Colegiul National Director al PDL s-a reunit duminica, de la ora 17.00, la Palatul Parlamentului. Democrat liberalii trebuiau sa decida care va fi viitorul partidului si cine se va ocupa de gestionarea strategiei pentru viitoarea campanie electorala. Surse din interiorul PDL au declarat pentru Hotnews.ro ca partidul este divizat iar optiunile liderilor PDL sunt impartite. Totusi, sursele citate sustin ca se contureaza doua solutii in jurul carora se vor grupa taberele si liderii de organizatii. Prima varianta este declansarea unei Conventii extrordinare de altfel, pasul normal prevazut in statutul partidului dupa decizia Colegiului Director de joi. O alta varianta sustinuta de o parte din pedelisti este conducere o colectiva care sa asigure interimatul.

UPDATE 2 ora 20:20 Emil Boc: Am hotarat sa propunem CNC organizarea Conventiei Nationale Extraordinare pentru 30 iunie 2012, care sa aleaga presedintele PDL si celelalte persoane din conducerea PDL

Declaratii Emil Boc:

  • 1. Am hotarat convocarea Consiliului National de Coordonare pentru marti 19 iunie la ora 11:00 la Palatul Parlamentului.
  • 2. Am hotarat sa propunem CNC organizarea Conventiei Nationale Extraordinare pentru 30 iunie 2012, care sa aleaga presedintele PDL si celelalte persoane din conducerea PDL
  • 3. Nr de delegati pe care il vom propune este 1450.
  • 4. Astazi s-a aprobat derogarea de vechime pentru cei care vor sa candideze pentru functiile de conducere, inclusiv pt functia de presedinte.
  • Nu mai candidez la nicio functie in PDL .
  • Este sanatos ca tot ce este de centru dreapta sa se poata bata cu cei de centrul stanga, USL. Cred ca pana in toamna vom putea asista la o asemenea batalie.
  • Mihai Razvan Ungureanu reprezinta un castig pentru dreapta, in ce forma se va gasi o formula de colaborare se va decide in viitor.
  • Am vorbit cu dl presedinte la telefon, dar nu despre conventie. Mi-a urat 'la multi ani' pentru mama mea.

UPDATE 19:32 Democrat liberalii au decis declansarea Conventiei extraordinare cu 36 de voturi pentru si 14 impotriva. Alegerile locale vor avea loc peste doua saptamani.- surse

Potrivit surselor participante la discutii alegerile interne vor avea loc pe 30 iunie. Saptamana viitoare va avea loc o sedinta a Consiliului National de Coordonare (CNC). Cristian Preda a cerut derogare colegilor de a candida pentru o functie in partid. Preda impreuna cu Monica Macovei, Teodor Paleologu si Sever Voinescu intentioneaza sa prezinte o motiune la Conventia extraordinara. Nu s-a decis care dintre cei patru va candida la sefia PDL.

De organizarea alegerilor se vor ocupa liderii care au castigat alegerile in judetele pe care le reprezinta.

Un grup de 14 democrat liberali in frunte cu Emil Boc si sustinut de lideri ca Monica Macovei , Cristian Preda, Elena Udrea si Gheorghe Falca au propus in sedinta Colegiului Director o conducere interimara colectiva prin derogare de la statutul partidului.

Potrivit surselor Hotnews.ro propunerea a fost respinsa prin vot, lideri ca Vasile Blaga, Mihai Stanisoara, Mircea Hava, Dorin Florea motivand ca propunerea nu este statutara si poate fi contestata in instanta.

Dupa respingerea solutiei privind conducerea colectiva a fost adoptata varianta declansarii conventiei extraordinare cu 36 de voturi pentru si 14 impotriva. Vasile Blaga si Gheorghe Stefan s-au abtinut de la vot.

Sursele citate sustin ca in acest moment in interiorul partidului parerile sunt impartite si s-a declansat mai vechiul conflict intre taberele garzii vechi si conducerea demisionara.

Declansarea unui Conventii extraordinara este o miza mare disputata de catre reprezentantii garzii vechi si conducerea demisionara a PDL. Pe de o parte lideri de organizatii ca Mircea Hava (Alba), Mihai Stanisoara (Mehedniti), Gheorghe Stefan (Neamt), Constantin Ostaficiuc (Timis) il sustin pe Vasile Blaga drept candidat la sefia PDL. Acestia sustin organizarea unei conventii extraordinare in maxim doua saptamani, fapt care l-ar valida pe Vasile Blaga drept seful PDL fara drept de apel.

De partea cealalta, lideri ca George Scripcaru (Brasov), Dorin Florea (Mures), Gheorghe Falca (Arad)pledeaza pentru alegeri interne sustinand ca este nevoie de o reconstrutie a dreptei pe scena politica romaneascasi de-o reinnoire a partidului. Acestia il vad pe Mihai Razavn Ungureanu la sefia PDL. Varianta insa nu are sustinere consistenta in randul democrat liberalilor.

Cea de treia tabara importanta sustine ideea unei conduceri colective care sa asigure interimatul pana dupa alegerile parlamentare. Aceasta varianta este sustinuta de catre o parte din fosta conducere a PDL Emil Boc, Anca Bogiu, Elena Udrea si lideri de organizatii ca Lucian Bode(Salaj) si Daniel Buda(Cluj). Totodata, varianta conducerii colective este cotata cu sanse mari de aplicare, la ea ar putea adera si liderii de organizatii Scripcaru, Falca si Florea, sustin sursele citate.

Aceleasi surse sustin ca se asteapta si interventia presedintelui Traian Basescu, fapt care ar putea determina liderii PDL sa ia o decizie in cursul acestei seri.

Mihai Stanisoara a declarat pentru o televiziune din Drobeta Turnu Severin ca la Conventia Nationala extraordinara a PDL, care se va organiza la o data ce se va stabili duminica in cadrul Colegiului Director, va candida pentru o functie de conducere in partid Referitor la persoana care ii va lua locul lui Emil Boc la sefia partidului, Stanisoara a precizat ca 'Vasile Blaga poate fi o varianta, el avand toate atuurile' si a exclus posibilitatea ca Mihai Razvan Ungureanu sa ajunga in fruntea democrat-liberalilor intrucat partidul trebuie condus de cineva care il cunoaste din interior si are vechime.

Mircea Hava,presedinte PDL Alba a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, ca il va sustine pe Vasile Blaga pentru sefia Partidului Democrat Liberal deoarece crede ca acesta are "puterea", "experienta" si "autoritatea" sa reconstruiasca partidul.

Gheorghe Seculici, PDL Arad: "Il cunosc de multa vreme pe domnul Vasile Blaga si am apreciat verticalitatea si capacitatea sa organizatorica. Drept urmare, personal, il consider drept cel mai potrivit pentru a fi desemnat presedinte al PDL fiind, dupa parerea mea, singurul care ar putea revigora partidul" (Agerpres)

George Scripcaru, presedinte PDL Brasov: "Este nevoie sa deschidem partidul, pentru a crea noi oportunitati"

Dorin Florea, PDL Mures: In faza actuala, cand dreapta este debusolata, trebuie sa gasesti persoane care sa coalizeze fortele de dreapta. Trebuie gasit altcineva - cu un bun leadership, care sa fi demonstrat ca e capabil, sa exprime incredere, sa inteleaga situatia actuala a partidului si sa fie capabil sa stranga partidul (...)

Daca nu se gaseste, sa fie o conducere colectiva a partidului, cu mandat clar, iar unei persoane din randul conducerii colective sa ii fie delegate atributii de reprezentare juridica a partidului. Cand spun mandat clar ma gandesc la pregatirea strategiei pentru alegerile generale, validarea candidaturilor - sa-i dea la o parte pe cei expirati si ineficient". (Agerpres)

Lucian Bode, presedinte PDL Salaj: "Nu sustin si nu agreez varianta organizarii unei Conventii Extraordinare a partidului, intrucat aceasta nu poate spune prea multe referitor la situatia actuala a PDL. Cred ca solutia pentru conducerea PDL este desemnarea unui Consiliu interimar, care sa aiba un mandat clar in ceea ce priveste obictivele urmarite si termenele de realizare a acestora. In obiective trebuie puse stabilirea unei strategii pentru alegerile parlamentare si clarificari referitor la coagularea unei forte de dreapta in politica romaneasca, in jurul PDL. Consiliul interimar ar trebui sa includa nume precum Gheorghe Falca, Dorin Florea, Mircea Hava si George Scripcaru". (Mediafax)

Reuniunea va fi urmata de o conferinta de presa la sediul central al PDL. Evenimentul vine in continuarea Colegiului Director National al PDL tinut cu trei zile in urma, presedintele Partidului Democrat Liberal si intregul Birou Permanent National si-au prezentat demisiile. Emil Boc a declarat atunci ca in perioada urmatoare PDL va avea doar o structura de conducere interimara, pana la alegerea noii conduceri.

De precizat este ca pres nu va avea acces la sedinta Colegiului Director al PDL. Sedinta va fi urmata de o conferinta de presa la sediul central al PDL din Modrogan, a carei ora va fi anuntata in timp util, au anuntat reprezentantii PDL.

Contextul Colegiului National Director de duminica:

Demisia in bloc a liderilor PDL din 14 iunie a venit in urma rezultatelor obtinute de partid la alegerile locale din 10 iunie, in urma carora Uniunea Social Liberala a obtinut o majoritate covarsitoare atat pentru consiliile judetene si presedintii acestora, cat si pentru primari si consilii locale, potrivit Agerpres.

Democrat-liberalii s-au reunit, joi, in prima sedinta a Colegiului Director dupa alegerile locale din 10 iunie. Reuniunea a venit ca urmare a declaratiei facute marti de presedintele Organizatiei PDL Bucuresti, Elena Udrea, care si-a anuntat demisia din functie.

''Rezultatele alegerilor locale la nivel national sunt departe de a fi multumitoare! (...) ne asumam faptul ca PDL, ca principal partid in coalitie, a platit costurile unei guvernari de austeritate. Acum, mai mult ca niciodata, este momentul unei analize serioase si a unei introspectii personale la nivelul liderilor partidului'', a explicat motivul demisiei, pe blogul personal, Elena Udrea.

Totodata ea spunea ca scorul obtinut atat in cele sase sectoare, cat si la CGMB este sub tinta fixata, dar si sub asteptarile sale.

''Evident ca atat eu, cat si cei sase presedinti de sectoare ne asumam aceste rezultate, iar un rezultat slab nu poate ramane fara urmari. Ca om politic responsabil si cu onoare, am decis inca de duminica seara sa demisionez din functia de presedinte al PDL Bucuresti, demisia fiind efectiva dupa validarea alesilor locali de la nivelul Capitalei, in conformitate cu prevederile legale'', adauga Elena Udrea.

Gestul Elenei Udrea a fost urmat de al fostul primar al sectorului 6, Cristian Poteras, care a declarat miercuri ca isi va depune mandatul de presedinte al filialei PDL sector 6 iar colegii sai vor decide daca este necesara demisia sa.

El a afirmat miercuri ca presedintele partidului, Emil Boc, ar trebui sa-si dea demisia, deoarece proiectul politic al PDL a esuat.

Despre rezultatul alegerilor si schimbarea conducerii partidului Silviu Prigoana, candidat la Primaria Capitalei, declara, luni, ca nu este necesara pentru ca nu e nimeni vinovat de rezultatele partidului.

Seful campaniei PDL, Vasile Blaga, a declarat marti ca in viitoarea sedinta a Colegiului Director al PDL (n.r. de joi) vor fi analizate rezultatele fiecarei organizatii judetene la alegerile locale. El a spus ca tema principala de discutii este strategia de recuperare, pana la alegerile parlamentare, a votului negativ dat PDL la alegerile locale.

Mai multi democrat-liberali au cerut demisia conducerii Partidului Democrat Liberal, in urma rezultatelor obtinute de formatiunea politica la alegerile locale de pe 10 iunie.

Miercuri, senatorul PDL Radu Berceanu a cerut demisia intregii conduceri a PDL si convocarea unui congres extraordinar.

"La acest congres sa vina toti cei care au iesit primari, toti cei care au candidat, toti care au iesit consilieri judeteni, pentru ca ei sa participe prin votul lor la stabilirea deciziei. Si, daca decizia va fi ca acelasi BPN sau acelasi presedinte sau acelasi grup, prim-vicepresedinte sa mearga in continuare, foarte bine, aia e. Dar eu cred ca cei care au muncit in alegerile astea si au castigat sau au pierdut mai la limita trebuie sa decida ceea ce urmeaza, si nu sa se spuna 'domne, noi sigur suntem cei care ne-am jertfit'. Ne-am jertfit, ne-am jertfit, dar se pare ca n-a inteles nimeni jertfa asta. Si problema noastra este ca sa avem de aici incolo o idee politica, ce facem, pentru ca in politica mai castigi, mai pierzi. Dar, atunci cand ai pierdut, primul lucru este sa faci o analiza, pentru ca altfel nu stii de ce ai pierdut, mergi in continuare pe aceeasi greseala. Si, dupa ce faci o analiza, sa iei masurile respective", a explicat senatorul PDL.

  • Blaga nu exclude o candidatura pentru sefia partidului; Boc spune ca nu va mai candida si se va ocupa de Primaria Cluj ''ca la carte''.

"Noi am avut azi (n.r. joi) un Colegiu Director destul de lung, pe care il vom reincepe la ora 17,00 duminica. (...) Biroul Permanent National al partidului si-a dat demisia. Au fost diferite puncte de vedere, cu avantajele si dezavantajele pe care le-ar putea avea o Conventie sau ce ar insemna o conducere interimara care sa conduca efectiv partidul pana dupa alegerile generale. Suntem in fata unei situatii juridice dificile. Eu cred ca nu se poate decat daca se ajunge la o Conventie", a afirmat, joi, Vasile Blaga.

El a spus ca, pana duminica, va fi analizat Statutul PDL din toate punctele de vedere, pentru a vedea care va fi decizia finala. "Duminica vom iesi cu o concluzie clara", a precizat Blaga.

Intrebat despre speculatiile aparute din sedinta CDN de joi conform carora nu ar dori sa candideze pentru sefia PDL la viitoarea Conventie, Vasile Blaga a spus ca "nici pe departe" nu exclude o astfel de posibilitate.

"Am vazut tot felul de discutii - candideaza, nu candideaza. Oricine candideaza intr-o echipa. Eu nu am spus ca nu voi candida. Nici ca voi candida. Daca colegii vor ajunge la concluzia asta si au fost astazi voci destule in BPN care se indreptau spre o astfel de solutie, atunci sigur o sa ma consult si vom merge mai departe. Numai ca important este cum va merge tot partidul mai departe. Eu am spus ca nu candidez in echipa de organizare a unei Conventii, pentru ca nu pot sa candidez la presedintia partidului ca membru al unei echipe de organizare a unei Conventii. Cel mai important e sa ramanem uniti, sa avem o conducere care sa nu poata fi contestata la aleger", a precizat Vasile Blaga.

Toata conducerea PDL si-a prezentat demisia joi seara. Presedintele demisionar al formatiunii, Emil Boc, a spus ca in perioada urmatoare PDL va avea doar o structura interimara, pana la alegerea unei noi conduceri si a anuntat ca nu va mai candida pentru un nou mandat si sa se va ocupa ''ca la carte'' de Primaria Municipiului Cluj Napoca.