Probleme privind coruptia risca sa duca la mentinerea Mecanismului de Cooperare si Verificare, al carui raport a fost publicat miercuri, la Bruxelles, afirma deputatul PNL Alina Gorghiu, presedintele Comisiei de Justitie a liberalilor.

"MCV s-ar putea contopi cu viitoarea monitorizare a tuturor statelor membre in materie de coruptie. De altfel, recomandarea mai multor oficiali de la Bruxelles este aceea de a se mentine mecanismul, care a impulsionat si determinat progresele in justitie", noteaza Alina Gorghiu, intr-un comunicat remis HotNews.ro.

In opinia sa, raportul pe Justitie "poate fi interpretat si in cheie politica, prima concluzie fiind previzibila - Romania mai are de lucru pana la atingerea tuturor obiectivelor stabilite in rapoartele precedente".

"Principalul repros ramane lupta impotriva coruptiei. Este mentionata intr-adevar accelerarea proceselor de coruptie la nivel inalt de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru a nu se ajunge la termenul de prescriptie. Acesta este intr-adevar un semnal bun. Dar procesele se soldeaza cu nivelul minim de pedeapsa, iar marea majoritate primesc pedeapsa cu suspendare", afirma ea.

Alina Gorghiu noteaza ca raportul MCV aminteste "un capitol esential - inspectia judiciara, cu multe semne de intrebare ridicate de ultimele cazuri de coruptie printre magistrati de rang inalt, unde cercetarea s-a impotmolit si magistratii in cauza nu au fost suspendati sau exclusi din sistem".

De asemena, raportul critica faptul ca sase parlamentari cu condamnari pentru coruptie au mai departe calitatea de membri in sedintele de plen. "Un semnal foarte bun l-ar da Parlamentul si Romania daca ar vota" strategia nationala anticoruptie, considera Alina Gorghiu.