"Fiind o intelegere interguvernamentala, veti vedea ca nimeni, nici un stat european nu va introduce aceasta regula la nivel constitutional. Constitutia nu este orice lege, pe care o poti modifica in orice moment. Este posibil ca peste un an de zile, avand in vedere evolutiile crizei, un alt acord interguvernamental sa prevada altceva. Noi nu putem ca, la fiecare acord interguvernamental cu privire la disciplina bugetara, sa modificam Constitutia nationala", a declarat senatorul-jurist Dan Sova (PSD), la Discutia de Luni, o emisiune HotNews.ro - RFI realizata de Dan Tapalaga. Sova sustine ca este suficient ca un eventual acord, care ar urma sa fie definitivat in martie 2012, sa fie votat in Parlament in baza articolelor 11 si 148 din Constitutie.

Dan Sova in studioul HotNews.roFoto: Hotnews

Asculta integral interviul cu Dan Sova in varianta AUDIO

Descarca fisierul audio in format MP3

Cele mai importante declaratii facute de senatorul PSD, Dan Sova, la Discutia de Luni

  • Articolul 148 din Constitutia noastra spune ca orice tratat, act pe care-l facem noi in interiorul UE se voteaza de catre Parlament cu o majoritate de 2/3. Este singura situatie din Constitutie in care ne incadram perfect cu acest acord. Nu este nevoie de modificarea Constitutiei.
  • Este o optiune pentru statele din zona euro, noi nu suntem stat din zona euro. Noi nu suntem un stat din zona euro. Singurele mentiuni cu privire la statele din afara zonei euro nu apar decat in doua locuri: acolo unde ni se propune sa participam la capitalizarea FMI cu doua sute de miliarde de euro si pe finalul documentulului, unde am spus noi ca s-ar putea sa luam parte dupa consultarea parlamentelor nationale.
  • Pe de alta parte, aceasta este o intelegere interguvernamentala care propune doua reguli la care Romania a aderat deja in momentul in care a intrat in UE: regula cu deficitul de 3% si 60% maximul datoriei vin din '92 de la tratatul de la Maastricht, fata de care noi ne-am obligat. Daca ne uitam la art 11 din Constitutie, vom vedea ca scrie acolo ca Romania s-a angajat sa execute tratatele internationale cu buna credinta...
  • Fiind o intelegere interguvernamentala, veti vedea ca nimeni, nici un stat european nu va introduce aceasta regula la nivel constitutional. Pentru bunul si simplul motiv ca Constitutia nu este orice lege, nu-i o lege pe care o poti modifica in orice moment. Este posibil ca, peste un an de zile, avand in vedere evolutiile crizei, un alt acord interguvernamental sa prevada altceva. Noi nu putem ca fiecare acord interguvernamental cu privire la disciplina bugetara sa modificam Constitutia nationala. Nici celelalte state nu vor face acest lucru.

  • Veti vedea ca procedura pentru deficitul structural trebuie urmata de niste reguli. Nu-l poti baga pe asta in Constitutie si dupa aia sa bagi si procedura in Constitutie. Procedura trebuie sa vina in alta lege. 
  • E o diferenta foarte mare intre deficitul structural si deficitul nominal. Deficitul structural inseamna deficitul bugetar pe care-l ai nu in conditii de crestere economica, ci in conditii normale. Noi, de exemplu, am avut in 2008 deficit de 5,3 nominal, dar deficitul structural de 8,1%. De ce? Pentru ca in venituri intrau veniturile produse de bugetul de stat in conditii de crestere economica masiva. Problema e sa dai la o parte aceste venituri pe care le produci in perioade de crestere si sa pastrezi numai veniturile in conditii normale. 
  • Deficitul structural pe care te obliga sa-l tii la 0,5% spune, dom'ne, noi tinem cheltuieli ca intr-o familie. Daca accidental, in luna martie si in luna octombrie, castigam cate 1000 de euro in plus e binevenit, dar noi, la bugetul pe anul 2012, nu luam in calcul asta. Si deficitul il facem fara aceste venituri. 
  • Se poate analiza finalmente si introducerea in Consitutie, desi mijlocul legal de transpunere a acestui acord care o sa fie, deocamdata sunt simple discutii, acordul va fi in martie 2012, acordul nu exista. Daca va uitati la punctul 7 din acest articol o sa vedeti ca in martie 2012 se va face un acord. Nu stim exact in baza acestui raport care va fi pozitionarea statelor care nu sunt in zona euro in raport de acest tratat care va fi semnat in martie 2012. 
  • Eu sunt un fan al integrarii in Uniunea Europeana si sunt ingrozit de prostiile pe care le spune presedintele tarii mele cand merge pe acolo si cand vorbeste despre UE. Eu, spre deosebire de presedintele Basescu, chiar ma pricep la treaba cu Uniunea Europeana, domnia sa cert nu se pricepe. Si ma pot aseza la o masa cu el dar dansul nu-mi tine minte nici numele deci probabil nu se va intampla treaba asta. 
  • Sustin in continuare: interesul nostru nu este sa modificam Constitutia. Interesul Romaniei este sa respecte regulile care se stabilesc la nivel european. Mijloacele si instrumentele prin care se respecta aceste reguli nu sunt toata ziua buna ziua modificarea constitutiei. Presedintele Basescu vrea sa modifice un document pe care nu-l cunoaste si pe care nu l-a citit in viata domniei sale. Daca ar citi articolele 11 si 148 din Constitutie ar vedea ca aceasta Constitutie pe care domnia sa vrea sa o modifice prevede mijloacele pentru implementarea acestui tip de masuri. 
  • Curtea de la Luxemburg are jurisdictie pentru a verifica transpunerea acestei reguli in sistemul national. Deci, ceea ce propunem, prin articolul 148, oricum va merge la verificare la Curtea Europeana de la Luxemburg. Si veti vedea ca avem dreptate. Mai mult, o sa vedeti ca niciuna din tarile europene nu-si va modifica Constitutia, ci va adopta o lege dura cu sanctiunile de rigoare. Garantia aplicarii acestor reguli este posibilitatea Comisiei Europene de a interveni in forta. Nu bagarea in Constitutie este cea care garanteaza. Nu se poate modifica Constitutia pentru a introduce o regula de disciplina financiara. O sa va conving cu un argument practic: nici un stat european nu-si va modifica Constitutia. 
  • Deciziile de la Bruxelles apara poporul roman de Guvernul Boc. De orice guvern populist si de orice guvern care fura bani. Il apara. Este absolut obligatoriu sa fie implementat. Si pentru asta noi am propus un calendar in cinci pasi: primul pas este constituirea unui comitet putere-banca nationala-opozitie, pasul nr doi: numirea unui guvern de tehnocrati, organizarea rapida de alegeri anticipate, alegerile anticipate si modificarea Constitutiei.