Cand un inalt oficial francez critica guvernul Romaniei, presa antiguvernamentala il transforma in stire bomba. Cand acelasi inalt oficial avertizeaza asupra viitorului esec al intrarii Romaniei in spatiul Schengen, intreaga presa de la Bucuresti pune titlul, natural, pe prima pagina. Dar cand in declaratiile lui Pierre Lellouche apare cuvantul rom, negru se face in fata ochilor multora. Cititi aceasta analiza preluata si pe Deutsche Welle.

Vlad MixichFoto: Cristian Stefanescu, Deutsche Welle

RROM ARUNCAT IN OCHII RUMANILOR

Infuriat de inertia autoritatilor romane in privinta integrarii romilor, Pierre Lellouche a amenintat cu blocarea accesului Romaniei in spatiul Schengen. Declaratia venita din partea unui oficial al Frantei, principalul sustinator european al Romaniei, este foarte ingrijoratoare. Unii s-au lasat purtati de avantul panicos si au titrat “Romania pusa la zid din cauza tiganilor” (editia electronica a cotidianului Adevarul). Altii si-au pastrat luciditatea scriind: “Interlopii romi ne lasa in afara Schengen” (Romania Libera). Dar in tot acest scandal cuvantul “interlop”, care face diferenta dintre cele doua titluri, este cel esential.

Desigur ca, in Romania, multi jurnalisti s-au concentrat asupra aspectului etnic din declaratiile oficialului francez. Subiectul este mai putin contondent pentru clasa politica si mai mustos pentru publicul larg. Insa punctul central al declaratiilor lui Pierre Lellouche a fost incapacitatea autoritatilor romane de a controla criminalitatea organizata. Vorbind despre sefii clanurilor mafiote care coordoneaza linistiti din Romania traficul de copii-cersetori in tarile vestice, Pierre Lellouche a declarat pentru televiziunea franceza: “Problema este ca libertatea de circulatie, care este un principiu fundamental al U.E., este utilizat de retelele criminale care exploateaza copii.” Miza prima a acestei dezbateri este impotenta Ministerului de Interne de a controla aceste retele, problema integrarii romilor tinand de un alt registru, mai vast si mai putin „profitabil”.

UN LELLOUCHE NEINFORMAT

De altfel, in declaratia lui Pierre Lellouche s-a strecurat o imprecizie. Domnia sa a afirmat ca isi doreste ca cei 20 miliarde de euro primiti de Romania prin fonduri de coeziune sa fie folositi pentru „aceasta populatie care sufera”. Imposibil, caci banii reprezinta intreaga suma a fondurilor de post-aderare destinate Romaniei in perioada 2007-2013, romii fiind mentionati explicit doar in cadrul uneia dintre cele 6 axe ale programului. In prezent, sunt in curs de implementare zece proiecte cu o durata de trei ani adresate direct romilor, in valoare aproximativa de 50 milioane de euro. Un calcul simplist ne arata ca Uniunea Europeana a alocat 7 euro pe an pentru integrarea fiecarui rom care este cetatean roman. Ajunge de un pranz modest in capitala Frantei.

IPOCRIZIA AUTORITATILOR ROMANE

Declaratiile francezului developeaza insa o ipocrizie a autoritatilor romane. Gelu Duminica, directorul Agentiei Impreuna (un ONG care sprijina integrarea rromilor), explica: „Romania se foloseste de intrarea in UE pentru a spune acum ca romii nu sunt romani, ci europeni. Aici Pierre Lellouche are dreptate. El s-a plans ca Emil Boc i-ar fi promis ca se vor lua masuri, si masuri nu s-au luat. Dar noi spunem asta de ani. Statul roman a facut ceva pentru integrarea romilor doar atunci cand Europa a pus presiune. In 1855 a dezrobit romii pentru ca tocmai se constituia ca stat si avea nevoie de recunoasterea Europei. In 2007 s-a facut programul pentru integrarea romilor doar pentru ca era un criteriu de aderare la UE. Astazi, riscul unor cheltuieli defectuoase facute de catre Agentia Nationala pentru Romi este unul major. Noi am spus acest lucru inca din 2009. Si ce daca? Din pacate, Agentia este, de multe ori, subiectul negocierilor politice si de foarte multe ori criteriul de infiintare/desfiintare depinde de cati bani ai dat la partid. Indiferent de partid.” Marea majoritate a activitatilor derulate prin Agentia Nationala pentru Romi sunt conferintele, seminariile si campaniile de imagine. Dar telenovela “Regina”, facuta din bani privati, a avut un efect de milioane de ori mai mare decat campaniile de imagine finantate cu bani europeni.

CINE VA SUFERI?

Sa incercam o profetie: declaratiile lui Pierre Lellouche se vor rasfrange doar asupra romanilor obisnuiti, care nu se vor bucura probabil prea curand de libertatea circulatiei in spatiul Schengen, si asupra tiganilor onesti. Gelu Duminica stie cum se va traduce la Bucuresti declaratia oficialului francez: “Tineti-va romii acasa. Si statul roman va face asta, pentru ca totdeauna solutiile sunt pompieristice. De multe ori mi s-a intamplat sa ma aleaga computerul la granita pentru un control. Mi se intampla foarte des si nu sunt deloc blond cu ochi albastri. Ei bine, asta se va intampla de-acum din ce in ce mai des.”

Cat despre tiganii interlopi? Ei se vor lafai in continuare sub turnuletele lor poleite, in timp ce anumiti stabi ai Politiei Romane vor da o hartie de zece euro puradelului de sub turnul Eiffel, linistiti ca ea se va intoarce cat de curand tot in buzunarul lor.