Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a amendat, cu cate 5.000 de lei:

- Radio ZU, pentru a fi difuzat parodierea unor poezii ale poetului Mihai Eminescu ce nu tineau cont de protectia copiilor si de obligatia de a asigura “informarea, educarea si divertismentul publicului, cu respectarea libertatilor si drepturilor fundamentale ale omului”, precum si reflectarea “diversitatii culturale, in respectul identitatii nationale si europene”

- Radio 21, care a a transmis “o parodie cu text vulgar dupa poezia “Luceafarul” de Mihai Eminescu, prevederile art. 39, alin. 2 si ale art. 3, alin. 1 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, precum si ale art. 89 din Codul de reglementare a continutului audiovizual.

Art. 3, alin. 1 din Legea Audiovizualului spune asa:

Prin difuzarea si retransmisia serviciilor de programe se realizeaza si se asigura pluralismul politic si social, diversitatea culturala, lingvistica si religioasa, informarea, educarea si divertismentul publicului, cu respectarea libertatilor si a drepturilor fundamentale ale omului.


Iar art. 39 (2) zice:

Difuzarea in cadrul serviciilor de programe de televiziune si de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizica, mentala sau morala a minorilor se poate face numai daca, prin alegerea intervalului orar de difuzare ori datorita mijloacelor tehnice necesare receptiei, minorii nu au acces audio sau video la programele respective.


Intelegem ca Zu si 21 au spus mascari pe post de dimineata - si asta e contrar legii. Mentionez ca nu am ascultat repectivele parodii - si nu ma pronunt asupra calitatii de “mascari” .

Ceea ce ma ingrijoreaza este o declaratie a distinsului pianist Dan Grigore, membru CNA, citat de Romania Libera:

"E o blasfemie de ziua nationala. E vorba de un patrimoniu national, care este sfant pentru natia romana (…) Se face o parodie pe versurile lui Mihai Eminescu, de ziua poetului national”, a spus Dan Grigore. “Eu as face intrerupere de emisiune pentru asa ceva, un atentat de prost gust, de mizerabilitate, de josnicie, la poezia lui Mihai Eminescu. Eu as intrerupe 3 ore emisia, daca legea mi-ar permite”, a precizat Dan Grigore.

Genul acesta de discurs nationalist-culturaloid ma pune pe ganduri. In “libera formare a opiniilor” pe care o apara CNA nu intra si libertatea de a nu-ti placea Mihai Eminescu? Parodia, in sine, este o crima? Ba, mai mult, o blasfemie? Si daca, pentru mine, 31 martie este “sarbatoarea nationala”? Nu stiti ce e 31 martie? ia sa vedem cine stie… :)

Asa ca, in momemhtele mele bune, ma bucur ca CNA isi bazeaza deciziile pe lege. In cele de depresie, imi smulg parul, fir cu fir, la gindul ca argumente ca cel de mai sus inca mai sint vehiculate…

Citeste si comenteaza pe blogul Ioanei Avadani.