Bacalaureatul 2011 ne-a pus o oglinda in fata, care ne-a aratat asa cum suntem cu adevarat, dincolo de iluziile servite in ultimii ani. Televiziunile au fost gazda a nenumarate dezbateri despre cine este vinovat si care sunt solutiile.

Un aspect a fost atins foarte putin sau deloc: in ce orizont de timp ne putem astepta la o ameliorare. Adevarul crunt si putin spus este urmatorul: indiferent ce masuri vor fi adoptate, rezultatele sistemului de educatie vor fi la fel de proaste si in 2012. Si in 2013. Si, posibil, si in 2014 si 2015. Daca masurile nu vor fi corecte, orizontul de timp se va indeparta.

Sistemul de educatie este unul gigant si tendinta nu poate fi inversata de la un an la altul. Cele mai buna masuri adoptate azi, vor da rezultate abia peste cativa ani.

Consecinta imediata este ca se induc asteptari nerealiste. Cum rezultate nu vor aparea peste noapte, exista riscul real ca reforme autentice adoptate azi sa fie abandonate maine (a se citi “anul viitor”) pentru lipsa de rezultate. Si anul viitor sau peste doi ani sa o luam de la capat.

Cele de mai sus nu sunt o pledoarie pentru a nu face nimic. Dimpotriva, pentru a avea un sistem de educatie eficient, sunt necesare modificari ample. Dar nu pe termen scurt, ci pe termen lung, fara a demola totul la fiecare 1-2 ani, pentru a o lua de la capat. 8-10 ani este un orizont rezonabil. Asta daca vom avea rabdare pentru a construi pe termen lung.

Orice alte solutii care propun rezultate imediate sunt false, iar promotorii lor nu sunt decat niste sarlatani.​

Citeste si comenteaza pe Jeopardy.