Statul trebuie sa promoveze politici pentru cresterea competitivitatii, deoarece, fara resurse financiare suficiente, nu se va putea inregistra nicio indexare de pensii si salarii in viitorul apropiat, a declarat luni ministrul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, Sulfina Barbu, potrivit Agerpres. In conditiile unei cresteri economice intre 1,8% si 2,3%, este posibila indexarea pensiilor si a salariilor in a doua parte a anului cu maximum cinci procente, a mai declarat Sufina Barbu citata de Mediafax.

"Statul trebuie sa promoveze politici care sa duca la cresterea competitivitatii. Acest lucru este deosebit de important deoarece, daca nu vor exista resurse financiare suficiente, nu se va putea inregistra nicio indexare de pensii si salarii in viitorul apropiat", a declarat Sulfina Barbu, cu prilejul seminarului organizat de Blocul National Sindical (BNS) pe tema pietei muncii, la Palatul Parlamentului.

Potrivit ministrului Muncii, "suntem martorii, in acest moment, ai unei schimbari majore la nivelul statelor europene in ceea ce priveste piata muncii. Cea mai afectata categorie a populatiei sunt tinerii, catre care trebuie sa se indrepte politicile autoritatilor publice. Orice angajator are nevoie de forte de munca inalt calificata si remunerata corespunzator pentru a-si putea indeplini obiectivele economice. Din acest motiv, proiectele realizate cu fonduri europene in domeniul pietei muncii sunt bine venite, deoarece ne arata directia catre care trebuie sa ne indreptam pentru includerea tinerilor in piata muncii."

Aceasta a precizat ca, la nivelul tarii noastre, cel mai ridicat somaj se inregistreaza in nord-estul si sud-estul tarii, precum si in Oltenia, unde este necesar ca statul sa atraga investitori straini si romani pentru crearea de noi locuri de munca.

In conditiile unei cresteri economice intre 1,8% si 2,3%, este posibila indexarea pensiilor si a salariilor in a doua parte a anului cu maximum cinci procente, a mai declarat Sufina Barbu, luni, la Parlament, potrivit Mediafax.

"Deocamdata nu avem datele privind cresterea economica. Trebuie sa asteptam primul trimestru. Daca nu vom avea o crestere conomica care sa ne asigure resurse, nu ne vom imprumuta din nou pentru indexarea salariilor si pensiilor pentru ca nu este posibil. Speram ca aceasta crestere conomica sa se sustina si sa ne permita ceea ce am discutat in toamna", a spus ministrul Muncii.

Prim-vicepresedintele PDL Sorin Frunzaverde a declarat luni, inainte de sedinta BPN al partidului, ca premierul Emil Boc a fost mandatat de coalitia de guvernare sa negocieze cu delegatia FMI o majorare de pensii si salarii incepand din luna aprilie.