Premierul Victor Ponta a reprezentat luni, dupa sedinta BPN de la sediul PSD, o lista cu 15 "bombe cu ceas pe care guvernarea PDL le-a lasat Romaniei", "15 grave probleme pe care le-am avut de solutionat sau cu care ne-am confruntat in aceste 5 luni de la preluare guvernariii". Printre "bombele cu ceas" identificate de USL se numara situatia TVR si cea a Postei Romane, cazurile Hidrioelectrica si Oltchim, problemele de la ANAF, situatia din educatie ori indemnizatia pentru mame.

Liderul social democrat a precizat ca in cadrul sedintei s-a discutat, printre altele, despre activitatea parlamentara, aplaudand numeroasele motiuni depuse de PDL drep "un exercitiu democratic". "Cu ocazia acestor motiuni depuse de cei de la PDL putem sa aducem aminte, pentru ca se ca se pare ca memoria e foarte scurta, maxim 5 luni, sa le aducem aminte cate lucuri rele au facut", a adaugat Victor Ponta.

Potrivit premierului, guvernarea USL a preluat de la cabinetele BOC si Ungureanu urmatoarele "bombe cu ceas":

1. Coruptia din ANAF

"Sistemul de coruptie si crima organizata, organizat in cadrul ANAF de catre PDL, Blejnar etc, sistem de coruptie si evaziune fiscala care a adus ani de zile la pierderi grave pentru bugetul statului. [...] Din acest sistem voiam sa reliefez o bomba cu ceas lasata guvernarii, in conformitate cu codul fiscal, in luna martie a acestui an -2012, trebuiau aprobate noile niveluri pentru impozite si taxe locale. Nefacand guvernarea PDL scest lucru, a aparut pe site in octombrie aceasta obligatie PDL si bomba a explodat in timpul guvernarii noastre."

Premierul a precizat ca, potrivit guvernului si parlamentului, in 2013 nu se poate sustine o crestere a taxelor si impozitelor aratand ca voia sa explice de unde a mostenit acea ordonanta de urgenta publicata saptamana trecuta pe site-ul Ministerului Finantelor.

2. Cazul Postei Romane

O alta bomba cu ceas "dezamorsata", potrivit premierului, este Posta Romana care inregistreaza peste 100 milioane euro paguba, "fapte de coruptie coordonate de la Ploiesti de catre presedinta organizatiei PDL Prahova". "Din fericire am reusit sa dezamorsam aceasat bomba. [...] Ministrul Comunicatiilor m-a informat asupra discutiilor avansate pe care le are cu un investitor strategic, fie ca e vorba de posta belgiana sau de posta franceza, pentru a salva Posta Romana", a declarat Ponta.

3. Situatia Hidroelectrica si Oltchim

Hidroelectrica, unde se inregistreaza 1,2 miliarde de euro prejudiciu "produs de PDL, Vidanu si baietii destepti", si cazul "Oltchim, 700 de milioane de euro si o bomba sociala si economica pe care incercam sa o dezamorsam si sa gasim acea metoda de restructurare care sa asigure plata salariilor restante si repornirea treptata a activitatii astfel incat anul viitor un investitor strategic sa poata prelua combinatul", potrivit premierului.

In ceea ce priveste acordarea banilor de salarii catre Oltchim, premierul a declarat, raspunzand unei intrebari ca "orice ban pe care il dam la Oltchim este imediat blocat de unul din creditori pentru ca asa functioneaza sistemul legal. Am lucra in weekend cu principalii creditori: AVAS, Electrica si trei banci - BCR, Banca Transilvania si CEC. Inca exista si creditori mai mici. In momentul in care punem banii de salarii imediat sunt blocati. Si atunci comitetul care s-a format intre reprezentantii institutiilor publice si marii creditori trebuie sa vina exact cu strategia necesara pentru ca banii pe care ii dam pentru salarii si pentru repornirea combinatului sa nu fie imediat luati in cont de creditori."

4. Blocaje la programele operationale

Blocajul de la POSDRU si alte programe sectoriale sau regionale, cauzate de deficiente inregistrate de auditurile nationale si europene in 2010-2011. In ceea ce priveste POSDRU, se pare ca la sfarsuitul alestui an "avem asigurari ca se reiau decontarile la nivel european, pana atunci guvernul asigura plata din bugetul national a sumelor necesare pentru beneficiari", a precizat premierul.

5. Taxa de clawback adoptata de guvernul Boc "prin doua ordonante succesive care se contraziceau intre ele si faceau practic imposibila incasarea acestei taxe", e una dintre problemele inregistrate la nivelul Ministerului Sanatatii, o alta problema fiind reprezentata de "un deficit, in acest moment, asa cum mi l-a prezentat dl secretar de stat Raed Arafat, de 700 mil de lei in functionarea spitatelor".

6. Subventiile la agricultura

Subventiile la agricultura, prevazute sa scada de la 32 euro la 12 euro la hectar, nu se vor modifica. Potrivit premierului Ponta, subventia "nu va fi scazuta, [...] pentru prima data vom fi in masura de a da din luna noiembrie avansul la aceste subventii."

7. Subfinantarea cronica si calculata a Armatei Romane. "Nici jumatat din ceea ce Romania s-a angajat la momentul aderarii ca parte din PIB nu a fost alocat cheltuielilor militare", sustine premierul.

8. Disponibilizarile si blocajele din cadrul Politiei Romane

Personalul din Politia Romana: "s-au facut disponibilizari de catre fostul ministru Igas, s-au blocat toate posturile pentru absolventii Academiei de Politie. Am deblocat acele posturi, am angajat absolventi din 2011 si 2012 si am evitat ceea ce ar fi fost o lovitura cumplita pentru prestigiul Academiei de Politie pentru ca nu erau prevazute fondurile respective, in plus am deblocat deja 500 de posturi din administratia locala", sustine Ponta.

9. Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, unde, potrivit premierului, se inregistreaza fapte de coruptie, nu se asigura bugetele pentru functionarea spitalelor si plata medicamentelor, peste 100 de milioane lei sunt angajate in diverse faze de achizitii pentru produse informatice si o situatie in care incasarile facute de la cetateni nu ajungeau in servicii medicale.

10. Negocierea pretului la gaze

Potrivit premierului, o bomba cu ceas mostenita de la PDL este negociere pretului la gaze: obligatie asumata de guvernul Boc. "Cea mai grea lovitura si cea mai puternica bomba pe care guvernul Boc a lasat-o oraselor tarii este eliminarea totala a subventiior la incalzire. Practici, cele mai mari orase ale Romaniei, potrivit deciziilor luate de guvernul Boc, nu au asigurata incalzirea pentru aceasta iarna. [...] Am identificat cateva dintre solutiile necesare si trebuie sa rezolvam aceasta problema", sustine Victor Ponta.

11. Datoriile SRTV

"Sa ne aducem aminte ca PDL a lasat Televiziunea Publica cu peste 100 de milioane euro datorii. Chiar daca acum ne critica, chiar daca vor sa fie reprezentati in consiliul de administratie, sa nu uitam ca masuriele dificile pe care conducerea TVR trebuie sa le ia sunt generate de datoriile de peste 100 mil de euro", a afirmat premierul.

12. Indemnizatia pentru mame, pe care, potrivit premierului, "guvernul incearca sa o restituie prin votul parlamentului, daca legea va fi primulgata am identificat in biget acoperirea necesara la fel si banii pentru insotitorii persoanelor cu handicap".

13. Restituirea taxei auto

Potrivit premierului Ponta, trebuie restituite, in baza unei hotarari judecatoresti, "peste 400 de milioane (euro - n.r.) incasate de guvernul PDL". Totodata, "procedura de infringement (este -n.r) deja in actiune, declasata de Comisia Europeana pe aceasta tema, si fonduri blocate la programul operational sectorial de mediu din cauza unor fraude si neregularitati identificate in derularea a doua proiecte de catre consiiliul judetean Bistrita Nasaud condus de dl. Oltean si colegii sai".

14. Lipsa de fonduri pentru aplicarea codurilor juridice

"A fost lasata ca bomba cu ceas aplicare unor coduri juridice fara niciun fel de leu in buget. Practic promisiunile facute in cadrul MCV de guvernul PDL privind aplicarea codului civil, a legii de aplicare a codului penal, au fost simple vorbe goale in cazul in care nu s-a alocat nicun leu in acest buget. Ministerul Justitiei are si in acest monent conturile blocate in urma proceselor pierdute cu magistrati si a faptului ca guvernul Boc s- a angajat sa plateasca aceste sume si nu s-a tinut de cuvant", a declarat Ponta.

Totodata, potrivit premierului, in ceea ce priveste procedurile de numire a procurorului general si a procurorului sef al DNA, acestea se desfasoara potrivit legilor din 2008. "Acum nu mai este buna, nu mai este apreciata de PDL odata ce a trecut in opozitie", afirma premierul.

15. Situatia din educatie

Victor Ponta a numarat printre "bombele cu ceas" mostenite de la PDL, problemele din educatie: neasigurarea bugetului de functionare pana la sfarsitul anului, crearea clasei pregatitoare "doar pentru a deturna 50 de mil de lei din bani publici catre firme apartinad PDL", blocarea posturilor in invatamantul universitar si "problema spinoasa cauzata de incercarea fostului guvern PDL de a desparti facultatile din cadrul UMF Targu Mures".

Potrivit premierului "o alta bomba mostenita este cea a revolutionarilor, revolutionari facuti pe banda rulanta de catre fostul secretar de stat de la PDL dl Costin, care acum e in inchisoare si foarte bine, dar care a lasat peste 3500 de certificate eliberate in mod fraudulos. E neplacut, imi pare rau sa am manifestatii in fata partidului sau in fata guvernului, dar sa dau bani din bani publici si din banii de la spitale si scoli pentru 3500 de revolutionari falsi facuti in ultimii doi ani de dl Costin, care e in inchisoare pentru asta, asta nu voi face niciodata. "