Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, la Arad, raspunzand unei intrebari, ca nu va merge "cu cagula" sa atace inchisoarea in care este Adrian Nastase, adaugand ca, din cate stie, acesta are dreptul legal sa fie eliberat in februarie, transmite Mediafax.

In urma afirmatiei facute la Braila potrivit careia "il scoate" pe Adrian Nastase din inchisoare, premierul Victor Ponta a fost intrebat cum va proceda, raspunzand ca nu va ataca inchisoarea cu cagula.

"Mergeam pe strada si o admiratoare a domnului Nastase a zis 'sa nu uitati sa-l eliberati'. Am zis ca sigur, sper sa nu-l tina in inchisoare toata viata pe Adrian Nastase de dragul lui Basescu. Din cate stiu, in februarie are dreptul legal sa fie eliberat (...) Toti jurnalistii lui Basescu care isi inchipuiau ca maine seara imbracat cu o cagula atac inchisoarea unde e domnul Nastase trebuie sa se duca sa pazeasca inchisoarea", a spus Ponta.

El a adaugat ca nu si-a schimbat parerea despre Nastase, pe care il considera in continuare cel mai bun premier pe care l-a avut Romania.

"Eu nu mi-am schimbat parerea despre domnul Nastase, cred in continuare ca a fost cel mai bun prim-ministru, iar daca se supara liberalii ca spun asta, asta e. Daca trebuie sa-l tinem in inchisoare toata viata de dragul lui Basescu sau Monica Macovei, inseamna ca suntem in comunism", a spus Ponta.

Premierul Victor Ponta a facut, joi, o vizita electorala in judetul Braila, ocazie cu care s-a intalnit cu un grup de sustinatori, o persoana spunandu-i: "Sa-l scoateti pe domnul Nastase de acolo!", iar el replicand: "Il scoatem!".

Ponta a discutat, intr-o vizita electorala in judetul Braila, cu un grup de sustinatori USL.

O femeie din multime i-a spus premierului "Sa-l scoateti pe domnul Nastase de acolo!", iar acesta a replicat: "Il scoatem!".

In 20 iunie, Adrian Nastase a fost condamnat definitiv, de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie, la doi ani de inchisoare cu executare in dosarul "Trofeul calitatii", in care a fost acuzat in legatura cu strangerea de fonduri pentru campania electorala din 2004, cand a candidat pentru Presedintie din partea PSD.

In seara aceleiasi zile, Adrian Nastase a incercat sa se sinucida, politistul care venise sa puna in executare sentinta a intervenint, iar in confruntare politicianul si-a tras un glont in gat, care i-a lezat si umarul, rana provocata nefiind fatala. Nastase a fost operat in 21 iunie la Spitalul Floreasca, fiind externat in 26 iunie.

In 26 iunie, Tribunalul Bucuresti a constatat ca nu exista niciun impediment de punere in aplicare a mandatului de executare a pedepsei de doi ani de inchisoare in cazul fostului premier. In urma acestei decizii, Adrian Nastase a fost dus de la Spitalul Floreasca la Penitenciarul Spital Rahova, fiind astfel pus in aplicare mandatul de executare a pedepsei. Ulterior, Nastase a fost transferat la Penitenciarul Jilava.

Pe de alta parte, Adrian Nastase a formulat si o contestatie in anulare in cazul deciziei definitive de condamnare la doi de inchisoare in dosarul "Trofeul calitatii". Judecarea contestatiei a fost amanata de doua ori, intrucat nu se motivase hotararea definitiva a completului de cinci judecatori al instantei supreme care la condamnat pe Nastase.

In motivare - data publicitatii luni, 26 noiembrie - judecatorii ICCJ arata ca pentru inlaturarea nelinistii si tulburarii sociale, pentru reintegrarea ordinii juridice, trebuie ca cei care au savarsit infractiuni sa fie de indata trasi la raspundere penala.

Pedeapsa - felul si limitele acesteia - constituie criteriul principal prin care legea penala evalueaza, determina si diferentiaza gradul de pericol social abstract, generic al fiecarei infractiuni in parte, mai arata ICCJ.

"Aplicarea si executarea pedepsei se realizeaza in vederea atingerii unor scopuri bine definite: pe de o parte, in scopul prevenirii savarsirii de noi fapte penale din partea infractorilor, prin reeducarea acestora si din partea altor persoane, prin exemplaritatea pedepselor, iar pe de alta parte, in scopul restabilirii linistii sociale si al reintegrarii ordinii juridice. Aplicarea si executarea pedepselor pot conduce la atingerea scopurilor urmarite, daca efectuarea lor are loc in timp util. In general, sanctionarea infractorilor prin aplicarea pedepsei devine cu atat mai eficace si contribuie cu atat mai intens la realizarea scopurilor de mai sus, cu cat ea intervine intr-un interval de timp cat mai scurt si cat mai apropiat de momentul infractiunii", se mai arata in motivarea condamnarilor definitive din dosarul Trofeul Calitatii.

De asemenea, precizeaza cei cinci judecatori, exemplaritatea, care decurge din supunerea celui condamnat la executarea pedepsei, devine cu atat mai puternica cu cat punerea in executare se produce mai neintarziat dupa condamnare. In aceste conditii, constiinta sociala are inca vie si exacta imaginea pericolului pe care il prezinta fapta si faptuitorul, a urmarilor daunatoare sau primejdioase ale faptei savarsite si va reactiona mai adecvat