Sedinta de plen a Senatului a fost intrerupta miercuri din cauza lipsei de cvorum. Senatorii USL au anuntat in plen ca incepand cu data de 1 februarie demareaza o forma de protest prin neprezentarea la lucrarile Camerei Superioare. Pentru desfasurarea sedintelor de plen este nevoie de prezenta a jumatate plus un din numarul de mandate mai exact 68 de senatori. Teoretic, reprezentantii Puterii au in prezent 68 de senatori dar in practica le lipseste un vot. Senatorul UDMR, Verestoy Attila se afla in concediu medical fapt care lasa Puterea fara cvorumul necesar desfasurarii sedintelor.

Liderul grupului PNL din Senat, Puiu Hasotti, a anuntat in plenul Senatului ca incepand din aceasta zi USL va initia o forma de protest prin neprezentarea la lucrarile plenului. Hasotti a precizat ca parlamentarii Usl vor fi prezenti in plen cand se vor dezbate tratate internationale, cand se va discuta despre alegeri anticipate, despre suspendarea presedintelui sau contestatiile la Curtea Constitutionala.

Dupa anuntul facut de reprezentantul USL, viceliderul Grupului PSD din Senat, social-democratul Alexandru Cordos, a semnalat ca nu exista cvorumul necesar desfasurarii activitatii acestui for legislativ.Presedintele Senatului Vasile Blaga a solicitat sa se faca prezenta nominala a tuturor senatorilor, in urma efectuarii acesteia constatandu-se ca in sala sunt prezenti doar 63 de senatori, numar insuficient pentru asigurarea cvorumului. Sedinta a fost suspendata iar senatorii PDL au avut o intalnire la grup pentru a dezbate situatia.

Presedintele Senatului, Vasile Blaga a anuntat dupa sedinta grupului parlamentar PDL ca se impune prezenta tuturor senatorilor la sedintele de plen pentru a se asigura cvorumul necesar, in caz contrar acestia vor fi sanctionati.

Senatul are 137 de reprezentanti iar cvorumul oficial este asigurat prin prezenta a jumatate plus unu din parlamentari, mai exact 69. In decembrie doi senatori au demisionat ramanad vacante doua mandate. Este vorba de democrat liberalul Mircea Cinteza si a UDMR-istul Gyerko Laszlo. In aceste conditii cvorumul se stabiliste in functie de numarul de mandate ocupate, in cazul de fata 68.

Dupa demisia din PDL a senatorului Mircea Banias PDL, UDMR si UNPR au impreuna exact 68 de mandate insa in practica lipseste senatorul UDMR, Verestoy Attila care este in concediu medical. PSD, PNL, si PC au impreuna 66 de senatori.

In cazul in care Verestoy nu se intoarce la munca sedintele Senatului raman blocate pe termen nedefinit. O varianta de deblocare a activitatii Camerei Superioare ar fi prezenta lui Mircea Geoana la sedinte. Geoana este in prezent senator independent si nu este afiliat la niciun grup parlamentar.

Totusi, Vasile Blaga a dat asigurari ca senatorul Verestoy Attila se va intoarce la munca in perioada urmatoare.