USL a lansat strategia energetica. Victor Ponta: Managementul companiilor energetice nu va mai fi unul politic. Nu suntem de acord cu privatizarea societatilor energetice

de I.C.     HotNews.ro
Vineri, 11 noiembrie 2011, 16:30 Actualitate | Politic


 documente
(11 Nov 2011) PowerPoint, 782KB
Sectorul energetic ar trebui sa reprezinte una dintre prioritatile Romaniei deoarece modernizarea acestuia este solutia pentru relansarea cresterii economice si crearea de noi locuri de munca, se arata in strategia energetica a Uniunii Social Liberale lansata vineri la Targu Jiu, potrivit Agerpres. In felul acesta Romania ar putea sa se constituie intr-un pol energetic regional, sustine documentul.

Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat vineri, cu ocazia lansarii strategiei pe energie a Uniunii Social Liberale, ca se va urmari indepartarea managementului politic astfel incat sefii unitatilor energetice si miniere sa fie inlocuiti, in momentul in care USL va ajunge la guvernare, cu specialisti din domeniu, "cu oameni care nu au nicio obligatie fata de partid". Liderul PSD a adaugat ca USL nu este de acord cu privatizarea, in acest moment, a societatilor de productie energetica din tara.

Strategia USL sustine ca obiectivul principal al politicii economice, in perioada urmatoare, trebuie sa-l constituie relansarea si modernizarea economiei romanesti, iar sectorul energetic "trebuie sa joace un rol esential" in acest proces. Romania dispune de resurse de energie primara (titei, gaze naturale, carbune, minereu de uraniu si de un potential important de resurse regenerabile) pe care le poate folosi pentru intarirea sectorului energetic, se arata in document.

Strategia energetica a USL puncteaza faptul ca intensitatea energetica a Romaniei este de peste 3 ori mai mare decat media Uniunii Europene iar, in 2020, Romania trebuie sa atinga tintele de reducere a intensitatii energetice, cu o medie de 3,7% anual.

Programul energetic al USL isi asuma:
 • solutionarea problemei arieratelor companiilor de stat din domeniul energetic (cu deosebire Compania Nationala a Huilei -CNH- si Termoelectrica);
 • aplicarea unui program ferm de inchidere treptata a capacitatilor invechite si ineficiente;
 • indeplinirea standardelor de mediu pentru unitatile de producere a energiei;
 • reducerea riscurilor hidrologice pentru productia de energie electrica in Centrala nucleara de la Cernavoda;
 • inlaturarea formelor de subventionare mascata a sectorului energetic; asigurarea unei perspective clare pentru industria carbunelui;
 • inlocuirea actualelor CET-uri cu sisteme de cogenerare de inalta eficienta;
 • reevaluarea sistemului de taxare din industria petrolului si a gazelor naturale.

Strategia USL in domeniul securitatii energetice urmareste:

 • implementarea unui program pentru diversificarea surselor si rutelor de aprovizionare;
 • limitarea dependentei de aprovizionarea cu resurse energetice din import;
 • promovarea investitiilor pentru cresterea capacitatii de productie a energiei electrice;
 • descoperirea unor noi rezerve de hidorcarburi;
 • dublarea capacitatilor de inmagazinare subterana a gazelor naturale; atragerea de capital privat in investitiile din domeniul surselor regenerabile.
Printre proiectele prioritare ale USL se mai inscriu:
 • realizarea complexelor energetice (CE) Oltenia si Hunedoara si a reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda;
 • atragerea de capital pentru investitii de mediu si retehnologizari;
 • construirea de grupuri energetice noi la CE Oltenia si Hunedoara;
 • cresterea gradului de valorificare a potentialului hidroenergetic al Romaniei;
 • energia din surse regenerabile;
 • continuarea productiei de apa grea la RAAN Drobeta Turnu Severin, la preturi competitive;
 • extinderea activitatilor de explorare si exploatare a zacamintelor de titei din bazinul Marii Negre;
 • identificarea zacamintelor exploatabile din sisturi bituminoase;
 • initierea de parteneriate pentru modernizarea termocentralelor Elcen Bucuresti, Iernut si Doicesti;
 • realizarea centralei hidroelectrice de la Tarnita-Lapustesti si de la Islaz;
 • cresterea gradului de valorificare a potentialului hidroenergetic in amonte de Portile de Fier I, Islaz si Bistrita.
Potrivit strategiei USL, necesarul de investitii in sectorul energetic este estimat la circa 30-35 miliarde de euro, dintre care 12 miliarde de euro ar urma sa fie folositi in domeniul productiei de energie electrica, 2,2 miliarde euro in subsectorul minier pentru corelarea capacitatii de productie cu cererea de carbune si uraniu, iar 1,5 miliarde euro in domeniul petrolier pentru lucrari de exploatare si productie.

Principalele declaratii ale presedintelui PSD, Victor Ponta, cu ocazia lansarii strategiei:

 • Romania, sub conducerea USL, va dori sa isi foloseasca intreg potentialul energetic. Este foarte bine sa avem potential nuclear si va trebui sa continuam investitiile pentru grupurile 3 si 4 de la Cernavoda. [...] Pentru noi, energia produsa pe carbune este de viitor si trebuie sa ne bazam pe ea cel putin in urmatorii 20 de ani. [...]Nu se pune problema sa vindem si sa inchidem facilitatile de productie a energiei pe carbune, se pune problema sa le folosim eficient, sa folosim toate investitiile in protectia mediului.
 • De cand am construit USL si am muncit la programul economic, am afirmat ca sansa Romaniei de a-si reveni din punct de vedere economic si social are doua domenii in care acest potential poate fi valorificat cu adevarat - agricultura si energia.
 • Ceea ce conteaza si va fi pe primul loc in toate programele noastre sunt locurile de munca. Nimic nu este mai important in Gorj, in Romania decat sa ii asiguram pe oameni ca isi vor pastra locurile de munca. Nu vom fi de acord cu niciun fel de masura care sa insemne somaj mai mare, in Gorj sau in Romania. Tot ceea ce vom face va avea pe primul loc cate locuri de munca vom reusi sa salvam, cate locuri de munca reusim sa construim in continuare, cati gorjeni si cati romani vor avea un salariul si un loc de munca sigur pentru viitor.
 • Managementul la Complexurile Turceni si Rovinari nu va mai fi unul politic si al unor indivizi care habar nu au sa conduca, stiu doar sa stea drepti la ministrii de la Bucuresti si sa duca bani in sacosa la partid. In toata tara, managementul acestor companii nu va mai fi un management politic, nu ii vom inlocui pe pedelisti cu niste pesedisti sau penelisti care sa vina la noi (USL - n.r. ). Trebuie sa fie inlocuiti cu specialisti in domeniu, cu oameni care nu au nicio obligatie fata de partid, ci fata de judet si de oamenii care lucreaza acolo ca vor face din nou companiile performante. Nu o sa mai traim epocile in care se imparteau Turceni-ul, Rovinari-ul si SNLO in functie de cate partide sunt la guvernare. Nu mai trebuie sa mai facem lucrul acesta.
 • Nu suntem de acord cu privatizarea in acest moment a societatilor de productie energetica. De ce? In primul rand pentru ca s-a dovedit si se dovedeste ca un stat responsabil, nu un stat condus de un Guvern mafiot, ci unul condus de un Guvern cinstit in Europa, isi detine controlul asupra producatorilor de energie.
 • Sunt absolut convins ca societatile si companiile producatoare de energie trebuie sa aiba in continuare un actionariat majoritar al Romaniei, nu al altcuiva si ca in acest fel vom salva si locurile de munca si ne vom salva siguranta noastra energetica pentru anii care urmeaza. Nu este nici momentul potrivit sa ne apucam sa ne vindem ultimele lucruri pe care le mai avem in casa. Cred ca am vandut prea mult, nu doar in Guvernul actual, ci si in guvernul PSD, si in PNL, dar fara sa ne dam seama ca vom ajunge in 2009 - 2011 sa fim condusi de un Guvern tradator, care isi va pune interesele lui personale inaintea alor noastre.

Lansarea strategiei energetice a USL a avut loc in prezenta presedintilor celor trei partide: Victor Ponta (PSD), Crin Antonescu (PNL) si Daniel Constantin (PC).Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1520 vizualizari

 • +3 (5 voturi)    
  Haios (Vineri, 11 noiembrie 2011, 17:04)

  Cata [anonim]

  Dupa ce am citit jumatae din ce spun ei ca fac, nu am putut sa nu ma abtin din ras sa constat ca sunt in mare parte lucruri incepute de BOC deja, si pe unele dintre ele pana acum le-au contestat.
  Aia cu minele de carbuni mi se pare tare, dupa ce le-au falimentat si pus pe butuci tot ei acum zic ca le salveaza
  • +2 (2 voturi)    
   Zici Ponta si ai zis tot (Vineri, 11 noiembrie 2011, 19:34)

   ion [anonim] i-a raspuns lui Cata

   Doar nu te asteptai la ceva serios. Ponta, PSD si USL sunt prin definitie niste sarlatani, mincinosi care vor doar sa puna laba pe banii publici prin orice minciuna oricat de idioata ar fi.

   Din pacate sunt si destui prosti in Romania..
 • +6 (8 voturi)    
  ha (Vineri, 11 noiembrie 2011, 17:18)

  AT [anonim]

  Daca nu sunt privatizate cum nu vor fi conduse politic?
  • -2 (2 voturi)    
   prin management privat (Vineri, 11 noiembrie 2011, 18:07)

   justin [utilizator] i-a raspuns lui AT

   foarte simplu!
   • +1 (1 vot)    
    si (Vineri, 11 noiembrie 2011, 19:57)

    si [anonim] i-a raspuns lui justin

    si cine va defini criteriile de evaluare si va evalua managerii privati? nu tot politicienii? nu tot ei se vor oferi sa "inchida ochii" daca managerii privati faca asa si pe dincolo?

    o intreprindere privata nu isi poate permite un asemenea lux: sa inchida ochii. o paste falimentul.

    la stat, plateste fraierul de contribuabil pentru salariile de directori si pentru toti taie-frunza-la-caini care sunt la toate nivelurile, de la ala de ar trebui sa dea cu tarnacopul si pana la relatiile publice.
 • +4 (6 voturi)    
  HA...HA.... (Vineri, 11 noiembrie 2011, 17:28)

  UN PENSIONAR [anonim]

  cine va crede....????? ne-am saturat de minciunile voastre....ati guvernat tara 20 de ani, ati jefuit-o de la un capat la altul......adio..
  • -1 (1 vot)    
   pai (Vineri, 11 noiembrie 2011, 20:00)

   pai [anonim] i-a raspuns lui UN PENSIONAR

   pai nu matale ai votat si pe iliescu, si pe constantinescu? ce viia cuma sa te plangi?
 • +3 (5 voturi)    
  Oooooooo (Vineri, 11 noiembrie 2011, 17:50)

  Ana Armanca [utilizator]

  "Nu suntem de acord cu privatizarea in acest moment a societatilor de productie energetica. De ce? In primul rand pentru ca s-a dovedit si se dovedeste ca un stat responsabil, nu un stat condus de un Guvern mafiot, ci unul condus de un Guvern cinstit in Europa, isi detine controlul asupra producatorilor de energie."
  Dle Ponta, faceţi parte din partidul care a devalizat România. PSD poate face un guvern/guvernare cinstit doar în sensul că guvernanţii vor da des pe la crâşme şi se vor cinsti cu băuturi fine..., fiind cei mai bogaţi politicieni, absolut întâmplător!
 • +2 (2 voturi)    
  OK. (Vineri, 11 noiembrie 2011, 19:06)

  Nea Costica [anonim]

  Si Geoana ce zice ? Cu stima,NC.
 • -1 (1 vot)    
  Multi HAHAITI pe aicea, (Vineri, 11 noiembrie 2011, 19:22)

  ener [anonim]

  De strategia pdl ati auzit?Un esec,datorita personajului din spatele ei si a caracterului sau.Nu comentez.Dar cei care stiu....stiu .Imi pare rau sa o spun, dar DIP a facut mai mult cu Iancu in sens pozitiv pentru piata de energie decat liberalii,oricare ar fi ei.Asta e,Astazi HAHAIANU de la TRANSELECTRICA pune borduri de granit in statiile electrice si monteaza sisteme de supraveghere cu UTI mai mai ca la Guantanamo..De ce? Filiera Videanu,Serban... e in picioare.
 • +2 (2 voturi)    
  Normal (Vineri, 11 noiembrie 2011, 19:58)

  tic [anonim]

  Sigur ca astia de la PSD se vor opune "privatizarilor in acest moment". Ei vor sa faca privatizarile astea atunci cand vor fi ei la putere: mai un comision, mai o spaga, mai o furaciune, mai un tun..., sa manace si gura lor ceva bun, dupa atatia ani de seceta! Ca doar de-asta se lupta ca la Marasesti pentru castigarea puterii! Mai ales ca ei au si o vasta experienta in materie de privatizari, ca doar ei au fost cei care, incepand din 1990, au vandut pe nimic aproape toata tara. Asa s-au nascut si si-au facut averile actualii baroni locali, miliardarii si "oamenii de afaceri" post-decembristi.
  Pai, daca astia de la PDL privatizeaza astea acum, lor ce le va mai ramane? Un pic de respect, ce naiba!
 • +1 (1 vot)    
  Numai sloganuri... (Vineri, 11 noiembrie 2011, 21:00)

  Costica [anonim]

  Sa-mi spuna si mie un singur punct pe care Nastase l-a aplicat din toate astea...Este clar ca Jupanul din spate e tot el de ce sa credem ca acum n-o sa mai vanda un alt Petrom pe degeaba?
 • +1 (1 vot)    
  Programul USL de faurire in ROMANIAa SSMD (Sâmbătă, 12 noiembrie 2011, 5:49)

  denver [anonim]

  Prin anul 1974 aparea in Romania o carte rosie,careia USL poate sa-i schimbe copertile,sa puna altele cu putin galben liberal.E de-a gata si s-a verificat pina in 1989.Apoi,romanii,votanti ai PSD,il cunosc deja.Succes garantat.Nu stiu cum de nu le-a venit aceasta idee celor doi MARI politicieni?Scapau dracului de obsesia:"Jos Basescu!"
 • +1 (1 vot)    
  Strategie (Sâmbătă, 12 noiembrie 2011, 7:14)

  Toma [anonim]

  Aceasta strategie nu are nerv,ii lipseste idea centrala suspendarea presedintelui


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by