Camera Deputatilor: Curtea Constitutionala nu se poate pronunta pe hotararile Parlamentului. Proiectul trebuie sa treaca si de Senat

de L.P.     HotNews.ro
Marţi, 19 iunie 2012, 10:45 Actualitate | Politic


Proiectul de lege privind eliminarea atributiilor Curtii Constitutionale de a se pronunta pe constitutionalitatea hotararilor Parlamentului a fost adoptat de Camera Deputatilor cu 168 de voturi pentru, un vot impotriva si 16 abtineri. Liderul PDL, Mircea Toader a anuntat in plen ca democrat liberalii nu vor vota proiectul USL. Proiectul urmeaza sa mearga la Senat, care este si camera decizionala in acest caz. In prezent, Curtea Constitutionala poate decide daca hotararile Camerei Deputatilor sau Senatului sunt constitutionale. Eliminarea acestor prerogative ale judecatorilor de la CCR simplifica procedura de suspendare a presedintelui Traian Basescu.

Mai exact, in prezent, pe baza legii CCR, o eventuala hotarare a Parlamentului privind suspendarea lui Traian Basescu va trebui judecata la Curte, inainte de declansarea unui referendum. Proiectul USL elimina aceasta etapa prin taierea prerogativelor Curtii de a se pronunta pe hotararile Parlamentului.

Practic, daca Parlamentul decide o eventuala suspendare a presedintelui Romaniei, judecatorii CCR nu pot analiza daca hotararea Parlamentului a fost sau nu constitutionala.

Totodata, daca legea este adoptata si de Senat, nici o hotarare a Parlamentului nu mai poate fi analizata la Curtea Constitutionala.

"Prin legea 177/2010 in sarcina Curtii Constitutionale a fost stabilita si pronuntarea asupra constitutionalitatii hotararilor plenului Camerei Deputatilor, a plenului Senatului si a hotararilor plenului celor doua Camere. Consideram ca prin aceasta modificare se incarca in mod excesiv activitatea CCR, ceea ce dauneaza bunului mers al activitatii si al exercitarii rolului de arbitru institutional", se arata in expunerea de motive.

La dezbaterea pe articole a proiectului de lege in Comisia Juridica, deputatul PDL Daniel Buda a depus un amendament potrivit caruia Curtea Constitutionala trebuie sa se pronunte pe subiectul suspendarii presedintelui Romaniei. Propunerea a fost respinsa cu 3 voturi pentru, 10 impotriva si o abtinere.

Camera Deputatilor este prima camera sesizata. Pentru a intra in vigoare, propunerea legislativa trebuie sa treaca de plenul Camerei Deputatilor, apoi de plenul Senatului si apoi sa fie promulgata de Presedintie.

Reamintim ca in septembrie 2010, Parlamentul a modificat legea Curtii Constitutionale astfel incat procesele sa nu se mai suspende dupa ridicarea unei exceptii de neconstitutionalitate. La Senat legea a primit un amendament suplimentar prin care controlul Curtii era extins asupra hotararilor adoptate de plenul camerelor separate sau reunite.

Amendamentul a fost propus chiar de un reprezentant PSD, senatorul Dan Sova. Legea, cu tot cu amendament, a trecut cu voturile PD-L in timp ce PSD s-a opus; PSD a atacat-o la Curtea Constitutionala, inclusiv pe modificarea operata de Sova, insa fara succes.

Amendamentul lui Sova complica suspendarea presedintelui Traian Basescu, dand dreptul judecatorilor constitutionali sa decida asupra hotararilor celor doua Camere, asupra carora Parlamentul era pana acum suveran.

Practic, amendamentul lui Sova a facut posibil ca hotararile Camerei Deputatilor si Senatului sa poata fi atacate la Curtea Constitutionala, nu doar legile si ordonantele, ceea ce inseamna ca si o eventuala hotarare privind suspendarea lui Traian Basescu va trebui judecata la Curte, inainte de declansarea unui referendum.


Citeste si:


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3673 vizualizari

 • +35 (39 voturi)    
  Doar Antenele (Marţi, 19 iunie 2012, 10:51)

  MamaOmida [utilizator]

  Si realitatea au acest drept, ele sunt singurele care decid daca hotararile Parlamentului sunt sau nu constitutionale.
  Si poate daca se trezeste inainte de 12, ii dam voie si lu' Antonescu sa isi dea cu parerea!!

  Durerea cea mai mare e ca in afara de o mana de oameni, maxim 10-15% din populatia acestei tari, pe restul nu ii intereseaza, ba chiar li se pare normal ce se intampla acum! Mama era trista ca nu a ajuns sa-i voteze, ca doar i-au dat 40 de lei in plus la pensie, si ca ei ii e mai bine acum, de ce nu vreau eu sa inteleg asta?!
  • +21 (23 voturi)    
   !!! (Marţi, 19 iunie 2012, 11:09)

   CMD [utilizator] i-a raspuns lui MamaOmida

   Din pacate sintem generatia fara parinti,iar copii nostri ,nepotii fara bunici!!!
  • +3 (3 voturi)    
   hm (Marţi, 19 iunie 2012, 14:37)

   aschie [utilizator] i-a raspuns lui MamaOmida

   parlamentul va hotaro ca salariul sa fie 100 Ron si CC nu are nimic de zis. Parlamentul decide ca toti politicienii pot cumpara in ce zone vor terenuri pe 1 Ron si CC nu are nimic de zis. Parlamentul decide ca unul singur a fie si PM si presedinte si sa puna stampile pana si pe certificate de casatorie si CC nu are nimic de zis. Intr-un cuvant, parlamentul taie, spanzura, face ce vrea.
 • +13 (15 voturi)    
  Dar se poate pronunta le legi, nu? (Marţi, 19 iunie 2012, 10:51)

  CezarN [utilizator]

  Aceasta este o lege, deci daca articolele care interzic Cutii Constitutionale sa se pronunte pe hotararile Parlamentului sunt declarate NECONSTITUTIONALE, atunci e viceversa. :))
  • +10 (10 voturi)    
   Da (Marţi, 19 iunie 2012, 11:26)

   abcde [utilizator] i-a raspuns lui CezarN

   Este lege si CC se poate pronunta pe legi, dupa ce e sesizata, insa modificarea de acum nu e neconstitutinala. E doar antidemocratica. Vezi articolul Iuliei Motoc de pe contributors.ro
   • +5 (5 voturi)    
    Se deschide cutia Pandorei (Marţi, 19 iunie 2012, 13:25)

    ty [utilizator] i-a raspuns lui abcde

    Trece aceasta lege. Este suspendat Basescu. USL-asi cistiga la parlamentare majoritatea, dar la pezidentiale cistiga un PDL-ist. Acesta va fi din nou suspendat. Si tot asa mai departe. Si uite asa institutia presedentiei va fi transformata in una decorativa, spre marea bucurie a excrocilor.
 • +30 (32 voturi)    
  !!! (Marţi, 19 iunie 2012, 10:52)

  CMD [utilizator]

  Ne indreptam spre dictatura parlamentara!!!
  Seamana cu dictatura marii adunari nationale;comunistii se pricep la asta!!!
  • +18 (18 voturi)    
   Ingrijorator (Marţi, 19 iunie 2012, 11:30)

   abcde [utilizator] i-a raspuns lui CMD

   Seamana cu ce s-a intamplat dupa al doilea razboi mondial cu guvernul Petru Groza. Au fortat regele sa abdice, ultima reduta de cucerit, si au urmat 40 de ani de comunism.
  • +6 (8 voturi)    
   diKtatura! (Marţi, 19 iunie 2012, 11:52)

   foarte-curios [utilizator] i-a raspuns lui CMD

   Parlamentul dominat de USL poate decide maine prin HOTARARE ca un partid nu mai are dreptul sa candideze, ca un post de TV nu mai are dreptul sa emita, ca dl.Ionescu nu mai poate fi deputat sau dl.Y sa fie primar, ca Internetul e interzis in RO. Daca asata nu e diktatura, ce este diktatura?
   • 0 (0 voturi)    
    diferente (Miercuri, 20 iunie 2012, 6:10)

    invalidprotocol [utilizator] i-a raspuns lui foarte-curios

    Daca-mi spui care e diferenta dintre o lege, o hotarare si o motiune atunci iti explic eu ce inseamna dictatura.

    Nu e o problema ca n-ai nici cea mai mica idee despre diferente, insa e trist ca nici nu ti-ai pus problema asta si ca pentru tine probabil sunt niste sinonime, altfel nu te faceai de ras cu exemplele aberante pe care le-ai dat.
 • +28 (30 voturi)    
  ?!? (Marţi, 19 iunie 2012, 10:54)

  Nicolae Kidman [utilizator]

  Deci hotararile Parlamentului sunt mai presus de Constitutie?!?
  • +13 (13 voturi)    
   Atentie! (Marţi, 19 iunie 2012, 11:31)

   abcde [utilizator] i-a raspuns lui Nicolae Kidman

   Ai grija ce vorbesti ca acum adopta Parlamentul o hotarare sa te oblige la 10 flotari in fiecare dimineata!
 • +24 (28 voturi)    
  Cum vine asta ? (Marţi, 19 iunie 2012, 11:05)

  Vlad2 [utilizator]

  La ce mai avem Curte Constitutionala daca nu poate sa se pronunte si sa verifice legile emise de parlament? Si la ce mai avem constitutie daca legile pot incalca constitutia? Mai ramane ca premierul sa dea o ordonanta de urgenta prin care sa spuna ca acestea nu pot fii atacate de parlament si implicit de curtea constitutionala.
  • +6 (6 voturi)    
   Una-i una, alta-i alta (Marţi, 19 iunie 2012, 11:35)

   CezarN [utilizator] i-a raspuns lui Vlad2

   Hotararea nu este LEGE.
   De exemplu, decizia Parlamentului de a-l suspenda pe presedinte este o HOTARARE a Parlamentului, nu o LEGE, ai inteles unde bat astia?
 • +5 (5 voturi)    
  HA HA HA (Marţi, 19 iunie 2012, 11:23)

  Zummm [utilizator]

  Ce va mai placea cand Curtea Constitutionala dadea verdictele unul dupa altul ca nu "este contitunional". Lasa ca e bine fac astia in asa fel legea, cad de la guvernare si pe urma tot ei o sa-si muste degetele
 • +11 (11 voturi)    
  poate ma lamureste cineva (Marţi, 19 iunie 2012, 11:27)

  Nicolae Kidman [utilizator]

  Mie mi se pare - din ce stiu eu - ca se ajunge la un deadlock, blocaj: Parlamentul adopta o lege anti-CC si totodata anti-presedinte, ce e trimisa spre aprobare chiar CC si, spre promulgare, presedintelui. Presupunand ca legea trece de CC si e respinsa de presedinte, parlamentul poate decide ca presedintele a incalcat Constitutia si va cere suspendarea - dat fiind ca legea NU a trecut, suspendarea presedintelui va fi decisa tot de CC. Cum legea de schimbarea a referendumului pentru suspendarea presedintelui e inca cea cu majoritatea numarului de votanti, demiterea presedintelui are mici sorti de izbanda.
  E corect sau gresit rationamentul asta?
 • +17 (17 voturi)    
  si predicat (Marţi, 19 iunie 2012, 11:30)

  Rasmus [utilizator]

  Sunt disperati sa isi scoata sula din coasta numita Basescu.
  Nu sustin ca Base ar fi curat si uscat dar pasii facuti spre democratii si normalitate in ultimii ani sunt o realitate dar au fost anulati intr-o luna.
  Sa ne imaginam, daca putem, un parlament dominat de USL si PP-DD fara control constitutional.
  Cred ca Base o va trimite la CC pentru verificare :)
 • +7 (7 voturi)    
  lovitura de stat pe sestache (Marţi, 19 iunie 2012, 11:38)

  Mircea Talpos [utilizator]

  Amendamentul Sova e un atac la Constitutie. Daca Curtea Constitutionala nu se mai poate pronunta pe hotararile Parlamentului cum ar mai putea ea sa joace rolului de arbitru institutional ? Parlamentul ignora rezultatele referendumului pentru ca nu ii convin, in schimb modifica Constitutia pe sestache. Conform Constitutiei, puterea suprema o are poporul prin referendum - nu Parlamentul ! iar Curtea Constitutionala e arbitrul celor trei puteri in stat. Asistam la o lovitura de stat disimulata. Limaxul Sova a pregatit mineriada fara bite.
 • +7 (7 voturi)    
  Istoria nu se repeta,,,se copiaza. (Marţi, 19 iunie 2012, 11:38)

  Ghimpeteanu [utilizator]

  Necenzurarea hotararilor parlamentului va duce la cenzurarea hotararilor noastre !
 • +8 (8 voturi)    
  Freaky. (Marţi, 19 iunie 2012, 11:45)

  irinel99 [utilizator]

  Toate ca toate, dar daca trece lege astea Romania s-a pierdut si ultimul pilon al rezistentei anti-totalitarism: JUSTITIA.
  1. Chiar daca trece de Senat, ma gandesc ca Basescu nu o va promulga sub nici o forma.
  2.Dca nu o va promulga, o va trimite catre CCR(inca fiind posibil acest lucru, neffind inca promulgata)
  3.sper ca pana atunci sa dispara de pe fata pamantului Ponta.
  4. Chiar ma sperie astfel de miscari care se intampla in 2012.....pentru cei care nu inteleg ce se poate intampla, ar fi bine niste exemple mai de lemn, pentru oamnii cu micii si berea.
  5. Sunt de parere ca ar fi mai bine sa protestam pentru anularea acestui proiect de lege decat pentru ordonanta ICR. Emult mai important.
  • +1 (1 vot)    
   ... (Marţi, 19 iunie 2012, 13:31)

   Veetor [utilizator] i-a raspuns lui irinel99

   Daca e sa protestam, trebuie sa o facem impotriva a tot ce-i dubios. Nu sa facem selectie.
  • +3 (3 voturi)    
   Toate sunt importante (Marţi, 19 iunie 2012, 13:43)

   dami365 [utilizator] i-a raspuns lui irinel99

   pentru ca incet incet ni se ingradesc libertati si nu as vrea sa ajungem sa nu mai putem folosi Skipe, Google sau Facebook sau sa primim ca in Cuba aprobare de a cumpara un calculator sau de a te lega la internet. Cei de peste 45 de ani isi amintesc poate cum se cumpara inainte de '89 un frigider,un tv color, ca sa nu mai vorbim de o masina!Vorba lui pontalaul: ASA NU,NICIODATA!
 • +6 (6 voturi)    
  Este absurd! (Marţi, 19 iunie 2012, 12:05)

  B.Dan [utilizator]

  Oameni buni, trebuie sa ne trezim si sa facem ceva!
 • +6 (6 voturi)    
  Chiar nu vă este (Marţi, 19 iunie 2012, 12:27)

  Audit [utilizator]

  frică de ceea ce se întâmplă? Nu vă sperie că ţara e rpşie? Şi, nu numai că e roşie, ci şi cine este la butoanele înroşite!!!!
 • +4 (4 voturi)    
  Atac la democratie (Marţi, 19 iunie 2012, 12:27)

  Trojan.H [utilizator]

  Mafia vrea sa transforme, pe blat, fara incuviintarea nimanui, o institutie legislativa intr-una executiva. In asa fel, un grup constituit in vederea savirsirii de infractiuni sa faca ce vrea din tara asta, sau mai exact, din oamenii acestei tari.
  Abuzul asta e de netolerat!
  • +2 (2 voturi)    
   Se reinstaureaza (Marţi, 19 iunie 2012, 13:27)

   ty [utilizator] i-a raspuns lui Trojan.H

   "democratia" privilegiatilor.
 • 0 (0 voturi)    
  EXCLUDERE ! (Miercuri, 20 iunie 2012, 12:24)

  sutasul [utilizator]

  Am o propunere referitor la excluderea CCR de verificarea legislativului:La alegerile din toamna sa-i excludem pe toti cei care au votat aceasta lege si in plus pe acei care au ignorat referendumul pentru reducerea nr. de parlamentari si o singura camera,asta ca sa-i invatam minte ca altadata sa fim luati in seama,cum fac politicienii din tari cu democratii consolidate ale caror interese, corespund cu cele ale alegatorilor.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by