"Partea olandeza e gata sa aiba propria constatare pe domeniul justitiei si anti-coruptiei din Romania", a declarat, pentru HotNews.ro, vicepresedintele Senatului, Cristian Diaconescu. Olanda este singura tara europeana care se opune in continuare intrarii Romaniei si Bulgariei in spatiul Schengen. Ministrul olandez al imigratiei, Gerd Leers, a declarat recent ca cele doua tari trebuie sa inregistreze progrese clare in combaterea criminalitatii si coruptiei, progrese ce vor trebui constatate in viitorul raport al CE.

Cristian DiaconescuFoto: AGERPRES

Cristian Diaconescu, aflat intr-o vizita oficiala in Olanda, a precizat pentru HotNews.ro ca "institutiile romanesti ar putea intra intr-o astfel de experienta", dar ca nu are mandat pentru a face invitatia ca expertii olandezi sa efectueze propriul raport dupa modelul rapoartelor Comisiei Europene.

"Asta presupune un schimb direct de experienta, o participare directa a unor experti in institutiile relevante, pe domeniile pe care si Comisia Europeana face expertiza. Este vorba de o dublare. Si partea olandeza ar fi dispusa sa treaca dincolo de varianta intermediata pe care am mers pana acum. Acest lucru depinde si de o intelegere bilaterala, de o invitare in acest sens, cum eu nu am mandat, tine de institutiile statului roman sa aiba o disponibilitate pe acest palier", a explicat Diaconescu.

Vizita lui Cristian Diaconescu (UNPR) in Olanda are loc intr-un context nefavorabil. Presedintele Traian Basescu a indemnat cetatenii romani sa boicoteze produsele olandeze dupa ce a revenit de la summit-ul de la Bruxelles din 9 decembrie. "Cred ca este bine sa nu cumparam zarzavaturi olandeze", a spus seful statului, la o zi dupa ce a atacat dur Olanda pentru decizia de a se opune intrarii Romaniei si Bulgariei in Schengen. Vezi detalii mai jos

Guvernul Olandei este singurul care blocheaza aderarea celor doua state la Schengen, dupa decizia Finlandei, din luna noiembrie, de a renunta la opozitia sa. Olanda isi justifica in continuare opozitia prin rezultatele slabe in lupta impotriva coruptiei si criminalitatii organizate.

Spatiul Schengen, care se intinde din Portugalia pana in Polonia, zona in care calatorii se pot deplasa liber prin mijloace terestre sau aeriene, cu o simpla carte de identitate, a constituit obiectul tensiunilor in crestere din cauza preocuparilor legate de imigratia ilegala. Romania a acuzat guvernul olandez de centru-dreapta, condus de Mark Rutte, ca este ostaticul extremei drepte, pentru ca guverneaza cu sprijinul Partidului Libertatii al lui Geert Wilders.

Pe de alta parte, vizita lui Cristian Diaconescu in Olanda are loc in contextul achitarii lui Adrian Nastase in dosarul matusa Tamara, dupa un proces care a durat patru ani si jumatate. Achitarea fostului premier a fost consemnata de agentiile internationale de stiri drept un fapt care ridica intrebari cu privire la angajamentul de lupta impotriva coruptiei pe care Romania si l-a asumat, dupa cum scrie Reuters.

Cristian Diaconescu sustine ca tema achitarii fostului premier nu a fost prezenta in timpul intalnirilor pe care le-a avut in Olanda: "Nu a aparut, ca tema, cazul Nastase. Ceea ce mi se pare relevant este ca partea olandeza este gata sa aiba propria sa constatare. Sigur, eu am invocat o chestiune care la nivel de experti e cunoscuta: rapoartele Comisiei Europene, corecte, reflectand in general realitatile asa cum sunt, totusi pot fi completate si de o constatare cat se poate de directa. Pentru ca aceste rapoarte se pun in aplicare printr-o evaluare nationala. Iar statul olandez pare a fi interesat intr-o relatie directa intre institutii, inter-institutionala, pe domeniul de justitie, pe domeniul de politie si pe domeniul luptei anticoruptie. Nu tine de mandatul meu sa fac o astfel de invitatie, dar cred ca institutiile romanesti ar putea intra intr-o astfel de experienta, pentru ca partea olandeza chiar cauta argumente pentru ca impreuna sa depasim aceasta situatie".

Diaconescu se afla in vizita oficiala in Olanda in perioada 15-18 decembrie la invitatia omologului sau, Hans Franken, vicepresedintele senatului olandez. Raportul tehnic al Comisiei Europene in cadrul Mecanismului de evaluare si Cooperare referitor la progresele Romaniei in domeniul justitiei ar urma sa fie dat publicitatii in februarie 2012.

Citeste si: