Liderul Grupului minoritatilor nationale altele decat cea maghiara, Varujan Pambuccian, a sustinut, vineri, drept solutie pentru functionarea noului Legislativ, trecerea la un Parlament online, in care senatorii si deputatii sa stea in circumscriptii si sa ia cuvantul prin videoconferinta, potrivit Agerpres.

Varujan PambuccianFoto: Hotnews

"In ceea ce priveste cheltuielile, putem trece la un Parlament online, in care oamenii stau in circumscriptii, iar metodele de comunicare sunt foarte simple: putem folosi un sistem de videoconferinta, cu un sistem de vot integrat si cu posibilitatea gruparii celor care se consulta", a spus Pambuccian.

Deputatul a sustinut ca astfel costurile de functionare al noului Parlament cu 588 de senatori si deputati ar scadea la 20% din cheltuielile precedentului legislativ, care avea 471 de alesi.

De asemenea, parlamentarii nu ar mai avea nicio scuza pentru absenteism, a mai sustinut Pambuccian.

"Ar fi o solutie buna, parlamentarii ar putea sa stea in circumscriptie, aproape de electorat, ca tot se plang ca ajung greu acolo (...), sa nu mai aiba foarte multe scuze pentru absente", a mai spus liderul Grupului minoritatilor nationale.

Al treilea avantaj al "Parlamentului online" ar fi facilitarea negocierilor intre parlamentari.

"Noi, ca grup parlamentar, avem in stanga puterea si in partea cealalta opozitia. E destul de greu sa te consulti in timpul votului, pe cand intr-un sistem de genul asta si chestiunea asta ar fi rezolvata. In plus, cheltuielile ar ajunge undeva la 20% din costul actual al Parlamentului", a afirmat Pambuccian.

Deputatii minoritatilor nationale altele decat cea maghiara si-au primit, vineri, la Biroul Electoral Central, certificatele doveditoare a alegerii lor la scrutinul din 9 decembrie.