"In premiera dupa 1989, Opozitia preia puterea inainte alegerilor. Falimentul fostei majoritati, falimentul principalului partid de guvernare, a PDL-ului, este evident. El este mai spectaculos, in sensul acesta, decat esecul pe care PNTCD-ul in anul 2000 l-a avut si, in orice caz, la vremea respectiva PNTCD-ul a iesit de la guvernare mult mai onorabil", a declarat presedintele PNL si co-presedintele USL, Crin Antonescu, aflat la Brasov pentru lansarea candidatilor USL la primaria municipiului si la consiliul judetean.

Alte declaratii facute de Crin Antonescu:

  • Vom face un efort foarte rapid de adaptare la noua situatie.
  • Propaganda fostului guvern a sustinut ca nu avem interes sa treaca motiunea, ca nu dorim, ca numai unii doresc sa nu treaca motiunea, ca e nenorocire mare in partidele noastrea si ca atat eu cat si Victor Ponta stam sa fim schimbati.
  • A aparut o alta tema, care pentru unii a putut sa creeze dubii, decizia de a ne asuma raspunderea guvernarii.
  • Solutia cea mai sanatoasa ar fi fost ca in ianuarie, februarie, sa fi avut alegeri anticipate dar in conditiile de fata am luat aceasta decizie, motiunea a trecut si l-am desemnat pe Victor Ponta premier.
  • E o chestiune de nuanta pe care as vrea sa o evoc, diferenta de legitimitate cand am vorbit de Mihai Razvan Ungureanu ca premierul lui Basescu, premierul care nu avea in spate altceva, alta legitimitate sau vreo legitimitate in afara de vointa personala si unilaterala a presedintelui Basescu. Diferenta intre Mihai Razvan Ungureanu si Victor Ponta este esentiala. E adevarat ca si intr-un caz si in altul si in orice situatie, potrivit Constitutiei, presedintele Basescu face oficiul desemnarii premierului, care sa incerce, sigur, sa dovedeasca in Parlament o majoritate cu echipa si un program.
  • La desemnarea lui Mihai razvan Ungureanu nimeni din cei care reprezantau vorturi, cetateni, PDL de pilda, nu a spus «domn'le, noi propunem prim-ministrul, mergem si propunem prim-ministrul din partea noastra, membru sau nu al partidului». Pur si simplu, acolo au fost niste discutii in care presedintele a iesit si a spus, «il vreau pe cutare». Masina si majoritatea incropita cu un ultim efort [...] l-a pus premier. In cazul nostru, Basescu a trebuit, cum e si normal conform Constitutiei, sa constate o situatie de realitate politica si de vointa politica. Noi am spus limpede, chiar dinaintea dezbaterii motiunii:«daca motiunea trece, solutia noastra e asta, Ponta e prim-ministru. O sustine USL-ul, o sustin grupurile parlamentare ale USL».