Ministerul Afacerilor Externe a anunta joi ca a intreprins inca din data de 25 iulie demersurile pentru invitarea observatorilor OSCE pentru monitorizarea alegerilor parlamentare care vor avea loc pe 9 decembrie in Romania. Precizarile MAE sunt facute drept raspuns lapreocuparile manifestate de presedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag, Gunther Krichbaum, cu privire la corectitudinea alegerilor parlamentare programate in iarna.

"Participarea observatorilor Oficiului pentru institutii Democratice si Drepturile Omului (ODIHR) al Organizatiei pentru Securitate si Cooperare din Europa (OSCE) la urmarirea scrutinelor electorale din Romania face parte din angajamentele asumate de tara noastra in calitate de stat membru al acestei Organizatii. OSCE/ODIHR a fost invitat de catre Romania sa transmita misiuni de observare la toate alegerile care au avut loc dupa 1989. De fiecare data, cooperarea autoritatilor romane cu aceste misiuni a fost excelenta", se arata intr-un comunicat de presa al MAE postat pe site-ul institutiei.

Potrivit MAE, diplomatia romana "a intreprins deja, la 25 iulie 2012, demersuri pentru invitarea OSCE/ODIHR, pe baza aprobarii in acest sens a Primului-ministru al Guvernului, Victor Ponta, pentru a observa derularea scrutinului din 9 decembrie 2012. Potrivit practicii, in perioada urmatoare se va deplasa la Bucuresti o misiune tehnica pentru pregatirea formatului misiunii de observare a alegerilor parlamentare din Romania."

MAE mai precizeaza, referinduse la temerile cu privire la corectitudinea alegerilor din iarna, ca "buna desfasurare a referendumului din 29 iulie 2012 a fost confirmata de Curtea Constitutionala a Romaniei, care, prin decizia sa din 21 august 2012, a constatat ca acesta s-a desfasurat cu respectarea tuturor procedurilor, nefiind constatate fraude".

ODIHR este institutia specializata a OSCE care gestioneaza problematica promovarii alegerilor democratice (in special prin observarea alegerilor in statele participante), furnizarea sprijinului practic in consolidarea institutiilor democratice si a drepturilor omului, intarirea societatii civile si a statului de drept, contributia la alerta timpurie si prevenirea conflictelor, in particular prin monitorizarea angajamentelor in domeniul dimensiunii umane, mai arata Ministerul Afacerilor Externe.