Senatorul UDMR Marko Bela s-a aratat contrariat, luni, la Targu Mures, in cadrul festivitatii de lansare a candidatilor Uniunii la alegerile locale, de faptul ca Guvernul a decis retragerea banilor alocati la rectificarea bugetara, intrebandu-se daca politicienilor romani le-ar placea revenirea la Regiunea Autonoma Maghiara sau la momentul in care UMF Targu Mures era universitate maghiara.

Marko BelaFoto: AGERPRES

"Avem un Guvern bizar, care se reintoarce la situatia de mai inainte de la UMF Targu Mures, anuland Hotararea de Guvern. Banii se iau inapoi - pentru drumuri scoli, gradinite de care aceasta comunitate are o imensa nevoie. Dar nimeni nu poate compensa pierderile noastre de zeci si zeci de ani (...) Guvernul acum ia inapoi acesti bani. Ideea nu e rea, sa reluam, dar atunci sa mergem mai departe, atunci hai inapoi la Universitatea 'Bolyai', care ni s-a luat, sa refacem UMF Targu Mures ca in anii 1940-1950 (cand era maghiara - n.r.). Le-ar placea acestor draguti politicieni sa refacem Regiunea Autonoma Maghiara? Nu vrem sa facem asa ceva. Daca asta e directia, am avem ceva de spus, hai sa ne luam banii inapoi pe care i-am platit ca impozite. Ce bine ne-am putea duce pe drumul acesta si cat de departe am ajunge", a sustinut Marko Bela, potrivit traducerii oficiale, citat de Agerpres.

Fostul lider al UDMR a spus ca maghiarii se afla in fata unei provocari si ca Uniunea nu poate permite sa i se ia inapoi rezultatele din ultimele doua decenii, indiferent cine guverneaza.

"UDMR ori e in opozitie, ori la guvernare, nu se poate intoarce istoria si nu putem sa ne permitem ca la 10 iunie sa fim putini, la 10 iunie sa nu fim un popor care nu arde, ci fumega. Asta sa fie patima noastra la 10 iunie si mai departe, iar atunci istoria nu se intoarce si merge inainte", a spus el.

Marko Bela a subliniat ca politicienii romani nu iubesc UDMR, in special cei din PNL si PSD, dar cel mai important este daca Uniunea este iubita de alegatorii maghiari, pentru a fi reprezentativa.

"In ultima vreme se zice ca e rau pentru ca nu suntem iubiti, nu ne iubeste Victor Ponta, nu ne iubeste PSD, nu ne iubeste Crin Antonescu, nu ne iubeste PNL, nu ne iubesc politicienii romani. Nu ne iubeste Senatul UMF. Cred ca sunt si emotii mult mai importante acum pe care trebuie sa le privim. Intrebarea este daca ne iubesc alegatorii unguri, daca ne iubeste propria comunitate, daca ne iubim intre noi. Asta este iubirea care trebuie sa ne preocupe - familia, satul, orasul unde ne asumam responsabilitati, trebuie sa ne gandim la iubirea Ardealului sa fie alaturi de noi. In legatura cu politicienii romani, acolo nu este vorba de afectiune, ci de forta si reprezentare. Daca exista comunitatea maghiara unitara avem forta, pentru a duce problema comunitatii maghiare, daca avem in spatele comunitatii maghiare, putem activa pentru ea", a mai spus Marko Bela.

Acesta a sustinut ca unii spun ca maghiarii sunt intr-o situatie dificila, dar a adaugat ca aceasta situatie nu este mai grea decat ceea ce a trait UDMR din 1990 incoace.

Festivitatea de lansare a candidatilor UDMR de la Targu Mures a fost deschisa de Imnul Ungariei si Imnul Secuilor.