„Ne-am complacut aici. Nu stim sau nu putem sa vrem mai mult“. Ion Ardelean, sofer pe o masina de gunoi. Unul din cele mai bune reportaje din ultima vreme.

Cand fiica mea avea 3 ani, in fiecare dimineata cand venea masina de gunoi, iesea in balcon si le facea cu mana. Gunoierii o salutau si claxonau. Un ritual care s-a pierdut. Din pacate. Copiii nu au prejudecati, pentru ea era doar o masina speciala. Cu oameni imbracati colorat si care o bagau in seama.

Gunoierii nu fac greva. Ce-ar insemna o greva a gunoierilor?

Cand ne eliminam prejudecatile si ne uitam la importanta sociala a muncii putem s-o masuram prin lipsa prestatiei. Prin disconfortul creat de lipsa putem sa spunem ca magistratii au o importanta sociala mai mica decat gunoierii. Pe termen scurt am dreptate, doar pe termen scurt. Au trecut 4 saptamani de greva a magistratilor si nu am murit. 4 saptamani de greva a gunoierilor ar face din Bucuresti un oras nelocuibil.

Societatea nu se simte bine cand magistratii, intr-un fel si ei niste gunoieri, nu-si fac treaba. Dar nu se prabuseste. Magistratii sunt constienti de importanta muncii lor. Dar colegii lor, gunoierii, sunt nu numai constienti ci si responsabili. Gunoierii stiu ca ei nu-si pot permite sa faca greva. Magistratii, din acest punct de vedere, sunt iresponsabili. Conditiile de munca sunt infernale si pentru gunoieri si pentru magistrati, ambele bresle au parte de mizerie, prejudecati, amenintari, dispret. Magistratii cer respect, gunoierii doar intelegere si bun simt din partea noastra.

Citeste mai mult si comenteaza pe blogul lui Dan Selaru.