Europarlamentarul PDL Cristian Preda scrie, pe blogul sau, ca un amendament pe care l-a depus la raportul adoptat de PE privind Serbia si care viza situatia minoritatii romane a fost respins Comisia de Afaceri Externe, impotriva sa votand inclusiv europarlamentari liberali si socialisti romani, relateaza Mediafax.

Comisia AFET a votat, joi, raportul referitor la Serbia alcatuit de Jelko Kacin.

"Din pacate, comisia a respins un amendament pe care l-am depus impreuna cu colegii romani din PPE - Elena Basescu, Monica Macovei si Traian Radu Ungureanu", scrie Preda, pe blog.

Potrivit europarlamentarului PDL, acest amendament incuraja autoritatile sarbe "sa introduca educatia in limba romana in scolile din nord-estul Serbiei, sa asigure accesul la mijloace de comunicare in limba romana pentru romanii/'vlahii' din nord-estul Serbiei, sa introduca limba romana in viata publica in orasele si satele in care acestia reprezinta peste 15% din populatie, precum si sa acorde Bisericii Ortodoxe Romane statutul de 'biserica traditionala' si sa extinda jurisdictia religioasa a acesteia pe intregul teritoriu al Serbiei".

Preda spune ca a fost sprijinit de grupul PPE.

"In schimb, au votat impotriva amendamentului liberalii si socialistii. Inclusiv cei din Romania", a spus el.

Protocolul privind minoritatile intre Romania si Serbia a fost semnat, joi, la Bruxelles, de ambasadorii la UE ai celor doua state.

Din partea Romaniei a semnat ambasadorul Mihnea Motoc, care a primit depline puteri in acest sens din partea MAE, iar din partea Serbiei a semnat ambasadoarea la UE, Roksanda Nincic. Semnarea a avut loc la Comisia Europeana.

Semnarea Protocolului a fost conditia Romaniei pentru a accepta acordarea statutului de tara candidata la UE pentru Serbia.