune proiecte si cei mai buni oameni capabili sa le puna in aplicare. Unica modalitate pentru ca electoratul necaptiv actualelor partide (60%!!) sa mearga la vot pentru a-si defini viitorul este cresterea gradului de incredere al oamenilor. Cum? Implicandu-i direct in propunerea, dezbaterea, elaborarea tuturor programelor Miscarii Populare si promovarea purtatorilor acestor programe. Nu mergand catre oameni cu programe gata facute cerandu-le sa le sustina, ci culegand solutiile propuse de ei, promovandu-i pe cei care s-au dovedit capabili sa propuna solutii si sa adune sprijin pentru solutiile lor."

Fundatia Miscarea Populara este condusa de Marian Preda, decanul Facultatii de Sociologie din cadrul Universitatii Bucuresti. Nucleul Miscarii Populare a fost constituit din grupul de consilieri prezidentiali: Cristian Diaconescu, Daniel Funeriu, Sebastian Lazaroiu, Bogdan Oprea, Bogdan Dragoi si Iulian Chifu.