Presedintele Traian Basescu ii cere Ecaterinei Andronescu, ministrul desemnat al Educatiei, sa depuna, la Cabinetul Prim-Ministru, "o declaratie pe proprie raspundere prin care sa asigure ca nu este implicata in actiuni de plagiat in propria lucrare de doctorat si in lucrarile stiintifice si in doctoratele pe care le-a coordonat", informeaza Administratia Prezidentiala. Ceremonia de depunere a juramantului de investitura al Ecaterinei Andronescu este programata luni, la ora 18:00, la Palatul Cotroceni. De asemenea, Traian Basescu a mai spus, conform comunicatului oficial, ca "ar fi util ca doamna Ecaterina Andronescu sa asigure ca nu se afla in stare de incompatibilitate".

Intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale remis luni dimineata se arata: "Cu ocazia transmiterii coordonatelor privind ceremonia de investire, presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, i-a transmis prim-ministrului Guvernului Romaniei, domnul Victor Ponta, ca ar considera potrivit, ca, inainte de ceremonie, doamna Ecaterina Andronescu sa depuna, la Cabinetul Prim-Ministrului, o declaratie pe proprie raspundere prin care sa asigure ca nu este implicata in actiuni de plagiat in propria lucrare de doctorat si in lucrarile stiintifice si in doctoratele pe care le-a coordonat. De asemenea, presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, a mai transmis, in scrisoare, ca ar fi util ca doamna Ecaterina Andronescu sa asigure ca nu se afla in stare de incompatibilitate, conform normelor legale in vigoare."

Ecaterina Andronescu este in proces cu Agentia Nationala de Integritate, Curtea de Apel Bucuresti declarand-o incompatibila in primavara acestui an, dupa o sesizare depusa de ANI. Ecaterina Andronescu a atacat cu recurs hotararea magistratilor. Agentia Nationala de Integritate ii imputa Ecaterinei Andronescu faptul ca a detinut simultan functiile de ministru al Educatiei si de rector al Universitatii Politehnice din Bucuresti.

Ceremonia de depunere a juramantului de investitura al Ecaterinei Andronescu este programata luni, la ora 18:00, la Palatul Cotroceni.

In luna mai, premierul Victor Ponta declara ca Ecaterina Andronescu, una dintre variantele PSD pentru functia de ministru al Educatiei, nu a fost desemnata pentru a ocupa aceasta functie din cauza acuzatiilor de incompatibilitate formulate de ANI.

Saptamana trecuta, Victor Ponta a afirmat ca Ecaterina Andronescu isi va pastra postul de ministru al Educatiei in cazul in care va fi "achitata" de acuzatiile ANI si va parasi postul daca justitia va da dreptate definitiv Agentiei Nationale de Integritate in acest caz.

Presedintele Traian Basescu a facut o solicitare similara si inaintea investirii lui Puiu Hasotti in functia de ministru al Culturii. Liderul liberal Crin Antonescu a amenintat, atunci, cu declansarea procedurilor de suspendare a sefului statului, acuzandu-l pe Traian Basescu de faptul ca solicitarea sa nu ar fi fost legitima.