Un om s-a aruncat de la balconul parlamentului in timpul unui discurs al premierului, strigandu-i ca i-a luat painea de la gura copiilor lui si le-a ucis viitorul. A scapat cu cateva fracturi, in conditiile in care putea foarte usor sa-si piarda viata. In aceste conditii, comentariile la cald au presupus in mod natural ca dl Sobaru fusese foarte afectat de masurile de austeritate luate de guvern intr-o masura atat de mare incat sa ajunga sa-si ia viata. Odata ce presa a inceput sa (se) informeze concret despre situatia materiala a acestuia, lucrurile n-au mai fost deloc la fel de clare si categorice, scrie Doc pe blogul sau.

Din contra:

Potrivit acelorasi surse, Adrian Sobaru are salariu de incadrare de 2.174 de lei brut. "Dar el are si vechime mare, fapt pentru care beneficiaza de 25% in plus din salariul lui. Apoi beneficiaza de venituri provenite din orele suplimentare. In plus, are prin contractul colectiv de munca, pentru ca se stie ca are aceasta problema cu copilul, un sprijin material care are o valoare de trei salarii lunare de-ale lui, la nivelul unui an. Beneficiaza si de prima de concediu, care este de 85% dintr-un salariu lunar", au mai spus sursele, care au precizat ca, in aceste conditii, se poate ajunge ca Adrian Sobaru sa aiba si un salariu dublu decat cel de incadrare.

Pe de alta parte, sursele au spus ca Adrian Sobaru ar fi putut fi nemultumit pentru ca indemnizatia pe care o primea pentru copil a fost diminuata (cu 15%, n.r.), in urma masurilor de austeritate luate de Guvern. "Dar, el sau sotia lui primeau si o indemnizatie de insotitor pentru persoana cu handicap de gradul I, cum este autismul", au mai spus sursele. (Mediafax)

Din cate inteleg, indemnizatia a carei diminuare ar fi starnit nemultumirea dlui Sobaru ar fi fost 550 de lei; diminuarea i-ar fi luat 82 sau 137 de lei, unele surse dau 25 in loc de 15%. Cu alte cuvinte, undeva in jur de 100 de lei.

Ce poate determina un om sa incerce sa-si ia zilele pentru pierderea a 100 de lei?

Putem doar specula. O explicatie, adoptata de multa lume, este ca omul e nebun sau a avut un moment de nebunie. E o explicatie simpla si valida, nu stiu daca este si reala pentru ca nu e singura explicatie posibila. Daca nu e vorba de nebunie?

Am sa fac o paranteza, ca sa nu cad si eu in greseala de a folosi foarte usuratic acest termen. Gestul dlui Sobaru este, cu siguranta, unul irational; dar nebunia nu e opusul ratiunii. Oricine are destule episoade de irationalitate, e parte a normalitatii nu a anormalitatii oamenilor. Stiti pe cineva care sa nu fi facut sau spus, la furie de exemplu, lucruri pe care sa le fi regretat ulterior? Un sentiment puternic ne poate face pe fiecare dintre noi sa facem lucruri fara sa gandim... tocmai asta e ceea ce ne separa de nebuni. Se poate spune ca nebunia nu e opusul ratiunii, ci ratiunea care a luat-o razna. Daca e stapanit de o emotie puternica orice om poate face un gest nesabuit; nebunii sunt cei care fac astfel de gesturi din calcul.

Acestea fiind spuse, pot intelege cum un om normal care are motive de disperare poate recurge la un gest extrem cum e o tentativa de suicid, nu e vorba de nebunie aici. Intrebarea care se pune, in acest caz, este cum se poate intampla ca un concetatean de-al nostru sa fie adus la disperare de pierderea a 100 de lei din venitul lunar.

S-a spus, pornind de la mesajul transmis atat de dramatic de dl Sobaru, ca guvernul Boc a ucis speranta romanilor. Eu nu cred ca speranta a fost ucisa. A fost ucisa o iluzie, si guvernul Boc nu are nimic de a face cu asta, decat in masura in care ar fi putut sa o prelungeasca. A fost ucisa iluzia periculoasa ca economia si bunastarea personala a romanilor nu pot sa mearga decat in sus. Gestul dlui Sobaru e singular insa situatia sa este departe de a fi singulara, exista cazuri mult mai dramatice decat pierderea a 100 de lei, exista familii de bugetari care au pierdut 25% din venit, dar exista si destule cazuri din domeniu privat, care nu au nicio legatura cu masurile de austeritate ale guvernului. Daca ar protesta toti acesti oameni, fie si mult mai putin dramatic, atunci singurul lucru care ar pica in parlament ar fi guvernul. Pe de alta parte sunt oameni care au sperat ca economia va merge permanent din ce in ce mai bine, s-au bazat pe asta si au intrat in dificultati imediat ce s-a simtit criza economica, iar prelungirea ei i-a adus in situatii dramatice. 100 de lei poate parea o suma mica dupa cine stie ce criteriu, dar e o suma imensa pentru o familie care s-a angajat la cheltuieli apropiate in valoare de venit. O suma destul de mare incat pierderea ei sa conduca la disperare.

Tragica nu e ipoteza ca guvernul Boc ar fi ucis speranta dlui Sobaru prin masurile de austeritate. Tragic ar fi daca dl Sobaru, el si altii, si-ar fi pus de la bun inceput speranta ca vreun guvern roman sau de aiurea poate asigura crestere economica permanenta, poate sa faca astfel incat veniturile tuturor sa nu scada niciodata, poate sa scoata termenul "austeritate" din dictionar. Cum spuneam, guvernul ar fi putut mentine aceasta iluzie o perioada imprumutand bani; dar atunci chiar ar fi fost in situatia de a afecta viitorul copiilor, caci ei sunt cei care vor plati imprumuturile noastre.

Vine Craciunul! :-) Va urez sa fiti optimisti, fericiti si plini de speranta. Dar nu in vreun guvern sau altul.

Comenteaza peblogul lui Doc.