​​Berlin este cel mai mare oraș al Germaniei, o metropolă vibrantă un centru cultural și științific. Într-o istorie alternativă, Berlin ar fi fost cel mai mare teren de paintball al Europei, dacă nu ar fi existat planul Marshall, o inițiativă a Statelor Unite de a reface Europa devastată după cel de-al doilea război mondial. 64 de ani după planul Marshall, Germania arată Europei varianta proprie a justiției învingătorului, demolând din interior construcția europeană, împreună cu trei de aliați de moment - Olanda, Austria și Finlanda, scrie Mihai Marcu pe blogul sau.

Zona euro este mai întâi de toate o construcție politică, nu una economică. Discuțiile actuale de salvare a Greciei reprezintă preambulul unor noi discuții pentru crearea unei uniuni fiscale, pentru emiterea unor obligațiuni europene, pentru inființarea unui minister de finanțe european. Germania se opune uniunii fiscale, de frica subvenționării teoretice a meridionalilor leneși.

Problema nu este atât de simplă: problemele economice actuale ale periferiei zonei euro se datorează printre altele și politicii inadecvata a BCE, adecvate Nordului. Sudul și Nordul Europei sunt două modele economice distincte. Diferența dintre Frankfurt și Atena este aceeași dintre Milano și Napoli: imensă. Sudul este altă civilizație, alt model economic ce funtioneaza în condițiile de gen "schimb surplusul meu pentru surplusul tău".

Proiectul european nu poate fi oprit sau înghețat: integrarea economică poate continua sau poate fi reversată prin eliminarea din zona euro a Greciei, Portugaliei și Spaniei.

Aparent, Germania acordă mai multă importantă relațiilor economice cu Rusia și China, în timp ce periferia Europei poată să ardă. Rămân la părerea ieșirea Greciei din zona euro va fi primul semn pentru prima reconfigurarea politică majoră, după cel de-al doilea război mondial.

Citeste si comenteaza pe blogul Economia pentru toti.