Seful diplomatiei romane, Andrei Marga, a anuntat miercuri ca Ministerul Afacerilor Externe (MAE) intentioneaza sa reactiveze ambasade si consulate "inghetate, stinse", sa construiasca un nou sediu in zona Pietei Presei Libere, cu bani de la bugetul de stat, si sa infiinteze noi directii, informeaza Agerpres. "Lucram, de asemenea, la readucerea pensiilor personalului diplomatic la nivelul anterior taierilor. Stabilim conditii ameliorate pentru ambasadorii si consulii care se intorc din misiuni", a adaugat ministrul Marga.

"Am fost surprins sa constat ca sunt consulate si ambasade inghetate, stinse. Este consulatul general de Sao Paolo, care este lasat in hartii, consulatul general de Cracovia, consulatul general de la Mumbai. Sunt si in Africa multe ambasade parasite si lasate in soare in aceasta parte a lumii", a spus Marga, intr-o conferinta de presa.

Ministrul Marga a precizat ca ministerul intentioneaza sa reactiveze ambasadele si consulatele Romaniei care nu sunt operationalizate si sa restabileasca atasatii economici si culturali.

"Incercam sa reactivam macar consulatele. Este foarte urgent sa reactivam, dupa analizele noastre, Sao Paolo si Mumbai, dat fiind ca in joc sunt doua puteri economice emergente, Brazilia si India. Si Cracovia are importanta. Facem ce se poate pe rectificarea bugetara care vine", a afirmat ministrul precizand ca se va face o analiza pentru fiecare tara pentru a vedea situatia ambasadelor si beneficiile reactivariii.

Marga a precizat ca pentru reactivarea misiunilor diplomatice, bugetul alocat MAE ar trebui sa fie mai mare cu 25 de milioane de euro. "Ministerul are pe an cam 140 de milioane de euro, cam 31 - 32 de milioane de euro sunt veniturile proprii. Deci, ca sa punem in miscare tot sistemul, e clar ca bugetul trebuie sa mai sara cu vreo 25 milioane de euro", a explicat ministrul.

Seful diplomatiei a precizat ca va fi construit un nou sediu pentru minister, in zona Pietei Presei Libere, cu bani de la bugetul de stat. "Banii nu-i avem inca, dar trebuie facuta o investitie, terenul s-a alocat, acum incepem sa facem studiul de fezabilitate, apoi se cere finantarea. Dar banii vor fi aici din partea statului, nu ai alta sursa in cazul unui minister", a spus el, explicand ca actualul sediu este vulnerabil la cutremure.

Potrivit ministrului Marga, se urmareste si modificarea organigramei MAE prin instituirea mai multe directii: "ne intereseaza sa transformam preocuparea pentru romanii din afara granitelor intr-o tema centrala. In acest moment exista un fel de unitate pentru romani, este un termen vag. Trebuie facuta din nou directia si lucram pentru a reface directia pentru romanii de pretutindeni. Vrem sa instituim foarte rapid Directia diplomatiei economice, ca o directie noua, Directia diplomatiei stiintifico-tehnice ca o directie noua, Directia diplomatiei publice care trebuie adusa in termenii de astazi, Directia SUA si Canadei, a Americii de Nord - acum este un oficiu, ori ponderea acestor tari reclama oriunde in lume o directie nu doar un oficiu -, Directia China-Japonia si Asia Pacific si aceasta trebuie transformata intr-un fel de semioficiu, Directia Rusia-Europa de Est-Asia Centrala, Directia Europa Est mediteraneana si Orientul Mijlociu, Directia Africa de Nord - America Latina, Directia Republicii Moldova".

El a motivat ca trebuie facute o serie de schimbari cu privire la politica externa, avandu-se in vedere sase criterii de evaluare: atragerea de investitii straine, marirea si diversificarea exporturilor romanesti, liberalizarea vizelor pentru cetatenii romani si accesul lor si a produselor romanesti pe pietele altor state, promovarea valorilor romanesti, participarea Romaniei cu contributii proprii la dezbaterile si la initiativele internationale.

Marga a afirmat ca in minister se lucreaza la legea formarii diplomatice, legea protocolului, la o serie de reglementari in privinta reducerii birocratiei si a duratei rezolvarii cererilor in consulate, la lamurirea competentelor si obligatiilor atasatilor culturali si economici, la elaborarea mai riguroasa a criteriilor de selectarea de candidati pentru functiile din ambasade si consulate si scoaterea la concurs a cat mai multor posturi din reteaua ambasadelor si consulatelor.

El a explicat ca se are in vedere normalizarea structurilor de personal din ambasade si consulate, cat si reducerea duratei de rezolvare a solicitarilor transmise misiunilor diplomatice.

"Ne intereseaza ca Romania sa participe la activitatile organismelor internationale, sa participe la lucrarile Consiliului European, ale consiliilor din sistemul de gestionare a UE, la reuniunile NATO, sa participe nu doar stand in banci alaturi de ceilalti, ci venind cu puncte de vedere, solutii, expresie clara a intereselor proprii in aceste dezbateri. Participare inseamna mai mult decat statul in banci alaturi de ceilalti, participare la ceremonii, participare inseamna sa vii cu un punct de vedere si cu solutii", a completat Marga, citat de Agerpres.