Grecilor nu le raman foarte multe variante. Daca ar putea, probabil ca ar iesi din zona euro, rezolvandu-si mult mai usor problemele. Din punct de vedere juridic insa, nu au cum. Asa ca raman in Euroland si infrunta seismul financiar. Agentiile de rating isi rad in barba si periodic, scad ratingurile. Investitorii se uita permanent la „notele” pe care le primesc grecii si in functie de acestea scumpesc sau ieftinesc finantarile. La modul general, calificativele agentiilor de rating exprima probabilitatea ca Grecia sa intre in incapacitate de plata. O tara notata cu AAA are 0% probabilitate sa falimenteze in urmatorii 3 ani. Un „BBB” cum e Grecia acum, are o probabilitate de 23,08% sa falimenteze in urmatorii 3 ani.

  • Varianta buna

In zilele urmatoare, FMI si UE trimit Greciei cele 45 de miliarde de euro necesare pentru 2010 si in schimb, autoritatile elene se jura ca vor aplica cel mai dur plan de austeritate din ultimii 50 de ani. Grecia, care va avea nevoie in urmatorii ani de 100-120 miliarde de euro, va trece la aplicarea masurilor dictate de FMI.

Economia isi va reveni incet iar Eurolandul va iesi intarit din criza, dand astfel un semnal de solidaritate financiara. Scenariul are o probabilitate destul de redusa de implinire din cauza derapajelor sociale din Grecia si a nemultumirii tot mai mari a statelor din zona Euro. „Nesinceritatile” bugetare se sterg cu buretele, pietele reactioneaza pozitiv, toata lumea pupat piata Endependentii.

  • Varianta mai putin buna

Datoriile Greciei se restructureaza, iar cei care au de incasat bani de la ei vor primi cel mult 30% din valoarea datoriilor. In toamna se va descoperi ca cele 45 de miliarde nu sunt suficiente si vor incepe discutii si negocieri in genul celor care tocmai au avut loc. Pietele vor reactiona prost pe termen mediu. Grecia intra iar in criza si bucla se reia.

  • Scenariul cel mai prost

In spirala problemelor Greciei intra Portugalia si Spania. UE nu poate face fata unor cereri de solidaritate financiara venite din partea mai multor tari si se reintra in recesiune. Urca pretul aurului ca activ de rezerva. Dezordinea sociala creste iar puterea politica nu mai poate face fata si decide sa sparga UE. Tarile isi reiau vechile monede si metehnele bugetare. Ca odinioara.

  • Exista riscul contagiunii?

Exista, evident. Cu toate astea, nu trebuie intrat in panica. Daca problemele Greciei se inrautatesc, Portugalia, Spania si Irlanda ar putea intra si ele in spirala datoriilor. Potrivit Bancii Reglementelor Internationale, cele mai expuse banci sunt cele franceze, care au creante de 75 de miliarde de euro asupra Greciei, urmate de bancile germane cu 45 de miliarde. Dintre bancile franceze, cele mai expuse sunt Crédit agricole si Société Générale.

  • Este Romania in pericol de a fi contaminata?

Nu, in aceasta faza. Exista acorduri care impiedica iesirea fluxurilor financiare pe segmentul bancar. Dinspre banci nu vor fi probleme. Pe celelalte segmente comerciale bilaterale, investitiile ar putea fi cel mult incetinite. Problemele Romaniei nu vin din afara, ci dintr-o politica fiscala insuficient de solida si mai ales, de bine aplicata.