Premierul Victor Ponta a trimis luni seara Curtii Constitutionale o adresa in care face precizari legate de listele electorale in baza carora CCR va lua decizia validarii sau invalidarii referendumului de demitere a presedintelui suspendat Traian Basescu. Scrisoarea a fost trimisa dupa intilnirea cu Philip Gordon, asistentul Secretarului de Stat american. In scrisoare, Ponta spune ca cele doua adrese ale CCR - cea din 2 august si cea din 6 august - cer lucruri diferite: listele electorale actualizate, respectiv listele electorale valabile la data referendumului. Victor Ponta mai scrie ca adresa din 6 august "este menita sa creeze o confuzie din cauza faptului ca obiectul solicitarii dumneavoastra, adica listele electorale permanente, nu se afla in posesia Guvernului sau a unei institutii din subordinea sa". Ponta incheie scrisoarea catre CCR anuntind ca Guvernul a aprobat un Memorandum pentru actualizarea listelor electorale permanente la data de 29 iulie 2012, iar in baza acestui memorandum Executivul va comunica CCR pe 31 august rezultatele acestei actualizari.

In scrisoare, premierul se refera la cele doua adrese al CCR, cea din 2 august si cea din 6 august. "Simpla lecturare a celor doua adrese releva faptul ca cele doua texte contin solicitari diferite", se arata in scrisoarea lui Victor Ponta.

In ceea ce priveste adresa CCR din 2 august, Victor Ponta scrie ca "Urmare a adresei nr 5305, Guvernul trebuie sa dispuna masuri pentru actualizarea listelor electorale permanente si sa va transmita numarul persoanelor ce trebuiau inscrise la acestea la data de 29 iulie 2012".

In ceea ce priveste adresa CCR din 6 august, Victor Ponta scrie ca "In cea de-a doua adresa, nr 5306, textul prin care sustineti ca doriti clarificari se refera la <>... Or, listele în baza carora s-a desfasurat referendumul din 29 iulie 2012, în conformitate cu dispozitiile legale, sunt depuse centralizat la Biroul Electoral Central, care ulterior le transmite Autoritatii Electorale Permanente, in vederea depistarii eventualelor voturi multiple. În acest caz, precizarea din adresa nr. 5306 este menita sa creeze o confuzie din cauza faptului ca obiectul solicitarii dumneavoastra, adica listele electorale permanente, nu se afla in posesia Guvernului sau a unei institutii din subordinea sa".

Victor Ponta incheie scrisoarea catre CCR anuntind ca Guvernul a aprobat in 7 august un Memorandum privind masurile necesare pentru actualizarea listelor electorale permanente la data de 29 iulie 2012, iar la data 31 august 2012 Guvernul va comunica "numarul solicitat de dumneavoastra al persoanelor ce trebuiau inscrise in listele electorale permanente la data de 29 iulie 2012".

  • Vezi mai jos scrisoarea lui Victor Ponta, asa cum a fost prezentata de Realitatea TV

"Prin adresa dumneavoastra nr. 5305 din data de 03.08.1201 ati solicitat Guvernului "sa dispuna masurile necesare pentru actualizarea listelor electorale permanente la data de 29 iulie 2012 si sa transmita Curtii Constitutionale numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente".

Ulterior ati revenit cu adresa nr.5306 din 06.08.2012 motivata de interpretarile diferite aparute 'in mass-media" si ne aduceti la cunostinta faptul ca "prin adresa nr. 5305 din 3 august 2012, Plenul Curtii Constitutionale a solicitat Guvernului listele electorale permanente, actualizate conform dispozitiilor art.17 alin. (2) din legea nr.3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului, liste in baza cdrora s-a desfasurat referendumul din 29 iulie 2012".

Simpla lecturare a celor doua adrese releva faptul ca cele doua texte contin solicitari diferite.

Astfel, urmare a adresei nr 5305, Guvernul trebuie sa dispuna masuri pentru actualizarea listelor electorale permanente si sa va transmita numarul persoanelor ce trebuiau inscrise la acestea la data de 29 iulie 2012, pentru a se putea stabili de catre Curtea Constitutionala "daca referendumul national pentru demiterea presedintelui Romaniei din 29 iulie 2019 este valabil in conformitate cu dipozitiile ar 5 alin (2) din Legea nr. 3/2000 privind organizara si desfasurarea referendumului".

In cea de-a doua adresa, nr 5306, textul prin care sustineti ca doriti clarificari se refera la "liste in baza carora s-a desfasurat referendumul din 29 iulie 2012".

Or, listele în baza carora s-a desfasurat referendumul din 29 iulie 2012, în conformitate cu dispozitiile legale, sunt depuse centralizat la Biroul Electoral Central, care ulterior le transmite Autoritatii Electorale Permanente, in vederea depistarii eventualelor voturi multiple. În acest caz, precizarea din adresa nr. 5306 este menita sa creeze o confuzie din cauza faptului ca obiectul solicitarii dumneavoastra, adica listele electorale permanente, nu se afla in posesia Guvernului sau a unei institutii din subordinea sa.

Va informam ca in Sedinta Guvernului din data de 7 august 2012 a fost aprobat Memorandumul privind masurile necesare pentru actualizarea listelor electorale permanente la data de 29 iulie 2012 si transmiterea catre Curtea Constitutionala a numarului persoanelor inscrise in listele electorale permanente, pentru a se putea stabili daca referendumul national pentru demiterea Presedintelui Romaniei, din data de 29 iulie 2012, este valabil in conformitate cu dispozitiile art. 5 alin. (2) din Legea nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului.

La aceasta data, institutiile cu atributii in domeniu aduc la indeplinire, cu respectarea dispozitiilor Hotarârii Biroului Electoral Central nr.34/2012 privind interpretarea dispozitiilor art. 17, 18, art. 31 alin. (3) si art. 62 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului, publicata în Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.531 din 31 iulie 2012, sarcinile prevazute in memorandum, astfel incat la data 31 august 2012 Guvernul sa va comunice numarul solicitat de dumneavoastra al persoanelor ce trebuiau inscrise in listele electorale permanente la data de 29 iulie 2012.