Deputatii au adoptat, marti, cu 219 voturi "pentru", 5 "impotriva" si 9 abtineri, un proiect privind Ordonanta 33/2007, introducand modificari care prevad ca Autoritatea Nationala pentru Reglementare in domeniul Energiei va trece in subordinea Parlamentului, iinformeaza Mediafax.

Ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, a precizat ca, potrivit acestei reglementari, se desfiinteaza Autoritatea Nationala de reglementare in domeniul gazelor, iar atributiile, obligatiile si personalul acestei autoritati vor fi preluate de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei.

Potrivit lui Chitoiu, in comisia parlamentara de specialitate s-au introdus amendamente pentru intarirea autonomiei si independentei acestei Autoritati si anume ca ANRE va trece in subordinea Parlamentului, conducerea va fi aleasa de Parlament, iar ANRE va prezenta anual un raport de activitate in comisiile parlamentare de specialitate.

Chitoiu a precizat ca aceste modificari au fost facute pentru a corela legislatia cu Directiva europeana care prevede ca statele membre trebuie sa garanteze autonomia Autoritatii de Reglementare in domeniul Energiei, iar aceasta sa nu accepte solutii din partea niciunui guvern.

Initial, in ordonanta 33/2007 se prevedea ca ANRE era in coordonarea prim-ministrului.

Presedintele Comisiei de industrii, Iulian Iancu, a precizat ca, potrivit prevederilor adoptate, Parlamentul va aproba numirile in functiile de presedinte, vicepresedinte ai ANRE, precum si comitetul de reglementare numai din randul specialistilor din domeniu, cu o vechime minima de 7 ani in domeniu.

El a adaugat ca ANRE are dreptul sa-si construiasca bugetul propriu, un regulament propriu. "Vor avea salarii foarte bune si vor avea posibilitatea sa-si selecteze profesionisti", a mai spus Iancu.

Conducerea Senatului a decis, luni, sa transmita Camerei Deputatilor proiectul de lege privind energia electrica si organizarea si functionarea Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei, pe care aceasta Camera legislativa sa il dezbata marti, in calitate de prima Camera sesizata. "Comisiile, in primul rand cea juridica, dar si celelalte care au fost implicate, au verificat foarte bine si este cat se poarte de limpede ca aceasta lege trebuie sa fie mai intai la Camera Deputatilor. A fost gresit directionata de la Camera Deputatilor la noi. E vorba despre infiintarea unei agentii, unde Senatul e Camera Decizionala, deci noi trebuie sa fim in a doua parte", a explicat chestorul Radu Berceanu, dupa sedinta Biroului Permanent al Senatului. El a adaugat ca dezbaterea acestui proiect trebuie sa respecte un program riguros, astfel incat legea sa intre saptamana viitoare in dezbaterea Senatului.

Legea energiei, care include si intervalul liberalizarii preturilor la electricitate, considerata prioritara de fostul premier Mihai Razvan Ungureanu, a fost aprobata in luna martie de catre Guvern.

Pe de alta parte, trecerea ANRE in subordinea Parlamentului este prevazuta in programul de guvernare al Cabinetului Ponta.