Presedintele Traian Basescu primeste, luni, la Cotroceni, o delegatie de experti ai Comisiei Europene pentru Democratie prin Drept a Consiliului Europei (Comisia de la Venetia), informeaza Administratia Prezidentiala citata de Agerpres.

UPDATE (14:10) Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Alina Ghica si vicepresedintele institutiei, Oana Schmidt-Haineala, au prezentat luni expertilor din delegatia Comisiei de la Venetia evolutiile din aceasta vara si impactul lor asupra sistemului judiciar, informeaza Agerpres.

Conducerea CSM a discutat aproximativ o ora cu delegatia Comisiei de la Venetia, condusa de Thomas Markert, seful Secretariatului Comisiei de la Venetia.

Vicepresedintele Consiliului, Oana Schmidt-Haineala, a declarat pentru Agerpres ca CSM a prezentat evolutiile din aceasta vara si impactul lor asupra sistemului judiciar. Totodata, vicepresedintele CSM a informat ca au fost prezentate situatia curenta si prioritatile CSM.

Potrivit unui comunicat al CSM, expertii Comisiei au fost informati in legatura cu pozitia adoptata de CSM fata de unele ingerinte ale politicului la adresa autoritatii judecatoresti. "Au fost prezentate si prioritatile pe termen mediu ale Consiliului, in marja recomandarilor adresate Romaniei in Raportul de progrese din cadrul MCV si din perspectiva principiilor fundamentale ce guverneaza statul de drept si democratia" se arata in comunicatul de presa.

  • Comunicatul CSM

Comunicat de presa privind intalnirea conducerii Consiliului Superior al Magistraturii cu o delegatie de experti a Comisiei Europene pentru Democratie prin Drept

Astazi, 10 septembrie 2012, la sediul Consiliului Superior al Magistraturii, doamna judecator Alina Nicoleta Ghica, presedintele CSM si doamna procuror Oana Andreea Schmidt-Haineala, vicepresedintele CSM s-au intalnit cu o delegatie de experti a Comisiei Europene pentru Democratie prin Drept (Comisia de la Venetia) condusa de domnul Thomas Markert, seful Secretariatului Comisiei de la Venetia.

Discutiile au vizat aspecte privind recentele evolutii din Romania si consecintele acestora asupra sistemului judiciar. Expertii Comisiei au fost informati in legatura cu pozitia adoptata de Consiliul Superior al Magistraturii fata de unele ingerinte ale politicului la adresa autoritatii judecatoresti.

De asemenea, au fost prezentate si prioritatile pe termen mediu ale Consiliului, in marja recomandarilor adresate Romaniei in Raportul de progrese din cadrul MCV si din perspectiva principiilor fundamentale ce guverneaza statul de drept si democratia.

UPDATE (9:11) Reprezentantii Comisiei de la Venetia au mers luni dimineata la sediul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), informeaza Realitatea TV.

"O delegatie a Comisiei de la Venetia va vizita Bucurestiul, in vederea elaborarii unei opinii referitoare la situatia constitutionala din Romania si a ordonantelor de urgenta ale Guvernului (roman - n.r.) cu privire la modificarile Legii Curtii Constitutionale si ale Legii referendumului in Romania", se precizeaza pe site-ul oficial al Comisiei de la Venetia

Liderul grupului parlamentar PDL din Camera Deputatilor, Mircea Toader, a declarat vineri, la Galati, intr-o conferinta de presa, ca vizita Comisiei de la Ventia vine ca urmare a unei solicitari a Comisiei Europene si are la baza faptul ca Romania are o perceptie proasta pe plan extern. Astfel, vizita Comisiei ar fi una de verificare, pentru a vedea daca in Romania se respecta principiile statului de drept.

Comisia pentru Democratie prin Drept a Consiliului Europei, cunoscuta drept Comisia de la Venetia, este un grup de experti constitutionali care examineaza modul in care tarile membre ale Consiliului Europei respecta standardele democratice. Comisia este organul consultativ pe teme constitutionale al Consiliului Europei.

Potrivit Art. 2 din statului revizuit al Comiei, postat pe site-ul institutiei, Comisia de la Venetia este formata din "experti independenti care au obtinut recunoastere prin experienta lor in cadrul institutiile democratice sau prin contributia lor la dezvoltarea dreptului si a stiintelor politice". Presedintele Comisiei este Gianni Buquicchio.

In luna iulie, cu doua zile inainte de suspendarea presedintelui Traian Basescu in Parlament si in contextul incercarilor majoritatii parlamentare de a scoae deciziile institutiei de sub verificarea CCR, Comisia de la Venetia a cerut Romaniei sa respecte pe deplin Constitutia tarii si standardele internationale privind independenta sistemului judiciar si a suprematiei legii, reamintind faptul ca "independenta si inamovibilitatea judecatorilor Curtii Constitutionale sunt garantate prin Art. 145 din Constitutia Romaniei."

In 7 august, presedintele Comisiei de la Venetia, Gianni Buquicchio, a facut o noua declaratie publica la adresa situatiei din Romania precizand ca a primit "informatii suplimentare de la Curtea Constitutionala despre continuarea presiunilor si amenintarilor la adresa judecatorilor". Presedintele Comisiei a afirmat ca este "surprinzator, chiar socant pentru mine ca pentru a doua oara intr-un timp scurt Curtea Constitutionala a unui stat membru al Consiliului Europei si al UE se simte obligata sa faca apel la Comisia de la Venetia pentru a-si proteja independenta".