Cetateni ai Romaniei dormiti linistiti, criza isi vede de drum…

Dupa cum am putut vedea cu totii cum in ultimele trei luni de zile, economia reala s-a molipsit de criza de la pietele financiare internationale si, dupa ce diverse indicatoare de avarie s-au aprins pe tabloul de bord al pietelor globale, insasi mecanismul consumismului, acest motor al societatii capitaliste (de fapt un mecanism psihologic dezvoltat initial pentru a controla mai usor masele si pentru a mentine supraproductia americana de dupa al doilea razboi mondial), a inceput sa dea rateuri. Consumatorul american sufera insa de simptomul dependentei de cumparaturi iar criza loveste unde doare mai tare, la buzunar… Crescuti de mici cu libertatea - a se vedea cateodata obligatia - de a cumpara (cum a fost cazul dupa 11 Sept 2001 cand americanilor li s-a spus ca trebuie sa cumpere ca sa sustina tara), unii au acum probleme in a se regasi atunci cand nu-si mai pot permite sa umple portbagajele cu cumparaturi, asa cum erau obisnuiti. Sevrajul risca sa fie destul de urat, dupa cum spune Reuters, cu o posibila incidenta crescuta a furturilor si violentelor in perioada imediat urmatoare… Ascultati de sfatul medicului, combinatia de supraconsum si supraindatorare dauneaza grav sanatatii ;-)

Insa nu conteaza ca supraconsumul, supraindatorarea, materialismul impins la extrem, lacomia, coruptia si incompetenta de pe pietele financiare mondiale ne-au adus in pragul prapastiei, sistemul se opune in continuare schimbarii. Si se opune cu o disperare care da de banuit ca se intampla ceva mult mai grav. Ceea ce a inceput cu finantarea neta a bancilor americane prin diverse mecanisme ale FED (discount windows), a continuat cu imprumuturi, injectii de capital, garantii pentru operatiunile interbancare, investitii in asiguratori si in pietele de efecte comerciale, a fost completat cu pachete de stimulare fiscala pentru a derapa in TARPuri si alte subprograme similare.

Sumele la care s-au ajuns sunt pur si simplu astronomice…vorbim deja de peste 8,5 trilioane dolari (sa ne intelegem bine, sunt 8.500.000.000.000 dolari…) in ajutoare directe si garantii, din care peste 3,2 trilioane dolari au fost deja utilizati. Ca sa punem lucrurile intr-o perspectiva masurabila, guvernul american a angajat, in cateva luni de zile, fonduri sau garantii de o valoare cumulata mai mare decat toate celelalte proiecte majore sau cheltuieli cu razboaiele la un loc, din istoria Americii!

Ati auzit bine, mizilicuri precum al doilea razboi mondial, totalitatea budgetului NASA (din istoria acestei agentii), razboiul din Irak (din 2003 incoace), primul razboi din Golf, primul razboi mondial, razboiul din Vietnam, planul Marshall (ala de-a repus Europa pe picioare dupa al doilea razboi mondial) si alte cateva flecustete d’astea nu fac – in bani actualizati la inflatie – decat vre-o 8,1 trilioane dolari.

Nu stiu unii cum sunt, insa pe mine ma ia cu frisoane pe sira spinarii cand ma gandesc ce se putea face cu 8,5 trilioane dolari…Probabil ca omenirea gasea vre-o doua trei remedii pentru cancer, SIDA, Alzheimer sau oricare alte boli la alegere, o solutie la incalzirea globala, cateva solutii practice de energie alternativa, mai facea cateva descoperiri stiintifice majore (pai NASA, de cand se stie ea, a avut un budget cam cat a zecea parte din ce-a pus administratia Bush la bataie in ultimele luni de zile), rezolva problema saraciei in Africa si mai ramaneau si ceva bani pentru un chef la scara mondiala.

Stiu ce-o sa spuneti, paragraful anterior suna a discurs de Miss World…Bineinteles ca - in lumea in care traim - astfel de sperante sunt naive, dar ce bine ar fi fost daca, in loc sa se arunce toti acesti bani pe fereastra, ar fi fost folositi asa cum trebuie. Unii dintre voi veti sustine sus si tare ca n-au fost bani aruncati pe fereastra si ca alternativa ar fi fost prabusirea in lant a pietelor financiare si apoi a economiei reale. Cu tichiuta de staniol mai cazuta pe frunte, eu ma gandesc ca broasca aruncata direct in apa fierbinte iti sare din tigaie si ca daca vrei s-o fierbi, e mai bine s-o pui in apa calduta si sa ridici incet incet temperatura…

Dar cine sunt eu sa contrazic specialistii de la FED si US Treasury, stiu ei mai bine ce trebuie facut pentru a salva America din criza. Aveti incredere in ei, daca acestia nu vor, nici nu trebuie sa dea explicatii la ceea ce fac. Uitati-va la Bloomberg, a dat in judecata FED, in speranta de a afla ce s-a luat in garantie pentru vre-o 1,5 trilioane dolari, credite date la bancile americane. Nu de alta, dar nici in SUA nu catadicseste nimeni sa respecte libertatea accesului la informatie…

Acuma daca stam bine si ne gandim, ce mai conteaza cateva trilioane de dolari cand sunt pe gratis? Pai cu dobanda de referinta spre 0% si cu mesajul clar ca va tipari bani atat cat este nevoie ca sa re-starteze cresterea economica, FEDul poate oricand sa mai scoata alte cateva trilioane de dolari din palarie nu? Ce-i drept, s-ar putea sa nu mai poata cumpara mare lucru cu banii astia in cativa ani, daca sarim din deflatie in hiperinflatie :-)

Insa ce ne pasa noua de problemele americanilor acum cand, in ciuda plecarii lui Stolojan, se pare ca vom avea un guvern de mare coalitie stanga-dreapta ? Sau o fi stanga-stanga-dreapta? Pai s-ar putea sa ne pese la anul, cand o placinta budgetara din ce in ce mai mica va trebui impartita intre doi dulai flamanzi (unul mai infometat, dupa 4 ani de paine cu apa), iar noi astialalti vom trebui sa ne multumim cu firmiturile. E greu cu spaga la vremuri de criza maica…

Si-apropo de budget, sa nu ne pierdem speranta, luminita de la capatul tunelului exista, chit ca nu se mai vede. Vorba celor de la Bloomberg, un anunt dragut dintr-un restaurant din Boston suna cam asa : “DUE TO BUDGET CUTS, THE LIGHT AT THE END OF THE TUNNEL IS BEING TURNED OFF.” (“Din motive de reduceri de budget, luminita de la capatul tunelului a fost stinsa”).

Nu panicati, “stati linistiti la locurile voastre” :)

Noapte buna, somn usor…

Comenteaza pe blogul lui Emil Stoica.