Presedintele suspendat, Traian Basescu, afirma ca in Harghita si Covasna "dezvoltarea economica este slaba", intrucat "aici unii au promovat ideea sa vina numai investitori unguri, altii au spus sa vina numai investitori romani", rezultatul fiind ca au venit "firme cu potential foarte redus".

"Cred ca batalia aici trebuie sa fie in primul rand pentru dezvoltare, pentru ca asta ii afecteaza si pe unguri si pe romani. Sigur ca s-au facut progrese in dezvoltarea zonei si asta a fost una din prioritatile pe care cabinetele anterioare le-au avut, insa Covasna si Harghita vor fi bine ancorate in realitatile romanesti atunci cand vor fi tratate ca zone care trebuie sa fie sprijinite pentru crearea locurilor de munca, pentru creare de facilitati culturale, educationale, de cel mai inalt nivel. Trebuie sa recunoastem ca in cele doua judete dezvoltarea economica este slaba", a declarat, sambata, la Izvoru Muresului, Traian Basescu, citat de Mediafax.

In opinia presedintelui suspendat, acest lucru se datoreaza "nationalismului".

"Aici unii au promovat ideea sa vina numai investitori unguri, altii au spus sa vina numai investitori romani. Rezultatul: au venit firme cu potential foarte redus care nu au putut asigura dezvoltarea celor doua judete si mai ales frictiunile continue au creat impresia ca este posibil un conflict interetnic, ceea ce i-a facut pe investitori sa nu se apropie de cele doua judete, iar atmosfera sper eu sa se imbunatateasca pentru ca ea este singura care poate stimula investitiile serioase de aici si de care cetatenii, fie ca sunt de etnie maghiara, fie ca sunt romani de etnie romana, au nevoie", a sustinut el.

Presedintele suspendat, Traian Basescu, a fost rugat de jurnalisti sa transmita un mesaj romanilor din Harghita si Covasna, in conditiile in care ar fi existat semnale ca acestia s-ar fi simtit abandonati intrucat el a transmis un mesaj maghiarilor din zona.

"Eu, daca am vrut sa ma adresez minoritarilor unguri, m-am adresat pentru ca eram intr-o zona in care ei sunt majoritari. Romanii nu au de ce sa se simta frustrati in raport cu un presedinte cetatean roman, de nationalitate romana, crestin si ortodox. Intotdeauna ai grija de minoritari si asta trebuie sa facem noi, toti politicienii, trebuie sa ii facem pe minoritari sa vada ca avem aceeasi incredere ca si in conationalii nostri", a afirmat Traian Basescu.

Intrebat daca politicienii nu ar trebui sa aiba grija si de romanii din cele doua judete, Traian Basescu a spus: "Pai vi s-a parut ca n-au?".

Presedintele suspendat a fost intrebat de jurnalisti si despre afirmatiile unui reprezentant al FIDESZ care ar fi declarat saptamana trecuta, la tabara EMI din Harghita, ca in opt ani Ungaria ar putea cere regandirea granitelor si daca ar trebui sa ne temem de acest lucru. Basescu a refuzat sa comenteze afirmatiile parlamentarului ungar si i-a sugerat presedintelui interimar sa-i raspunda.

"A fost un politician lipsit de decenta care spunea "Vreau sa vad cum reactioneaza presedintele suspendat Traian Basescu". N-o sa reactionez. Daca un presedinte ales, fie el si suspendat, se apuca se reactioneze la orice tiriplici, din orice partid, ar insemna sa stea cu declaratii de dimineata pana seara. Or, deocamdata, cred ca poate sa raspunda presedintele interimar, ca el nu e ales, el e accidental acolo", a afirmat Traian Basescu.

Traian Basescu a petrecut, sambata, mai multe ore la Manastirea "Adormirea Maicii Donmnului " de la Izvoru Muresului si s-a declarat placut impresionat de ceea ce a vazut.

El a afirmat ca manastirea este "un pilon de credinta ortodoxa romaneasca intr-o zona in care este bine sa ne mentinem traditiile si credinta".

Ulterior, Traian Basescu si sotia sa, Maria, au plecat cu masina de la Izvoru Muresului, indreptandu-se spre Maramures.

La randul sau, IPS Ioan Selejan, arhiepiscopul ortodox al Covasnei si Harghitei, a declarat ca i-a prezentat lui Traian Basescu situatia romanilor din Harghita si Covasna si problemele cu care ei se confrunta.

"Se cunoaste in lume faptul ca aici ar trai numai maghiari, or aici traieste o importanta comunitate de romani, si nu de ieri, ci straveche, avem aici radacini adanci si de aceea fara sa facem deosebire de nicio coloratura politica am incercat totdeauna sa sensibilizam si sa prezentam viata noastra de aici atat din punct de vedere social, cat si din punct de vedere economic", a spus IPS Selejan.

In opinia sa, factorul economic ar fi cel care ar putea detensiona relatiile dintre romani si maghiari care au nevoie de locuri de munca.

El a dat exemplul minei de cupru din Balan, care ar putea fi redeschisa si ar putea oferi locuri de munca romanilor si maghiarilor.

In discutiile cu presedintele suspendat, IPS Selejan l-a rugat pe acesta sa faca "tot ce ii sta in putinta pentru realizarea pacii sociale".

Presedintele suspendat, Traian Basescu, si sotia sa, Maria, s-au aflat, de joi seara, intr-o vizita in judetele Covasna si Harghita. In cadrul acestei vizite, pe care Traian Basescu a apreciat-o drept "una relaxanta", ei au fost in statiunea Covasna, Lacul Sfanta Ana, Balvanyos, iar sambata s-au aflat la manastirea de la Izvoru Muresului.