Deputatii nu au putut sa se pronunte, miercuri, pe solicitarea procurorilor de incuviintare a arestarii preventive a deputatului PSD Ion Stan, din lipsa cvorumului, presedintele Camerei anuntand ca raportul Comisiei juridice ramane pe ordinea de zi a viitorului Parlament, transmite Mediafax.

Foto:

Sedinta de plen a Camerei Deputatilor in care urma sa se discute solicitarea procurorilor de incuviintare a arestarii preventive a deputatului PSD Ion Stan nu s-a putut desfasura, intrucat au fost prezenti doar 103 deputati.

"Proiectul de hotarare ramane pe ordinea de zi a noului Parlament si va fi introdus cu prioritate", a precizat Zgonea.

Presedintele Camerei, Valeriu Zgonea, anuntase ca, daca miercuri nu este cvorum la sedinta de plen convocata pentru ridicarea imunitatii deputatului PSD Ion Stan, atunci acest subiect va intra cu prioritate pe ordinea de zi a viitorului Legislativ, fara a fi necesare alte documente de la MJ.

Zgonea a precizat ca procedura in cazul Stan nu este afectata de incheierea actualei legislaturi, daca nu se intruneste cvorumul la sedinta de miercuri.

El a explicat ca, potrivit Regulamentului, proiectul de hotarare in cazul Stan va intra cu prioritate pe ordinea de zi a viitorului Parlament.

Valeriu Zgonea a precizat ca, daca s-ar intampla acest lucru, nu sunt necesare documente noi de la Ministerul Justitiei, procedura de ridicare a imunitatii nefiind afectata de incheierea actualei legislaturi si inceperea celei noi.

Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a decis, miercuri, ca plenul sa se reuneasca la ora 13.30 pentru a discuta ridicarea imunitatii parlamentare a deputatului Ion Stan, secretarul Biroului Georgian Pop precizand ca spera sa fie asigurat cvorumul.

"Sper ca cvorumul de sedinta sa fie asigurat, nu va ascund faptul ca sunt colegi actuali parlamentari care nu au mai candidat sau nu au obtinut un mandat, care ar putea sa nu vina. Dar cred ca o sa fie cvorum si cazul se va inchide astazi (miercuri - nr.r)", a precizat Georgian Pop, dupa sedinta conducerii Camerei.

Intrebat ce se va intampla cu cazul Ion Stan daca nu va fi cvorum, Pop a spus: "O sa fim intr-un nou mandat, probabil ca o sa fie o alta procedura".

El a adaugat ca pana pe 19 decembrie actualul Parlament este in functiune, iar incepand din 20 decembrie intra viitorul Parlament si orice parlamentar care depune juramantul beneficiaza de toate drepturile si dispozitiile prevazute de lege, a adaugat Pop.

Ion Stan a fost ales deputat si in viitorul Legislativ.

Potrivit anchetatorilor, deputatul PSD Ion Stan i-ar fi cerut denuntatorului sau, omul de afaceri Nicusor Dima, "cate doua milioane, de benzina", pentru cele 600 de masini pe care intentiona sa le foloseasca in campanie, la randul sau Dima estimand ca este vorba despre "un miliard, un miliard doua sute".

Potrivit referatului trimis de DNA Camerei Deputatilor, prin care se solicita incuviintarea arestarii deputatului PSD Ion Stan, procurorii arata ca parlamentarul a beneficiat de foloase materiale din partea denuntatorului sau.

In interceptari, Ion Stan ii solicita denuntatorului sau sa il ajute financiar in campania electorala, acesta precizand procurorilor, de asemenea, ca in 2009 a platit pentru peste 155.000 de galeti rosii care au fost impartie in campania electorala pentru europarlamentare. In schimbul banilor, Stan i-a promis omului de afaceri contracte pe bani publici.

In urma solicitarii ministrului Justitiei, Comisia Juridica a Camerei a avizat pozitiv cererea privind arestarea preventiva a deputatului Ion Stan, insa aceasta camera legislativa nu s-a mai putut intruni pentru a da, la randul sau, un vot in acest sens.