Presedintele PSD Covasna, deputatul Horia Grama, considera oportuna organizarea unui referendum national in cadrul caruia toti locuitorii tarii sa aiba posibilitatea sa isi exprime punctul de vedere cu privire la infiintarea ''Tinutului Secuiesc''. Horia Grama a declarat joi, intr-o conferinta de presa, ca problema crearii unei ''enclave etnice autonome'' in inima tarii nu este o problema de interes local, ci national, potrivit Agerpres.

''Poate ca ar trebui declansat un referendum national sa vedem daca romanii sunt de acord cu transformarea statului, ca sa nu mai fie stat national unitar, si cu infiintarea acestei enclave autonome'', a declarat Horia Grama, mentionand ca ''acest demers ar fi normal cata vreme judetele Covasna si Harghita fac parte din Romania''.

Horia Grama a mai adaugat ca va discuta aceasta propunere cu conducerea centrala a partidului pentru a se vedea in ce masura este fezabila: ''Personal cred ca un astfel de referendum ar lamuri odata pentru totdeauna aceasta problema. (...) Ceea ce nu inteleg eu e de ce in Romania, unde sunt asigurate toate drepturile minoritatilor si am putea spune ca suntem campioni ai democratiei din acest punct de vedere, se insista pe chestiuni anticonstitutionale'', a declarat Horia Grama, facand trimitere la referendumul local pentru infiintarea ''Tinutului Secuiesc'' initiat recent de Consiliul Judetean Covasna.

Acesta a mentionat ca nu a vazut nicio reactie din partea premierului Boc ori a presedintelui Romaniei cu privire la acest demers, drept urmare va depune o interpelare pe aceasta tema in Parlament.

''Faptul ca nici premierul Emil Boc si nici presedintele Romaniei nu au reactionat ma duce cu gandul ca ar putea sa existe o complicitate cu UDMR si Partidul Civic Maghiar (PCM) in ideea de a fi de acord cu reimpartirea administrativa asa cum o vrea Basescu, facandu-le niste concesii, cum ar fi ca judetele maghiare sa ramana independente'', a mai spus Horia Grama.

Deputatul PSD a mai spus ca propunerea de infiintare a ''Tinutului Secuiesc'' nu poate fi acceptata deoarece reprezinta nu doar o incalcare a Constitutiei, ci si ''o sfidare la adresa poporului roman, a istoriei si idealurilor acestuia''.

Consiliul Judetean Covasna, reunit luni in sedinta ordinara, a decis sa organizeze pe data de 11 martie 2012 un referendum prin care sa consulte populatia judetului in legatura cu modificarea limitelor administrativ-teritoriale ale acestuia si infiintarea unei noi structuri administrative cu denumirea ''Tinutul Secuiesc - Szekelyfold''.

Proiectul a fost initiat de consilierii PCM, care si-au motivat demersul prin dreptul comunitatii locale de a decide asupra viitorului ei, inclusiv in chestiuni ce tin de reorganizarea administrativ-teritoriala, si imbunatatit de reprezentantii UDMR.

Hotararea a fost adoptata cu majoritatea voturilor consilierilor maghiari din cadrul UDMR si ai PCM, dar reprezentantii Aliantei Romanesti, formata din consilieri PNL, PSD, PDL si PRM, au refuzat sa ia parte la vot pe considerentul ca nu vor sa fie partasi la incalcarea premeditata a legii.