Presedintele Traian Basescu a declarat, in emisiunea "Dupa 20 de ani" difuzata duminica la postul ProTV, ca a cerut un raport privind Rosia Montana, iar documentul recomanda continuarea investitiilor, relateaza Mediafax. "Am vazut specialisti care spun ca in cafea sunt 6 ppm cianuri. Eu ii invit cand incepe exploatarea, daca va incepe, sa fie primii care beau apa separata din iazul de la Rosia Montana sa ne demonstreze ca apa nu are cianuri la nivel toxic", a afirmat presedintele.

Rosia MontanaFoto: Hotnews

"Din punct de vedere al partii de mediu, exageram in momentul de fata si dupa emisiune va voi pune la dispozitie cateva poze pe care le-am facut eu ca amator cand am fost acolo, din elicopter. Daca dvs reusiti sa le aratati la televizor, oamenii vor intelege de ce nu sunt credibili toti cei care spun ca exploatarea de la Rosia Montana va genera poluare. Romanii ar trebui sa stie ce este acum acolo", a spus seful statului.

Presedintele a afirmat ca a cerut un raport de la Agentia Nationala pentru Resurse Minerale si altul de la Ministerul Economiei, iar ulterior a primit un raport comun, avand la baza informatii din cele doua documente. El a spus ca iesirile sale publice pe marginea subiectului Rosia Montana au la baza acest raport comun care "recomanda continuarea investitiei din punct de vedere economic".

Potrivit sefului statului, exista o directiva europeana care stabileste ca din 2018, in exploatarile de aur, in iazurile de decantare, nu pot fi densitati de cianuri mai mari de 10 ppm (parti pe milion). Seful statului spune ca a vazut specialisti care sustin ca in cafea densitatea de cianuri este de 6 ppm, fata de 5 ppm, cat este densitatea mentionata in proiectul de la Rosia Montana, adaugand ca ii va invita pe investitorii de la exploatatia aurifera sa fie primii care beau apa din iazul de la Rosia Montana, pentru a demonstra ca apa nu este poluata cu cianuri: "Proiectul de la Rosia Montana este proiectat pentru 5 ppm cianuri. Exact la nivelul la care este cea mai moderna exploatare aurifera din lume probabil, cea din Suedia, care are acest nivel de poluare, de 5 ppm. Am vazut specialisti care spun ca in cafea sunt 6 ppm cianuri. Eu ii invit cand incepe exploatarea, daca va incepe, sa fie primii care beau apa separata din iazul de la Rosia Montana sa ne demonstreze ca apa nu are cianuri la nivel toxic".

Basescu este de parere ca este "inadmisibil" ca proiecte de mare importanta, precum Rosia Montana, Rompetrol si Oltchim sa fie blocate, pentru ca acestea ar genera zeci de mii de locuri de munca, iar rezultatul ar fi fost un somaj cu cel putin o jumatate de procent mai mic.

"Trebuie sa intelegem, odata pentru totdeauna, ca ministri nu sunt ministri doar ca sa aiba masina si secretara. Guvernul nu este guvern doar ca sa propuna Parlamentului legi, ci ca sa se implice in rezolvarea marilor probleme economice", a spus Basescu, adaugand ca de teama sa nu fie acuzat de fraude, Guvernul a evitat sa ia decizii fundamentale.

El a atras atentia ca in "afacerea controversata" Rosia Montana nimeni nu a luat o decizie din 1997, cand s-a semnat contractul, adaugand ca se numara printre cei care sustin renegocierea contractului: "In spatele acestei companii sunt trei mari fonduri de investitii americane si europene. Cum explicam acestor investitori ca din '97 pana acum, apar in 2011 politicieni romani care vin si spun trebuie sa mai facem studii?".

Intrebat daca pentru acest lucru a platit vreun ministru cu functia, seful statului a spus: "Aici este problema, la noi ministrii, secretarii de stat si functionarii nu platesc pentru ce nu fac si ei sunt acolo ca sa faca".

El a pledat pentru contracte transparente, pentru ca transparenta "te fereste de suspiciune": "Faceti, fratilor, si Rosia Montana si Oltchimul transparent, nu cu contracte secrete, pentru ca sunt de interes public. Transparenta te fereste de suspiciune. Poate naste dezbatere, ca nu a fost bine asa sau mai bine era altfel".