Un numar incredibil de mare de romani traiesc intr-un adevar haos financiar: credite de consum (cele facute in magazin in general), cateva descoperiri de card sau carduri de credite (3 sau 4 frecvent), unele cu dobanzi uriase si comisioane nastrusnice. Uneori, titularul nici macar nu stie ca mai are de achitat o parte a creditului, scrie Claudiu Minea, pe blogul Jeopardy.

Toate astea duc la rate care depasesc semnificativ capacitatea de rambursare, la intarzieri la plata sau chiar la credite neperformante, la inscrierea debitorului in Biroul de Credit.

Oameni buni: puneti-va ordine in situatia financiara! Problemele nu se vor rezolva singure! Luati taurul de coarne si cautati o solutie decenta pe termen lung. Daca nu aveti capacitatea de a cauta singuri solutia, cereti ajutor. Discutati deschis cu banca/bancile creditoare sau apelati la un broker de credite (nu va costa nimic consultanta la un broker de credite!).

Scopul acestui articol nu este de a aduce acuzatii. Rolul sau este de a sensibiliza oamenii: au o problema si, mai important, exista solutii.

Din pacate, gradul de educatie financiara este foarte scazut. In scoala nu se face educatie financiara. Principalii actori de pe piata creditului (BNR si bancile) fie nu au vrut, fie nu stiu, fie nu au gasit canalele pentru a-si educa clientii. Bancile au preferat clienti ignoranti, pentru a le baga pe gat credite mai scumpe. In final, s-au ales nu cu profituri mai mari, ci cu credite neperformante.

Comenteaza pe Jeopardy.