Anca Boagiu a fost aleasa, joi, vicepresedinte al Partidului Popular European, de catre Congresul PPE, aceasta urmand sa detina una dintre cele 10 astfel de functii, anunta Mediafax. In favoarea alegerii Ancai Boagiu in functia de vicepresedinte PPE au fost exprimate 274 de voturi.

Anca BoagiuFoto: Agerpres

Cei 10 vicepreşedinţi aleşi ai PPE sunt Lucinda Creighton, Michel Barnie, Peter Hintze, Antonio Tajani, Johannes Hahnes, Corien Wortmann Kool, Mario David, Jacek Saryusz Wolski, Tobias Billstrom şi Anca Boagiu.

La Congres au candidat 13 personalităţi pe cele 10 locuri de vicepreşedinţi ai PPE. Cei care nu au reuşit să obţină o funcţie de vicepreşedinte sunt:Jan Figel din Slovacia, Rumiana Jeleva din Bulgaria şi Giutare Narkeviciute din Lituania.

De asemenea, participantii la Congresul PPE de la Bucureşti i-au ales, joi, pe Antonio Lopez Isturiz în funcţia de secretar general al PPE şi pe Ingo Freidrich ca trezorier.

"Congresul PPE s-a incheiat. Din punctul nostru de vedere, este un moment foarte important pentru Romania. Spun lucru acesta pentru ca scopul nostru a fost si acela de a recredibiliza Romania dupa evenimentele neplacute care ne-au dus undeva in zona neagra si de neparteneriat a unora dintre colegii nostrii din Romania", a spus Anca Boagiu, intr-o declaratie de presa sustinuta dupa alegerea ei in functia de vicepresedinte al PPE.

Anca Boagiu a aratat ca cel mai important mesaj primit de la liderii europeni care au particiapt, miercuri si joi, la Bucuresti, la Congresul PPE, este acela ca "Romania este in centrul Europei".

Fostul ministru a vorbit despre prezenta la Bucuresti a celor 16 sefi de state si de guverne din PPE, mentionand ca acestia reprezenta mai mult de jumatate din membrii Consiliului European.

Anca Boagiu a tinut sa sublinieze ca aceasta prezenta dovedeste ca Romania este o tara puternica si binevenita in UE.

In plus, Congresul PPE a adoptat şi 12 rezoluţii, una dintre acestea referindu-se la Siria. În rezoluţia privind situaţia din Siria se condamnă fără rezerve regimul politic existent, care "omoară mii şi mii de civili". Popularii Europeni fac apel la un răspuns mai puternic din partea comunităţii internaţionale în legătură cu această situaţie.

Belgianul Wilfried Martens a fost ales miercuri preşedinte al PPE pentru un nou mandat de trei ani, la finalul primei zile a Congresului Popularilor Europeni de la Palatul Parlamentului, el fiind, de altfel, unicul candidat la funcţie.