Societatea Nationala a Apelor Minerale (SNAM) are de cateva zile un nou director general. Radu Dumitru (44 ani) este absolvent de Teologie si ASE, membru PSD, prieten cu Marian Vanghelie si apropiat de Catalin Voicu, si s-a remarcat public intr-o suita de scandaluri pe cand a condus Administratia Cimitirelor, in perioada 2001-2006. Fostul preot, dat afara de Traian Basescu din Primaria Bucuresti in 2002 pentru suspiciuni de coruptie, a declarat pentru HotNews.ro ca are experienta in domeniul apelor minerale din pozitia de consultant in domeniul fondurilor europene. "Am acordat consultanta pe proiecte privind apele minerale de la Targu Lapus", a spus Dumitru. Potrivit acestuia, numirea sa va fi discutata intr-o sedinta AGA ce se va desfasura zilele urmatoare.

Radu Dumitru, noul sef al Apelor MineraleFoto: Mediafax

Dumitru a evitat sa precizeze cine l-a recomandat in functia de director general al SNAM. Compania se afla in subordinea Ministerului Economiei.

  • Marile scandaluri in care a fost implicat Radu Dumitru:

A permis construirea cavoului lui Catalin Voicu fara avize si cu deteriorarea unui monument istoric

In calitate de sef al Administratiei Cimitirelor, Radu Dumitru a semnat autorizatia de constructie a cavoului senatorului Catalin Voicu la Bellu fara a avea avizele necesare, scria Adevarul in 2010. Mai mult, constructia cavoului familiei Voicu peste mormintele familiei unui general erou in Razboiul de Independenta a avut ca rezultat si deteriorarea unui monument de patrimoniu - un obelisc vechi de 125 de ani, cu patru busturi, cate unul pe fiecare latura.

Dupa ce Voicu si-a facut cavoul, temelia monumentului istoric s-a crapat.

A aprobat preluarea criptei Lahovary de catre Marian Vanghelie

Tot Radu Dumitru a supervizat si operatiunea scandaloasa prin care primarul Sectorului 5, Marian Vanghelie, a obtinut cavoul familiei Lahovary din Cimitirul Bellu. La acea vreme, Radu Dumitru a fost cercetat de procurori, dosarul primind in cele din urma rezolutie de neincepere a urmaririi penale.

Abuz in serviciu contra intereselor persoanelor in forma calificata, distrugere, profanare de morminte si asociere in vederea savarsirii de infractiuni. Patru capete de acuzare care le-ar fi putut aduce pana la 15 ani de inchisoare primarului sectorului 5, Marian Vanghelie (44 de ani), si celor care l-au ajutat sa puna stapanire abuziv pe cavoul familiei Lahovary din Cimitirul Bellu, din Capitala: Nicolae Cristea, director al Administratiei Domeniului Public (ADP) sector 5, subordonat al primarului, si Dumitru Radu, fost director al Administratiei Cimitirelor.

Reamintim ca Radu Dumitru (PSD), care era in 2003 sef al Administratiei Cimitirelor si Crematoriilor Umane (ACCU), a anulat actul de concesiune din 1950 al descendentilor familiei Lahovary, prevalandu-se de un articol ambiguu din fostul Regulament de functionare a cimitirelor.

Cripta Lahovary a fost declarata "lasata in parasire" si in aceeasi zi a fost concesionata pe numele angajatului lui Vanghelie, Nicolae Dan Cristea, actual director al Administratiei Domeniului Public (ADP) Sector 5.

La 17 iulie 2008, Cristea a donat capela Lahovary catre Mircea Sorin Niculae, varul lui Vanghelie. Ziua donatiei coincide cu cea a inhumarii bunicului celor doi veri, Constantin Niculae, raposat la 86 de ani si ingropat in cripta familiei Lahovary.

  • La acea vreme, Radu Dumitru declara despre Marian Vanghelie "ma bucur ca il am ca prieten".

Cheltuieli nejustificate in cimitire

Din functia de sef al Administratiei Cimitirelor, Radu Dumitru a mai fost implicat in citeva scandaluri, dupa cum scria Gandul: a organizat o licitatie dubioasa pentru cumpararea unor dube mortuare cu preturi mai mari decit ale pietei, a angajat o firma sa degajeze terenul din cimitirul Bellu prin "strangere cu grebla" pentru 75 milioane de lei si a dispus demolarea gardului cimitirului Berceni si construirea altuia nou, cu toate ca cel vechi se afla in perfecta stare.

CV-ul lui Radu Dumitru:

Radu Dumitru este implicat in politica, fiind membru in Consiliul PSD Bucuresti. De asemenea, a fost consilier la primaria sectorului 5 si membru in PSD sector 5 (sector in care primar este Marian Vanghelie.

In ceea ce priveste experienta profesionala, CV-ul sau arata ca a avut mai multe activitati in paralel incepand din 2009 pana in prezent. Din 2009 a ocupat functia de membru in Consiliul de Administratie Regia Autonoma de Transport Bucuresti (RATB). Din 2010 a acordat consultanta in domeniul fondurilor europene, iar din 2011 a intrat si pe piata medierii, avand propriul birou de mediator.

In perioada martie 2009-octombrie 2009 a fost director general si presedinte al Consiliului de Administratie la Societatea Feroviare de Turism SFT-CFR SA.

Intre 2007 si 2009 a lucrat la Departamentul Patrimoniu si Bunuri la Patriarhia Romana. Aproape in acelasi timp, mai exact intre 2006 si 2009 a fost si director general la RDD Comserv SRL.

Cea mai indelungata functie (2001-2006) a fost cea de director general al Administratiei Cimitirelor si Crematoriilor Umane. El a si fost demis de Traian Basescu in 2002, dar a fost repus ca urmare a sprijinului primit de la Marian Vanghelie.

Intre 1995 si 2001 a fost consilier la Spitalul de Urgenta Sf. Pantelimon.