Deputatii UDMR au primit, din partea presedintelui Uniunii, mandat sa nu participe la sedinta de plen pana la adoptarea unei Hotarari de Guvern privind Universitatea de Medicina si Farmacie din Targu Mures, a anuntat luni Mate Andras, liderul grupului UDMR din Camera Deputatilor. Si senatorii UDMR au absentat, luni, de la lucrarile Parlamentului. "Nu e vorba de protest, efectiv nu participam astazi la sedinta Camerei", a precizat Mate Andras.

UPDATE (ora 21:16): Liderul senatorilor UDMR, Fekete Andras, precizeaza ca proiectul de hotarare de guvern privind UMF Targu Mures se afla pe ordinea de zi a sedintei de marti a Executivului, pentru prima lectura, urmand ca timp de zece zile sa se afle in dezbatere publica, relateaza Agerpres.

"Hotararea de guvern privind UMF Targu Mures figureaza pe ordinea de zi a sedintei de Guvern [n.r. de marti], pentru prima citire, pentru a se respecta exact legea privind adoptarea unor HG de acest gen. Va fi prima lectura maine si intra in procedura de urgenta si zece zile va fi pe site, in dezbatere, apoi se va adopta, conform legii, in Guvern", a declarat senatorul UDMR.

UPDATE (ora 20:00): Surse oficiale au declarat pentri Mediafax ca pe ordinea de zi a sedintei de marti a Guvernului a fost introdus proiectul hotararii de guvern solicitat de UDMR, act normativ prin care este completata HG 966/2011 pentru aprobarea nomenclatorului domeniilor si al specializarilor/programelor de studii universitare.

"Proiectul a fost deja trimis spre avizare la Ministerul Justitiei, Agentia Romana pentru Asigurarea Calitatii in Invatamantul Superior si Consiliul Legislativ, iar ministrii vor primi documentul direct in sedinta de guvern", au aratat sursele citate. Actul normativ ii are drept initiatori pe vicepremierul Marko Bela (UDMR) si ministrul Educatiei, Catalin Baba.

Mediafax relateaza ca hotararea de guvern a fost introdusa luni seara pe ordinea de zi, completata in premiera cu o categorie denumita "proiecte urgente", astfel incat sa nu existe o lista suplimentara, conform solicitarii premierului Ungureanu.

UPDATE (ora 17:40): Mate Andras, liderul deputatilor UDMR: "UDMR ia in calcul varianta de a iesi de la guvernare, daca HG nu va fi adoptata. Sunt ezitari la nivel guvernamental si din acest motiv am ales sa protestam la nivel parlamentar."

UPDATE (ora 17:33): Premierul Mihai-Razvan Ungureanu, presedintele UDMR, Hunor Kelemen, vicepremierul Marko Bela si ministrii Educatiei, Justitiei si Finantelor Publice au avut luni o intrevedere la Palatul Victoria, in cadrul careia au convenit asupra hotararii de guvern privind UMF Targu Mures, care va fi dezbatuta in sedinta de marti a Executivului, anunta Agerpres.

UPDATE (ora 17:02): Sedinta de luni a Camerei Deputatilor a inceput cu o intarziere de 40 de minute, in absenta parlamentarilor UDMR si ai opozitiei. Roberta Anastase a anuntat ca sunt prezenti 182 de deputati.

UPDATE (ora 16:56): Sedinta de luni a plenului Senatului a fost suspendata din cauza absentei parlamentarilor UDMR.

Tot luni, Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a decis ca marti sa nu fie sedinta de vot final, ci doar sedinta in plen pentru dezbateri generale. Sedinta de vot final pentru mai multe proiecte de lege a fost amanata pentru saptamana viitoare. "Aceasta sedinta a fost amanata pentru a se dezbate mai multe proiecte saptamana viitoare", a declarat secretarul BP al Camerei, Dumitru Pardau, citat de Agerpres.

Reprezentantii coalitiei de guvernare s-au contrazis, dupa sedinta de luni dimineata, pe decizia privind Universitatea de Medicina si Farmacie Targu Mures. La finalul sedintei de Coalitie, secretarul general al PDL a precizat ca nu s-a luat o hotarare finala. "Ramane in pronuntare. Se mai discuta", a declarat Oltean. De partea cealalta, liderii UDMR sustin ca situatia se va transa printr-o hotarare de Guvern."In orele care urmeaza, noi vom discuta continutul hotararii de Guvern, in asa fel incat maine sa intre la sedinta de Guvern si sa punem capat acestui conflict fals si acestor dispute de la Targu Mures", a declarat presedintele UDMR, Kelemen Hunor.