VIDEO UPDATE CSM a prezentat delegatiei Comisiei de la Venetia evolutiile din vara si consecintele lor asupra sistemului judiciar

de Corina Ionel     HotNews.ro
Luni, 10 septembrie 2012, 8:36 Actualitate | Politic

Presedintele Traian Basescu primeste, luni, la Cotroceni, o delegatie de experti ai Comisiei Europene pentru Democratie prin Drept a Consiliului Europei (Comisia de la Venetia), informeaza Administratia Prezidentiala citata de Agerpres.

UPDATE (14:10)
Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Alina Ghica si vicepresedintele institutiei, Oana Schmidt-Haineala, au prezentat luni expertilor din delegatia Comisiei de la Venetia evolutiile din aceasta vara si impactul lor asupra sistemului judiciar, informeaza Agerpres.

Conducerea CSM a discutat aproximativ o ora cu delegatia Comisiei de la Venetia, condusa de Thomas Markert, seful Secretariatului Comisiei de la Venetia.

Vicepresedintele Consiliului, Oana Schmidt-Haineala, a declarat pentru Agerpres ca CSM a prezentat evolutiile din aceasta vara si impactul lor asupra sistemului judiciar. Totodata, vicepresedintele CSM a informat ca au fost prezentate situatia curenta si prioritatile CSM.

Potrivit unui comunicat al CSM, expertii Comisiei au fost informati in legatura cu pozitia adoptata de CSM fata de unele ingerinte ale politicului la adresa autoritatii judecatoresti. "Au fost prezentate si prioritatile pe termen mediu ale Consiliului, in marja recomandarilor adresate Romaniei in Raportul de progrese din cadrul MCV si din perspectiva principiilor fundamentale ce guverneaza statul de drept si democratia" se arata in comunicatul de presa.

 • Comunicatul CSM

Comunicat de presa privind intalnirea conducerii Consiliului Superior al Magistraturii cu o delegatie de experti a Comisiei Europene pentru Democratie prin Drept

Astazi, 10 septembrie 2012, la sediul Consiliului Superior al Magistraturii, doamna judecator Alina Nicoleta Ghica, presedintele CSM si doamna procuror Oana Andreea Schmidt-Haineala, vicepresedintele CSM s-au intalnit cu o delegatie de experti a Comisiei Europene pentru Democratie prin Drept (Comisia de la Venetia) condusa de domnul Thomas Markert, seful Secretariatului Comisiei de la Venetia.

Discutiile au vizat aspecte privind recentele evolutii din Romania si consecintele acestora asupra sistemului judiciar. Expertii Comisiei au fost informati in legatura cu pozitia adoptata de Consiliul Superior al Magistraturii fata de unele ingerinte ale politicului la adresa autoritatii judecatoresti.

De asemenea, au fost prezentate si prioritatile pe termen mediu ale Consiliului, in marja recomandarilor adresate Romaniei in Raportul de progrese din cadrul MCV si din perspectiva principiilor fundamentale ce guverneaza statul de drept si democratia.

UPDATE (9:11) Reprezentantii Comisiei de la Venetia au mers luni dimineata la sediul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), informeaza Realitatea TV.

"O delegatie a Comisiei de la Venetia va vizita Bucurestiul, in vederea elaborarii unei opinii referitoare la situatia constitutionala din Romania si a ordonantelor de urgenta ale Guvernului (roman - n.r.) cu privire la modificarile Legii Curtii Constitutionale si ale Legii referendumului in Romania", se precizeaza pe site-ul oficial al Comisiei de la Venetia

Liderul grupului parlamentar PDL din Camera Deputatilor, Mircea Toader, a declarat vineri, la Galati, intr-o conferinta de presa, ca vizita Comisiei de la Ventia vine ca urmare a unei solicitari a Comisiei Europene si are la baza faptul ca Romania are o perceptie proasta pe plan extern. Astfel, vizita Comisiei ar fi una de verificare, pentru a vedea daca in Romania se respecta principiile statului de drept.

Comisia pentru Democratie prin Drept a Consiliului Europei, cunoscuta drept Comisia de la Venetia, este un grup de experti constitutionali care examineaza modul in care tarile membre ale Consiliului Europei respecta standardele democratice. Comisia este organul consultativ pe teme constitutionale al Consiliului Europei.Potrivit Art. 2 din statului revizuit al Comiei, postat pe site-ul institutiei, Comisia de la Venetia este formata din "experti independenti care au obtinut recunoastere prin experienta lor in cadrul institutiile democratice sau prin contributia lor la dezvoltarea dreptului si a stiintelor politice". Presedintele Comisiei este Gianni Buquicchio.

In luna iulie, cu doua zile inainte de suspendarea presedintelui Traian Basescu in Parlament si in contextul incercarilor majoritatii parlamentare de a scoae deciziile institutiei de sub verificarea CCR, Comisia de la Venetia a cerut Romaniei sa respecte pe deplin Constitutia tarii si standardele internationale privind independenta sistemului judiciar si a suprematiei legii, reamintind faptul ca "independenta si inamovibilitatea judecatorilor Curtii Constitutionale sunt garantate prin Art. 145 din Constitutia Romaniei."

In 7 august, presedintele Comisiei de la Venetia, Gianni Buquicchio, a facut o noua declaratie publica la adresa situatiei din Romania precizand ca a primit "informatii suplimentare de la Curtea Constitutionala despre continuarea presiunilor si amenintarilor la adresa judecatorilor". Presedintele Comisiei a afirmat ca este "surprinzator, chiar socant pentru mine ca pentru a doua oara intr-un timp scurt Curtea Constitutionala a unui stat membru al Consiliului Europei si al UE se simte obligata sa faca apel la Comisia de la Venetia pentru a-si proteja independenta".


Citeste mai multe despre   3964 vizualizari

 • -7 (15 voturi)    
  parere (Luni, 10 septembrie 2012, 10:39)

  roxanaa [utilizator]

  Sa speram ca Traian Basescu nu ne va face din nou de ras in fata liderilor europeni.
  • +2 (6 voturi)    
   Ca o adevarata USLinoasa , (Luni, 10 septembrie 2012, 11:45)

   inganduratul [utilizator] i-a raspuns lui roxanaa

   ai grait adanc!
  • +6 (10 voturi)    
   cacaru&copy-paste dezastrosi pe plan extern (Luni, 10 septembrie 2012, 11:46)

   ssgl [utilizator] i-a raspuns lui roxanaa

   roxanica esti cam varza......Antenescu Cacaru si Copy Paste sunt cei care ne-a facut de cacao in fata UE si USA!
  • +6 (10 voturi)    
   Daaaa, absolut! :) (Luni, 10 septembrie 2012, 11:58)

   Jane Doe [utilizator] i-a raspuns lui roxanaa

   Sa-l lasam - din nou - pe Adormescu sa ne reprezinte, pentru ca el are prestanta, cunostinte vaste si-o reputatie fara cusur, in Europa! :))) E timpul ca za mother & za father of Romanian democracy sa se afirme, din nou! :))))
  • +4 (8 voturi)    
   Nu ne-a facut niciodata (Luni, 10 septembrie 2012, 12:31)

   hic sunt leones [utilizator] i-a raspuns lui roxanaa

   deci fii fara nicio grija.
  • +1 (1 vot)    
   "parere" (Luni, 10 septembrie 2012, 15:11)

   the [utilizator] i-a raspuns lui roxanaa

   sperantaa si parerea dumitaale sunt onoraabile
   fii linistita, comicaria e bine stabilita la CrinoStan si PontoBran, desi ce fac ei se cheama umor negru
  • -2 (4 voturi)    
   comisia de la venetia (Luni, 10 septembrie 2012, 15:17)

   ganea_stan [anonim] i-a raspuns lui roxanaa

   ROXANA, sa iti taie dumnezeu speranta ca dl basescu sa nu se faca de r a h a t asa cum s-a facut in multe cazuri!
   Poate unii din cei din comisieor reusi sa disitinga , sa vada, adevarata falsitate din hhahhaiala lui basescu, din minciunile care sunt debitate cu nonsalanta, si minciunile sfruntrate legate de '' loviturile de stat'',
   Basescu zicea ca el '' Eu nu vreau sa castig la masa verde!'' dar este total O B S E D A T de putere, si nu otrice fel de putere, ci cea totala, fara cracniri, fara nesupuneri
   Asa a ajuns sa zica '' nu va duceti la vot, nu incurajati lovitura de stat''!
   Cand a inteles ca romanii nu il mai vor a trecut la boicotarea votului!
   A T E N T I E ! asta nu stiu ce va face pana in iarna , dar fereste doamne de ii trece prin cap fiului al unuia care i se zicea ''ucigal toaca''
   Doamne, ferestene de omul insemnat, cu privrea indreptata dincolo de interlocutor, spra zarea razbunarii viitoare!
  • 0 (2 voturi)    
   Parere (Luni, 10 septembrie 2012, 16:17)

   ty [utilizator] i-a raspuns lui roxanaa

   Ai gresit locul. Ce ai scri e valabil pentru Antena 3. Acolo te crede toata lumea. Pe aici cei doi pacalici ne fac de ris prin europa.
 • +6 (10 voturi)    
  ? (Luni, 10 septembrie 2012, 11:47)

  ssgl [utilizator]

  Comisia de la Venetia va consulta si faradelegile din perioada 3 -6 iulie?
 • -3 (7 voturi)    
  Sa se faca dreptate! (Luni, 10 septembrie 2012, 12:22)

  AndreeaElena [utilizator]

  Sa speram ca cei de la Venetia vor pune lucrurile la punct si vor indreptati cei 7,4 milioane de romani carora li s-a ignorat votul!
  • +6 (8 voturi)    
   1,2,3,4, (Luni, 10 septembrie 2012, 12:38)

   inganduratul [utilizator] i-a raspuns lui AndreeaElena

   am pornit cu cautatu'! Pe tine draga AndreeaElena te-am descoperit intr-o grota - Grota Grupului Infractional Organizat al USL.
   Sugestia mea este sa ramaneti cu totii acolo. E mai bine, mult mai bine!
 • -5 (7 voturi)    
  impunerea cvorumului a fost o mare greseala (Luni, 10 septembrie 2012, 12:36)

  busola [utilizator]

  cam asta or sa constate specialistii in drept constitutional, grupul de la Venezia nu recomanda cvorumul la referendumuri...iar asta a generat fel si fel de absurditati printre care cea mai importanta este nedemiterea unui presedinte ilegitim si tensiuni sociale periculoase.
 • -4 (8 voturi)    
  sa vedem daca si Comisia de la Venetia da erate :D (Luni, 10 septembrie 2012, 12:44)

  deceneus [utilizator]

  sa vedem cum o sa le explice base ca cvorumul de 50% e democratic in conditiile in care exact aceasta comisie a recomandat in 2007 ca la referendum sa nu existe cvorum.

  Si mai ales cum o sa le explice treaba cu boicotul.


  Pentru necunoscatori:

  Comisia Europeana pentru Democratie prin Drept (Comisia de la Venetia) a enuntat in 2007 "Codul de bune practici in materie de referendum" care mentioneaza:

  7. Cvorum

  Nu se recomandă următoarele:

  a. un cvorum (prag, procentaj minimal) de participare, întrucât îi asimilează pe cei care se abţin cu partizanii votului negativ;

  Concluzie : decizia Curtii Constitutionale de impunerea unui cvorum de 9 milioane de participanti la referendumul pentru demiterea lui Traian Basescu incalca :

  - acest cod de bune practici al Comisiei de la Venetia

  - regula de la precedentul referendum de suspendare din 2007

  - modul in care s-au organizat toate alegerile prezidentiale in ultimii 22 de ani, fara cvorum obligatoriu
  • +1 (3 voturi)    
   busolica (Luni, 10 septembrie 2012, 15:14)

   the [utilizator] i-a raspuns lui deceneus

   e demagnetizata si arata nordul privind la muschiul de pe crini ...

   dar dumneata, deceneu falos, ce scuza ai ?
 • -1 (5 voturi)    
  Presiuni (Luni, 10 septembrie 2012, 13:28)

  xrogo [utilizator]

  Dati-mi si mie un salariu de 12000 lei pe luna si apoi faceti cate presiuni vreti asupra mea,nu stiu de ce se tot plang judecatorii CCR si CSM de presiuni,la asa salarii e nesimtire sa se planga,ar trebui sa nu-i bage in seama pe ziaristi si politicieni.
  Dar daca au in biografia lor aspecte care ii fac santajabili atunci mai bine sa-si dea demisia si sa mearga acasa.
  • +3 (3 voturi)    
   Curat constitutional! (Luni, 10 septembrie 2012, 14:34)

   Metec [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

   Sa inteleg ca nivelul dvs. de moralitate e direct proportional cu salariul pe care il primiti? Daca ati primi 1000 de lei salariu, v-ati deda la orice coruptie posibila, ca sa "traiti bine"? Sa va fie rusine, atunci, cu acest nivel mizerabil de moralitate!
   Nu exista nicio legatura intre salariu si moralitate. Marii apostoli ai crestinatatii au fost oameni sarmani, dar au predicat conduita morala. In schimb, cum a spus Iisus, "mai degraba trece camila prin urechile acului, decat bogatul prin portile Imparatiei Domnului". Aratati-mi un bogat cinstit si imi retrag cuvintele!
   Iar, pentru stiinta dvs., presiunile pot fi nu numai financiare, ci si fizice sau psihice. Amenintarea cu violenta fizica este o forma de presiune (cazul Aspazia Cojocaru), insa si campania de calomniere fara precedent din televiziune este presiune psihica! Mai ganditi-va, inainte de a da judecati definitive, cu atata usurinta...
   • 0 (2 voturi)    
    cum mai?... (Luni, 10 septembrie 2012, 16:19)

    ClarObscur [anonim] i-a raspuns lui Metec

    ... nu stii bogat cinstit? pai basescu?.....
    • 0 (2 voturi)    
     Basescu, bogat?! (Luni, 10 septembrie 2012, 17:00)

     Metec [utilizator] i-a raspuns lui ClarObscur

     Cati bani are Basescu, in comparatie cu dusmanii sai Voiculescu, Patriciu si Vantu? Sau fata de Becali?
 • -2 (4 voturi)    
  ... (Luni, 10 septembrie 2012, 15:04)

  Anonymous89 [utilizator]

  Traian Basescu este un om disperat.Incearca pe cat posibil sa-si asigure traiul si viitorul in politica folosindu-se de acest nou partid de nimic pentru a fraierii lumea.MRU daca ar vrea sa aiba un viitor in politica ar trebuii sa renunte sa mai coopereze cu pdl si presedintele suspendat.


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version