Fostii si actualii presedinti ai Senatului si Camerei Deputatilor au primit, in 2012, bunuri cu titlul gratuit cu prilejul unor actiuni de protocol, presedintele Senatului, Crin Antonescu, facand exceptie, el neprimind niciun astfel de bun in sesiunea septembrie-decembrie 2012, scrie Mediafax.

Spre deosebire de Antonescu, fostul presedinte al Senatului Vasile Blaga, a primit in 2012 un ceas de mana marca Longines, modelul "La Grande Clasiques", in valoare de 700 de Euro, pe care l-a lasat in patrimoniul Senatului.

Blaga a mai primit o carafa cu maner de cositor fasonat, manufacturata, in valoare de 140 de Euro, care a fost, insa, restituita la Cabinet, si un tablou din matase naturala, de 71 de Euro, si acesta restituit la Cabinet.

Fostul presedinte al Comisiei de Afaceri Externe a Senatului, Titus Corlatean, a primit in 2012 un platou metalic in valoare de 40 de Euro, o editie trilingva a volumului "Musa Urud - Doua calatorii in Urud", in valoare de 19 Euro si o placheta acoperita cu placute de sidef reprezentand scena Cinei cea de Taina, in valoare de 60 de Euro, toate cele trei bunuri fiind restituite primitorului.

Senatorul independent Mircea Geoana a primit in 2012 o placheta de 25 de Euro care se afla in patrimonoul Senatului.

Au mai primit obiecte senatorii Georgica Severin, Dan Radu Rusanu, Romeo Nicoara si Viorel Badea (o coprina din bumbac in valoare de 20 de Euro, restituita primitorilor).

Fostul presedinte al Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a primit in 2012 bunuri cu titlul gratuit cu prilejul unor actiuni de protocol in exercitarea mandatului in valoare de 550 de Euro in 2012.

Anastase a primit o figurina de portelan in valoare de 75 de Euro, un set de portelan in valoare de 50 de Euro, un set de cafea din portelan in valoare de 125 de Euro, un obiect decorativ continand o podoaba lucrata in stil traditional beduin, in valoare de 150 de Euro si un obiect decorativ lucrat manual din sticla, in valoare de 150 de Euro.

Toate bunurile primite de Anastase au ramas in patrimoniul institutiei.

Actualul presedinte al Camerei, Valeriu Zgonea a primit, in legislatura trecuta, bunuri cu titlu gratuit in valoare de 485 de Euro.

Astfel, Zgonea a primit un platou de ceramica, manufacturat, de la presedintele Camerei Comunelor, John Bercow, in valoare de 175 de Euro, un obiect decorativ cu insemnele Parlamentului European de la presedintele acestei institutii, Martin Schultz, in valoare de 150 de Euro.

Zgonea a mai primit o vaza de culoare rosie de la ambasadorul Chinei la Bucuresti, in valoare de 80 de Euro si un tricou de fotbalist, avand inscriptionat "Belodedici", de la presedintele Serbiei, in valoare de 80 de Euro.

Toate cele patru obiecte primite de Zgonea au ramas in patrimoniul institutiei.

Presedintele Senatului, Crin Antonescu, care detine functia din vara anului trecut, nu figureaza in lista parlamentarilor care au primit obiecte cu titlu gratuit in actiuni de protocol.

Potrivit legii, demnitarii trebuie sa declare cadourile de peste 50 de euro primite in exercitiul functiei. Cadourile estimate a valora pana in 200 euro pot fi pastrate de demnitar, cele evaluate peste aceasta suma putand fi pastrate daca demnitarul achita diferenta intre 200 euro si valoarea cadoului respectiv.